Reklama

Reklama

Máří Magdaléna

  • Velká Británie Mary Magdalene (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Film Máří Magdaléna je autentickým a lidským portrétem jedné z nejosudovějších žen v dějinách lidstva. Biblický příběh líčí osudy Máří (Rooney Mara), mladé ženy hledající nový způsob života. Máří natolik svazují každodenní rituály, že zavrhne svou rodinu a přidá se k novému společenskému proudu, který vede charismatický Ježíš Nazaretský (Joaquin Phoenix). Brzy se stane srdcem tohoto hnutí a po Ježíšově boku se vydává na cestu, která vede do Jeruzaléma, k osudovým událostem, jež jsou základním kamenem naší civilizace. (Cinemart)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (189)

wooozie 

všechny recenze uživatele

Konečně film na dané téma, jenž je natočen lidsky a nehoní si body na nějaké přehnané brutalitě nebo naopak nekritické adoraci největšího příběhu všech dob. Herecky skvělé, ale vyprávění by mohlo být o kapičku svižnější a i technicky nebo hudebně to mohlo být nápaditější. Nicméně kvituji odvyprávění příběhu zase z úplně odlišné strany a i tady vlastně opět platí tolikrát potvrzené pravidlo, že za vším hledej ženu. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Je zajímavé, jak si někteří američtí intelektuálové představují Ježíšovy časy. Nečekal jsem historickou rekonstrukci, ale taky jsem nečekal bezradné putování krajinou. K tomu, aby lidé opouštěli své rodiny, trhali tradiční vazby a následovali kohokoli ve vidině změny, lepších časů či čehokoli dalšího, je třeba charismatického člověka, sílu, přesvědčivost, energii. Nikoli temný pohled masového vraha. Je jasné, že tak profláklé téma se těžko uchopí a ještě hůře natočí. To, že parta zmatených apoštolů ideově tápe až do Ježíšova zmrtvýchvstání a co se stalo jim musí vysvětlit jediná ženská v kolektivu (Máří), to mi smysl dává. A i to, že ve světě mužů to nemohl nikdo nechat vyplout na povrch, že by to chlapi nepochopili první nebo že by Ježíš dával přednost ženě. Takže Máří byla zdiskreditována a smáznuta z historie. Jen by si bývala zasloužila trošku lidštější a hlavně normálnější vyprávění. Nerad to říkám, ale z novozákonní tématiky je pořád bohužel nejlepší Život Briana. 50% ()

Reklama

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Biblických příběhů není nikdy dost. Za ta léta vzniklo spoustu adaptací jako Noe, Exodus či Umučení Krista. Právě Ježíš Kristus se dočkává nové podoby a nehraje ho nikdo jiný než Joaquin Phoenix. Tenhle film je ale především o Máře Magdaléně, někdy označovanou jako Ježíšovu manželku. Ne v tomto filmu nehledejte žádný milostný či sexuální vztah mezi Ježíšem a Máří. Čekejte spíše film který si s biblickou předlohou především občas až přehnaně vytírá řiť. I člověk který bibli otevřel jednou v životě si všimne několika změn. Ne, nebudu tady řešit to Petra hraje Chiwetel Ejiofor tedy afroameričan kterým Petr nebyl. A to ne kvůli tomu, že ho Ejiofor hraje dobře ale spíše kvůli tomu, že do nějaké etniky nechci vůbec zasahovat. Za větší změnu spíše beru charakteristiku Jidáše či Poslední večeři která vypadá úplně jinak. Vzpomněl jsem si při tom na Umučení Krista od Mela Gibsona který sice taky není úplně přesný film ale dokáže, že z té nepřesnosti vykecat perfektním vizuál. Tím perfektním vizuálem který Máří Magdaléně chybí. Máří Magdaléna má sice nádhernou kameru, hudbu při které se dá pobrukovat, režii Gartha Davise která je snaživá ale je pořád obyčejná. Jediné co film dělá výjimečným jsou herecké výkony dvou hlavních představitelů Joaquina Phoenixe a Rooney Mary. Ztvárnění Ježíše Joaquinem Phoenixem je jedno z nejlepších ztvárnění Ježíše v dějinách kinematografie a Rooney Mara je v roli perfektní. Ta Rooney Mara která mě ještě před 3 roky totálně štvala v Panovi či Carol. Beru fakt, že ukřižování Krista vzalo v potaz právě zmíněné Umučení Krista ale vzhledem k tomu, že je Máří Magdaléna pořád film o Ježíšovi bych nečekal odbytí ukřižování pouhými 2 minutami. A to samé se vzkříšením které by klidně utáhlo také minimálně na půl hodinu (však se také už chystá celovečerní verze aneb pokračování Umučení Krista). Vlastně mě občas mrzelo, že se film někde zastaví a takovými důležitějšími událostmi se tolik nezaobírá. Je to však pořád nadstandardní produkce která vypadá perfektně a kvůli tomu člověk nemůže ten film nenávidět... ale ani ho nějak zvláště milovat. ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Nevím jestli Garth Davis četl bibli, ale já ano, i když už je to dávno a moc si toho z toho upřímně tolik nepamatuji, ale něco ano, například, že u poslední večeře neseděla Máří (ale to beru jako plus, alespoň nějaká spojitost s Da Vincim a jeho obrazem), Petr rozhodně nebyl černý (i když samozřejmě možné to je) a Jidáš byl daleko větší svině. Když ale opomenu tyhle nepřesnosti, tak Rooney Mara byla ve své roli skvělá a přesvědčivá, klidně bych si jí dokázala představit i jako Pannu Marii, Joaquin Phoenix působil v roli Ježíše příliš staře, myslím, že režisér měl zvolit mladšího herce, ale jinak dobrý výkon. Hudba byla skvělá, scénář malinko slabší a hlavně film je děsně utahaný. Mrzelo mě, že scénu ukřižování a vzkříšení strašně odbyli a nevěnovali se tomu více. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Máří Magdaléna mohla být opravdu dobrý film a i já do ní šel s velkým očekáváním. Bohužel, ta zůstala nenaplněna a dostal jsem spíš to, co jsem očekával úplně půvidně, tedy průměrnou záležitost, která je navíc hrozně pomalá a poměrně nezáživná. Jenomže herecky je to naprosto perfektní. Joaquin Phoenix vyloženě kraluje a Rooney Mara je taky výborná, oba dva rozhodně podávají jeden z nejlepších výkonů své kariéry. Výprava je pak taky naprosto epická. Ale ten příběh mně prostě opravdu moc nezaujal, což mně osobně velmi mrzí. Jistě, bylo tam pár výtečných scén a finále bylo fajn, ale tenhle film není ničím, co bych si dlouho pamatoval (a taky si ho nepamatuju). Řemeslná kvalita se ale nedá popřít a ty tři hvězdy jsou naprosto poctivé a zasloužené. 60%. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (4)

  • Celosvětová premiéra proběhla 28. února 2018 v Národní galerii v Londýně. (BMW12)
  • Natáčelo se od 3. října 2016 do 2. prosince 2016 v Itálii (Apulie, Sicílie, Matera a Neapol). (BMW12)

Související novinky

Zemřel hudební skladatel Jóhann Jóhannsson

Zemřel hudební skladatel Jóhann Jóhannsson

11.02.2018

Pokud vás fascinovala hudba u Zmizení, Sicaria a Příchozích, začínáte číst velmi smutnou zprávu. V pouhých 48 letech nás totiž opustil její autor Jóhann Jóhannsson, jeden z nejvýraznějších hudebních… (více)

Reklama

Reklama