Reklama

Reklama

Cesta na Měsíc

  • Francie Le Voyage dans la Lune (více)

VOD (1)

V květnu 1902 Georges Méliès natočil film, Cesta na Měsíc. Do kin šel v černobílé a také barevné verzi, ručně kolorovaný. V té době byl považován za celovečerní film – kolem 14 minut – a stal se celosvětovým úspěchem. První blockbuster v historii filmu byl však okamžitě zkopírován a plagován. V roce 1913 se Georges Méliès rozhodl na protest spálit sadu negativů tohoto snímku. Jedna černobílá kopie však přežila. Barevná verze byla považována za ztracenou. Až do roku 1993… (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (484)

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Oldschoolová adventura. Horizontální scrolling obrazovky, logické hádanky (jak se dostat na Něsíc), interakce, výstřední lokace (kongres, měsíční kráter), hledání a používání předmětů (nelogické píchání deštníkem do měsíčňanů je v duchu nelogiky některých adventur). Cesta na měsíc zakládá konvence, vychází z ničeho, je to příběh vytvořený čistě pro zábavu, echo budoucnosti. Méliès se v době, kdy byla filmová tvorba chápána jako zachycení každodenního života, projevil vpravdě vizionářsky. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

V době svého vzniku nevídaný trikový velkofilm a prý vůbec první celosvětový filmový hit. Georges Méliès byl vizionář, který předběhl dobu a ukázal ostatním jaké možnosti má nové médium. Dodnes zábavná adaptace populárního románu Julese Verna doplněná o Selenity z jiného románu H. G. Wellse je vyprávěná svižně, přehledně a nepotřebuje ani žádné mezititulky. Nejsem si sice jistý, že je hudba francouzského elektronického dua AIR vhodná ke 110 let starému filmu, ale s tím nic nenadělám. ()

Reklama

monolog 

všechny recenze uživatele

Nedávám to kvůli nostalgii, nebo tomu, že by byli první. Kdepak. Mně se to vážně líbilo. Děj je sice jednoduchej, ale to zpracování nemá chybu. Hodně mi to připomnělo Zemanův Vynález zkázy, nejen zpracováním, ale i pojetím scén. A ty kulisy jsou nádherný. Mnohem hezčí, než nejnovější počítačově animovaný triky v nových trhácích. A navíc všechno tam bylo vytvořeno ručně. Tomuhle říkám klasika. Povinně pro každýho fandu SF. Ti mimozemšťani mi hodně připomněli pozdější ještěrkáče z Flashe Gordona z roku 1982. A co se týká doprovodnýho mluvení, tak to jsem vypnul a pustil si k tomu jiný. Na začátku, než odletí jsem si pustil znělku ze seriálu Law and Order, potom když jsou na měsící jsem si pustil melodii Maddalena z filmu Profesionál s Belmondem a když začnou bojovat jsem si pustil melodii ze Sedmi statečných a zakončil to hudbou z Rudé Soni. A ani jsem nemusel poslouchat nějaký pitomý žvásty, který stejně jen popisujou, co se děje na obrazovce. ()

Melies 

všechny recenze uživatele

10 / 10 Méliès dokázal nemožné a v dobe, keď bola kinematografia ešte len v plienkach, stvoril skutočné veľdielo - vizuálne očarujúci výlet za hranice ľudskej fantázie, až po okraj preplnený nezabudnuteľnými scénkami a momentmi a presiaknutý pôvabnou atmosférou starých časov - časov, kedy bolo natáčanie filmov skutočnou mágiou. Bravó, maestro, bravó! ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Kouzelné, roztomilé, půvabné. Slovy se to popsat nedá, musí se vidět, ale nedá mi to podělit se aspoň v několika větách: Kamera je statická, celý film se skládá z pouhých 14 záběrů, plných roztodivných lidiček a papundeklových kulis, které jsou prostě k sežrání. Počínaje modelem kosmické lodě, konče povrchem Měsíce a jeho obyvateli měsíčnany, vše nese stopy obrovské Meliésovy fantazie, plné roztomile naivních představ. A ti měsíčnani, ti jsou prostě k pomilování :o)) Film je kratičký, ale zanechá v člověku nesmazatelné stopy. A ty triky, ty neztratily nic ze svého kouzla ani po více než sto letech. 101 let, čtyři generace....je to vůbec možné? ()

Galerie (13)

Zajímavosti (45)

  • Meliésův snímek trval údajně asi 20 minut, ale dochované kopie jsou mnohem kratší. I tak, na tehdejší dobu to byla ohromná délka. (Pavlínka9)
  • Jediná dochována kopie ručně barveného filmu byla objevena až v roce 1993 ve Filmoteca de Catalunya. (Mr.Ocek)
  • Pre dĺžku až 280 m ho nechcel najprv kúpiť žiadny majiteľ kina. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama