foto

Richard Marner

  • nar. 27.3.1921
    Petrohrad, Rusko, Sovětský svaz
  • zem. 18.3.2004 (82 let)
    Perth, Skotsko, Velká Británie

Biografie

Richard Marner, vlastním jménem Alexander Molčanov (27. března 1921, Sankt-Petěrsburg, Rusko - 18. března 2004, Porth, Velká Británie) byl britský herec ruského původu.

Narodil se 27. března 1921 v Sankt-Petěrburgu jako nejstarší syn ruského plukovníka, v roce 1924 (tři roky) se s rodinou odstěhoval do Finska a následně přes Německo za babičkou do Londýna. V Británii se usadil, vzdělání získal na Monmouth School ve Walesu, v druhé světové válce byl nasazený v RAF (Royal Air Forces) v Africe. Po propuštění z armády si změnil původní ruské jméno a začal svoji dlouhou hereckou kariéru.

Plynně mluvil anglicky, rusky, francouzsky a německy, což určilo jeho role – především ruské a německé vojáky. Malé role měl v několika velkofilmech – jako například v AFRICKÉ KRÁLOVNĚ (1951, 2 důstojník, 30 let ).

Známý je hlavně z britského sitcomu HALÓ, HALÓ, rolí plukovníka Erika von Strohma (v originále s odlišným křestním jménem – plukovníka Kurta Von Strohma), velitele německé armády v Nouvionu, co se rád baví za německé zásoby u Yvette. Po ukončení sitcomu ještě ztvárnil pár rolí, přičemž poslední byla prezident Zorkin v NEJHORŠÍCH OBAVÁCH (2002, 80 let).

Byl ženatý s herečkou Pauline Farr od roku 1947 až do své smrti v roce 2004. Měli spolu dceru Helen.

RMiloslav

Herecká filmografie

Filmy

2002 Nejhorší obavy
1984 The House (TV film)
1983 Nutcracker
1982 The Last Horror Film
1979 Lavina expres
Zrození Beatles
1978 Hoši z Brazílie
1977 Alternative 3 (TV film)
1976 Not Now, Comrade
1974 Moskevská romance
1973 Mlčenlivý
Tiffany Jones
1968 Lásky Isadory Duncanové
1967 Tucet špinavců
Žiješ jenom dvakrát
1966 Where the Spies Are
1965 Špión, který přišel z chladu
1964 Ring of Spies
1963 Myš na měsíci
1962 The Password is Courage
1961 Pursuers, The
Very Important Person
1960 A Circle Of Deception
Beyond the Curtain
1959 A Touch of Larceny
1958 Ice-Cold in Alex
The Inn of the Sixth Happiness
The Safecracker
The Square Peg
Útěk do pouště
1957 Miracle in Soho
Schůzka při měsíčku
Útěkář
1956 Muž, který věděl příliš mnoho
Reach for the Sky
1955 Oh... Rosalinda!!
The Master Plan
1954 Mask of Dust
1953 Never Let Me Go
Park Plaza 605
1952 Top Secret
1951 Africká Královna
Appointment with Venus
1950 Highly Dangerous
Lilli Marlene

TV seriály

1992 Haló, haló! (TV seriál)
Konec války (S09E06)
Golfový klub (S09E05)
Rybářská přehlídka (S09E04)
další epizody (13)
1991 Haló, haló! (TV seriál)
Cikáni (S07E10)
Zmrzlina (S07E09)
Pomatené manželství (S07E08)
další epizody (10)
1989 Haló, haló! (TV seriál)
Létající postel (S06E08)
Fanny se vdává (S06E07)
Plot (S06E06)
další epizody (16)
1988 'Allo 'Allo! At the London Palladium (TV seriál)
Haló, haló! (TV seriál)
Peníze z nebe (S05E18)
Nášlapné miny (S05E17)
Nemocnice (S05E16)
další epizody (18)
1987 Haló, haló! (TV seriál)
Raketová tchyně (S04E06)
Salám v kalhotech (S04E05)
Létající jeptiška (S04E04)
další epizody (8)
1986 Když dva dělají tamtéž... (TV seriál)
Lovejoy (TV seriál)
Haló, haló! (TV seriál)
Letecký den (S03E04)
Salám ve skříni (S03E03)
Gruber v ráži (S03E02)
další epizody (4)
1985 Haló, haló! (TV seriál)
Dort ze zámku (S02E07)
Pomsta Herr Flicka (S02E06)
Souboj (S02E05)
další epizody (7)
1984 Záhady Slavičího domu (TV seriál)
Epizoda 2 (E02)
Epizoda 1 (E01)
Haló, haló! (TV seriál)
Tanec Hitlerových hochů (S01E08)
Plukovník slaví (S01E07)
Pohřeb (S01E06)
další epizody (7)
1982 Haló, haló! (TV seriál)
Angláni přicházejí (S01E01)
1980 Mackenzie (TV seriál)
1977 Secret Army (TV seriál)
1975 Days of Hope (TV seriál)
1974 QB VII (TV seriál)
1973 Warship (TV seriál)
1972 Spy Trap (TV seriál)
The Adventurer (TV seriál)
The Protectors (TV seriál)
1971 Jason King (TV seriál)
1970 Play for Today (TV seriál)
1969 Special Branch (TV seriál)
1966 King of the River (TV seriál)
The Spies (TV seriál)
1965 199 Park Lane (TV seriál)
The Mask of Janus (TV seriál)
The Troubleshooters (TV seriál)
1963 Espionage (TV seriál)
1962 Suspense (TV seriál)
The Saint (TV seriál)
Z Cars (TV seriál)
1961 The Avengers (TV seriál)
1960 Danger Man (TV seriál)
1955 ITV Play of the Week (TV seriál)
Lilli Palmer Theatre (TV seriál)
1950 BBC Sunday-Night Theatre (TV seriál)