Reklama

Reklama

Cesta na Měsíc

  • Francie Le Voyage dans la Lune (více)

VOD (1)

V květnu 1902 Georges Méliès natočil film, Cesta na Měsíc. Do kin šel v černobílé a také barevné verzi, ručně kolorovaný. V té době byl považován za celovečerní film – kolem 14 minut – a stal se celosvětovým úspěchem. První blockbuster v historii filmu byl však okamžitě zkopírován a plagován. V roce 1913 se Georges Méliès rozhodl na protest spálit sadu negativů tohoto snímku. Jedna černobílá kopie však přežila. Barevná verze byla považována za ztracenou. Až do roku 1993… (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (484)

plostenka 

všechny recenze uživatele

Film, který z dnešního pohledu neznamená nic, uvědomíme-li si však dobu vzniku, všechnu řemeslnou práci, to že byl první svého druhu a vynikající umělecké provedení, zjistíme, že se díváme na jeden z průkopnických filmů, na film, bez kterého by tu možná nebylo sci-fi jak ho známe a bez kterého by byl svět o něco chudší. Všechnu úctu tomuto filmu !! ()

robbez 

všechny recenze uživatele

V kontextu doby svého vzniku naprosto geniální. Dnes to samozřejmě působí jako naivní groteska, ale výtvarná stránka je pořád úžasná. Teď už vím, od koho se učil Karel Zeman. ()

I_Kant 

všechny recenze uživatele

Barevná verze s hudbou od Air je nepopsatelná. Hudba je o skoro 110let novější než film a konečnému výsledku dodává naprosto nevídaný a nadčasový ráz. Film je motivem pro hudbu a hudba je motivem pro film, přičemž ani jeden z prvků nemá znatelně navrch! Nevídané, úžasné, skvělé a jen s lehkým zdráháním z důvodu síly toho slova i dokonalé. Kromě toho neuvěřitelného souznění co z toho voní na hony daleko je v tom celkovém produktu NĚCO, co nevím jak uchopit sám pro sebe, natož popsat pro ostatní, a co ve mě zanechává velmi niterně libé pocity. Doporučuju i ostatní hudbu od Air. Ochutnávka: Air - La Femme D´Argent ()

filutaBLACK 

všechny recenze uživatele

Ti, kdož nevědí jak hodnotit, či co si myslet... 1902 !! (tj. 112 let (2014) ) Technika zobrazení může být úsměvná (ale komu se líbí Metropolis, Upír Nosferatu, díla Karla Zemana - ten je určitě shovívavější), a různé fyzikální zákony zjednodušeny, ignorovány... Ale je to spíše snový snímek. A coby adaptace Wellsových Prvních lidí na Měsíci fajn (nějakých 50 let před adaptací Války světů). Díky digitalizaci a restaurování takové klenoty nezmizí nenávratně v propadlišti dějin. ()

TheReflektor 

všechny recenze uživatele

Překrásná tvůrčí vize filmového průkopníka Georgese Mélièse. Z každé scény, z každého vysmátého obličeje, z každé umělecky nádherně pojaté kulisy či kostýmu čiší nadšení z nového média, které se časem stane tím vůbec nejdůležitějším. Úžasný filmový zážitek, jenž plně docení spíše lidé, kteřížto už mají alespoň trochu nakoukanou moderní kinematografii. Svou stopáží nedostačující. Viděno v kolorované verzi s hravým soundtrackem od AIR. ()

D1705 

všechny recenze uživatele

Rozhodol som sa začať s pozeraním top 1001 film, a tento bol prvý. Dá sa o považovať za prelomové dielo. Scénky, väčšina mi prišla komických, ale v dobe Eduardovskej to bolo vážne dielo a Méliésa vystrelilo do filmových výšin, Francúzsko ovládalo v tú dobu skvosty kinematografie. Dielko, stojí zato si ho vyzrieť a pustiť ()

bichalmajus 

všechny recenze uživatele

Ako take niečo hodnotiť? Musím povedať, že len veľmi ťažko, ale kto som ja aby som dal menej ako 5 hviezd? Keď si uvedomím, že Cesta ne mesiac, film, ktorý azda musí poznať a vidieť každý, lebo je to absolútny základ má 118 rokov a na ten film sa veľmi dobre pozerá, sú tam neskutočne zábery, a na svoj rok 1902 má 14 minút je niečo neskutočne. Musím povedať, že je zážitok to vidieť. Pozerať sa na to čo si kedysi len predstavovali a my to žijeme je naozaj veľmi zvláštne a určite by toto mal vidieť každý fanúšik filmu. Najmä scény s pristátím na mesiaci a konfrontáciu s mimozemšťanmi som si naozaj užil. Nutno dodať že Melies bol naozaj vizionár a prebehol dobu, všestranný umelec, ktorý zrežíroval, natočil a ešte si aj pripravil scény. Klobúk dole. Mame šťastie, že boli ľudia ako on, ktovie ako by sa to bolo nakoplo celé bez neho a bratov Lumierovcov. ()

cache

všechny recenze uživatele

Odo mna bez hodnotenia. Nedokazem ho toitz ohodnotit. Jeden pohlad vravi, ze je to onicom. Pocas celeho kratkeho filmu som sa pomerne nudil, je to az prilis naivne a tupe. Takze by som to hodnotil velmi slabo. Prirovnal by som to ku dielku nejakeho studenta, ktory ho zverejni na youtube - tam by som dal dost bodov. Ale nie sme na youtbe.. Iny pohlad vravi, ze na svoju dobu je to uchvatne dielo. Trikove efekty dali vela prace, odvaha bola aj natocit nieco takehoto stylu. Avsak takto film hodnotit nemozem, to by som potom musel dat plny pocet aj 15 minutovemu demu reprezentujuce schopnosti dnesnych grafickych kariet.. Takze nehodnotim. Proste som sa pri tom nudil, i ked ocenujem, co vo svojej dobe dokazali. ()

Reklama

Reklama