Reklama

Reklama

Cesta na Měsíc

  • Francie Le Voyage dans la Lune (více)

VOD (1)

V květnu 1902 Georges Méliès natočil film, Cesta na Měsíc. Do kin šel v černobílé a také barevné verzi, ručně kolorovaný. V té době byl považován za celovečerní film – kolem 14 minut – a stal se celosvětovým úspěchem. První blockbuster v historii filmu byl však okamžitě zkopírován a plagován. V roce 1913 se Georges Méliès rozhodl na protest spálit sadu negativů tohoto snímku. Jedna černobílá kopie však přežila. Barevná verze byla považována za ztracenou. Až do roku 1993… (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (484)

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Nezabudnuteľná klasika, prvý film s fantastickou tematikou, aký sa objavil v kinách. Zaujímavosťou je, že pôvodné zábery boli čiernobiele a kompletne všetky políčka filmu boli ručne premaľované do farieb. Podľa historických záznamov boli diváci neskutočne ohromení a nebolo zriedkavosťou, že počas premietania omdlievali. Niekoľko ráz dokonca diváci v hrôze utiekli z premietacích sál v domnienke, že sa jedná o výtvor diabla. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Nedávám to kvůli nostalgii, nebo tomu, že by byli první. Kdepak. Mně se to vážně líbilo. Děj je sice jednoduchej, ale to zpracování nemá chybu. Hodně mi to připomnělo Zemanův Vynález zkázy, nejen zpracováním, ale i pojetím scén. A ty kulisy jsou nádherný. Mnohem hezčí, než nejnovější počítačově animovaný triky v nových trhácích. A navíc všechno tam bylo vytvořeno ručně. Tomuhle říkám klasika. Povinně pro každýho fandu SF. Ti mimozemšťani mi hodně připomněli pozdější ještěrkáče z Flashe Gordona z roku 1982. A co se týká doprovodnýho mluvení, tak to jsem vypnul a pustil si k tomu jiný. Na začátku, než odletí jsem si pustil znělku ze seriálu Law and Order, potom když jsou na měsící jsem si pustil melodii Maddalena z filmu Profesionál s Belmondem a když začnou bojovat jsem si pustil melodii ze Sedmi statečných a zakončil to hudbou z Rudé Soni. A ani jsem nemusel poslouchat nějaký pitomý žvásty, který stejně jen popisujou, co se děje na obrazovce. ()

Reklama

JASON_X 

všechny recenze uživatele

První sci-fi film, vlastně prý úplně první jakýkoliv film s uceleným příběhem, je opravdu hodně roztomilý. Určitě doporučuju sice nepůvodní, zato však pohlednější a obrazově kvalitnější restaurovanou a kolorovanou verzi z roku 2011, která navíc obsahuje závěrečné scény oslav dobytí Měsíce s jedním odchyceným Selenitou křepčícím na vodítku. Jinak děj je sice prostinký, ale zábavný. Třeba prdelaté mandy (prý sboristky z Folies Bergère) tlačící projektil s "kosmonauty" do hlavně, pan Měsíc s vystřeleným a krvácejícím očičkem, vousatí dědkové v cylindrech a s deštníky bojující s agresivními Měsíčňany, no a vrchol všeho je návrat (respektive způsob návratu) odvážných cestovatelů na matičku Zemi. Nápaditá secesní komedie. Ale intenzita rozkoše z četby Ze Země na Měsíc v dětských letech byla určitě větší, než divácká rozkoš z téhle filmové perličky. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Jeden z prvních filmů, který nabízí i jakýsi náznak děje, leč totálně psycho děje. Těžko říct, co se tehdy nitrožilně vpichovalo, ale určitě už se to vpichovat přestalo. Každopádně, děj nemá smysl rozepisovat, ten je určen zřejmě jen velmi úzké skupince narkomanů. Film jsem viděl s doprovodným komentářem, kdy pán sděloval co ráčíme vidět, ale nebyl ani moc potřeba, protože záběry byly většinou vševypovídající. Komentář se hodil snad jen v samotném závěru, kdy se těm fousatým retardům podařilo při pádu shora dolů padnout doleva a padli napříč vesmírem do oceánu matičky Země, což tedy pořádně zmátlo i mě samotného a chvíli jsem netušil, kde vlastně jsou. Tehdejším divákům muselo zcela jistě naprosto uniknout celé rozuzlení. Těžko říct, zda nebyly v roce 1902 vůbec žádné informace o situaci mimo naši planetku, nebo mám film vnímat jako nějakou ubohou dobovou pohádku. Jediné, co se mi líbilo bylo to, jak ten vedoucí měsíční výpravy mlátil tamější obyvatele (polo hmyz a polo lidi) deštníkem a vždy z nich byla troška dýmu. Tak ten dým se mi líbil. Nikdo tomuhle nesmyslu neodpáře, že překonal velký milník a dodal do filmu děj, i když tedy, znovu se zopakuji, absolutně debilní. Nicméně, nemá smysl si nic nalhávat. Myslím, že mohu tento počin hrdě označit, jako monstrózní sračku, kterou už si ovšem troufnu prohlásit za film, a to je jediná a maximální poklona, kterou mohu udělit. Pro jisté pochopení, že tento film vážně psal dějiny, nemohu dát odpad. Těch dnešních 90 % je zde ale totálně směšných. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Dílo od muže, který je právem považován za prvního skutečného režiséra v historii kinematografie - Georgese Mélièse. Muže, kterého jako prvního napadlo co s Lumiérovým kinematografem. Bohužel zemřel silně nedoceněn a jeho přínos filmu si uvědomily až generace po něm. Na Cestě na měsíc mě nepřestane udivovat jak mohl tohle natočit v roce 1902!!!!!!! ()

Galerie (13)

Zajímavosti (45)

  • Jeden z množstva plagiátorov filmu sa dokonca pokúšal predať kópiu samotnému Mélièsovi. (ČSFD)
  • Snímek Cesta na Měsíc je tvořen asi dvaceti záběry, převážně statickými. Film se nehoní za realističností a místy dokonce jako by ignoroval základní prvky perspektivy. (Pavlínka9)

Reklama

Reklama