Reklama

Reklama

Nebeská stvoření

  • Nový Zéland Heavenly Creatures (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film byl inspirován skutečnou událostí, ke které došlo na Novém Zélandu v padesátých letech 20.st.: dvě dívky zavraždily matku jedné z nich. Jackson s Walshovou se detailně zabývali okolnostmi případu a snažili se být věrní skutečnosti - jenže to v případě tohoto filmu znamená něco jiného než obvykle. Tou skutečností, kterou film nabízí, není objektivní pohled vycházející z policejních záznamů, ale pohled jedné z dívek, která si vedla podrobný deník. Film vznikl především na základě tohoto deníku, a tak nabízí svět viděný očima šestnáctileté Pauline Parkerové, vražedkyně vlastní matky. Díky tomu jsou součástí filmu i scény čtvrtého světa, výplodu jejich fantazie, do kterého unikají před nudným a otravným světem všedních spolužaček a nápadníků, prudících učitelek a zrazujících a nechápajících rodičů. Jak Jackson prohlašuje v jednom rozhovoru, právě nespoutaná fantazie dívek ho nejvíc zajímala a vyvolávala v něm pocit sympatií a spřízněnosti. Schopnost vizualizovat tento čtvrtý svět v BOŽSKÝCH STVOŘENÍCH byla tak jakousi malou zkouškou na Tolkiena a naznačuje jeho zájem o vysněné, fantazijní světy, který uplatnil u PÁNA PRSTENŮ. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (181)

hippyman 

všechny recenze uživatele

bravurní psychomysteriozní snímek, který podle mě vytěžil z minima maximum... výkon Kate Winslet velmi působivý, k režii asi není třeba nic dodávat... ještě pár scén "kamarádek" a bylo by to za plný počet! ;-) btw, poznali jste matinku Elizabeth Moody z Braindead? :-) zde jako učitelka francouzštiny... 8-) 80% ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

1) Ten, kdo měl na starosti casting, měl děsně složitou práci. Takový dav "božích kreatur" se v jenom filmu hned tak nevidí. 2) V každém případě podprůměrný snímek o dvou ďábelských a psychicky narušených kreaturách, přičemž především Kate to dobře zahrála, přesto ale nevidím důvod příběh zfilmovávat. Jediné další plus navíc (kromě Kate) je Peterova fascinace obrazem, což je ale na alespoň průměrný film stále dost málo. ()

Reklama

Bakllazaan 

všechny recenze uživatele

Film o o psychyciky zlomených kámoškách, které by nejraději jenom pobíhaly polonahé v lese a hrály si přitom na princezny. Jacksonovy kamerové vychytávky jsou i tady skvělé a dokáže hezky smíchat pohádkovou i "hororovou" atmosféru. Je to ale podobně nedotažené, jako později natočené Lovely bones. PAni jedna z dívek se během hodiny moc nikam neposune, jen se utužuje jejich pouto, až jedna z nich dostane vražedné choutky. Po chvíli film nenabízí nic nového, ktom technicky skvělých pohádkových pasáží. Asi je to důsledek toho, že scénář vysál pouze slova z deníků Pauly. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Neviděl jsem dosud nejvýznamnější díla novozélandského režiséra Petera Jacksona a tento mě zajímal obzvlášť, jelikož byl natočen dle skutečné události. Ani nemám potřebu ho srovnávat se Sériovým filmem z roku 1971, který je zde veden jako podobný, protože oba mají navzdory stejné myšlence a podobné dvojici postav značně odlišné příběhy. Asi bych se k závěru filmu přimlouval, aby neskončil hned po oném nešťastném incidentu, ale po tak krutém zvratu ještě chvíli pokračoval tím, co jsme si již mohli jenom přečíst v doslovu, ale jinak snad ani nemám výtky. Jacksonovi se podařilo rozehrát a natočit celý příběh z pohledu dospívající dívek, které vnímají svět kolem odlišnýma očima, s poblázněnou náladou puberťaček zamilovaných, prožívajících nadšení ze všech senzací, věčně toužících provokovat přísné dospělé a utíkajících si během svých každodenních starostí do vytoužené říše bájné fantazie a světa vlastního fiktivního já... Já se radoval určitě alespoň z originálního stylu plného nevšedních nápadů, včetně svérázného zakompování operních árií do rozverné atmosféry, úžasné byly i všechny fantastkní scény s mytologickými postavami. Taky oceňuji, jak Jackson navzdory odlehčené náladě svého filmu nezapomíná na vážná témata, která celým filmem protékají, přináší scény, které se po skončení stávají podnětem k zamýšlení, kde se asi mohla stát chyba, že...? Nápad točit podle skutečného deníku jedné z aktérek se tu dle mého názoru vydařil. Smutný film natočený (zpětně až děsivě) kouzelným způsobem, ovšem ty dvě holky to sehrály náramně! [90%] ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Mistr Jackson se opravdu dokáže pochlapit na jakékoliv téma. I tento příběh, který se skutečně kdysi stal, pojal velice osobitým způsobem a stylem sobě vlastním. Tentokrát se ale nejedná o parodii dovedenou do absurdna, nýbrž o psychologicky složitý příběh, balancující chvílemi takřka na hranicích mysterióznosti. Obě hlavní hrdinky předvádějí životní výkony a i jim patří díky za skvělý zážitek, který mi sledování tohoto filmu způsobilo. ()

Galerie (115)

Zajímavosti (27)

  • Protože okolnosti vraždy byly v době natáčení stále v popředí zájmu novozélandské veřejnosti, Peter Jackson se rozhodl raději zaměřit na samotný vztah dívek. Kromě studování deníku Pauline Parker (Melanie Lynskey) vyhlásil pátrání po každém, kdo dívky znal a mohl mu poskytnout další informace. (HellFire)
  • Obě dívky byly shledány vinnými z vraždy, ale vzhledem ke svému věku nemohly být odsouzeny k trestu smrti. Každá z dívek tak nakonec strávila 5 let ve vězení. (HellFire)
  • Jednou z nejdiskutovanějších okolností tohoto případu je, zda dívky ve skutečnosti měly sexuální vztah. Pauline to ve svém deníku potvrzuje, zatímco Juliet Hulme (která si později změnila jméno na Anne Perry) trvá na opaku. Peter Jackson představitelkám hlavních rolí přikázal, aby se během milostných scén chovaly jako nejlepší kamarádky, které si hrají na své oblíbené smyšlené postavy. (HellFire)

Reklama

Reklama