Reklama

Reklama

Cesta na Měsíc

  • Francie Le Voyage dans la Lune (více)

VOD (1)

V květnu 1902 Georges Méliès natočil film, Cesta na Měsíc. Do kin šel v černobílé a také barevné verzi, ručně kolorovaný. V té době byl považován za celovečerní film – kolem 14 minut – a stal se celosvětovým úspěchem. První blockbuster v historii filmu byl však okamžitě zkopírován a plagován. V roce 1913 se Georges Méliès rozhodl na protest spálit sadu negativů tohoto snímku. Jedna černobílá kopie však přežila. Barevná verze byla považována za ztracenou. Až do roku 1993… (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (484)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Krátkometrážny snímok o vesmírnej výprave skupiny ľudí na Mesiac, ich následných tamojších objavoch a dobrodružstvách. Ale pozor, z roku 1902. Najstaršie filmové sci-fi aké som videl. Pritom vôbec nie nudné alebo primitívne naivné. Naopak, zaujímavo trikovo spracované a pôvabne zábavné. Aj keď v podstate ide o nemý film, bez použitia dialógov, pri ktorom je čítaný doprovodný komentár (ja som zhliadol anglickú verziu "Trip to the Moon"), ostáva to i dnes významným dielom svetovej kinematografie. Obzvlášť subžánru science fiction. **** ()

Gimli 

všechny recenze uživatele

Výborná podívaná, která není až tak grotesková, jak by se mohlo zdát. A to je dobře. Hlavně druhá polovina je krásnou hříčkou pojetí neznáma, nechybí napětí i humor, ale humor opravdu vkusný, nebavíte se poskakujícími pajduláky, ale Méliesovými nápady, které kloubí s triky, za něž by se nemusel stydět snad i o desítky let později. Vizáží kulis a z nich plynoucí atmosférou je toto Meliesovo dílo podobno filmům Karla Zemana. Zajímalo by mě, jestli se zde Zeman alespoň trošku inspiroval. Jak řekl Tsunami_X, komentář ruší, já jsem si jako podklad zvolil Band of Brothers od Michaela Kamena, konkrétně skladby Discovery of the Camp a Austria, které přidaly na dramatičnosti. Cesta na Měsíc je opravdu nejkrásnější filmový večerníček pro filmového fanouška! ()

Zodd 

všechny recenze uživatele

Vědecká naivita je obrovská, ale výprava bere dech, zvlášť když to srovnáte s těmi kvanty krátkých kamerových záznamů z přelomu 19. a 20. století. Dechberoucí je nasnímaný obličej Měsíce a v podstatě pobaví i zároveň vám je líto, když mu raketa vlítne rovnou do oka. Nevím, zda-li emzáci byli v Julesovi Verneovi, ale prý jsou v H.G.Wellsovi, měsíční povrch je vědeckofantasticky krásný. Inu, představte si, že jste malý špunt narozený na konci 19. století na tom v kině a v důchodcovském věku sledujete Apollo 11 s Neillem Armstrongem… ()

Webb 

všechny recenze uživatele

První vědecko-fantastický film, který představuje naprostý revoluční zvrat natočený podle románu Julese Verna "Ze Země na Měsíc". V této době, kdy délka filmu nepřesáhla 2 minuty se to skoro jeví jako zázrak. Film odvážně experimentuje s některými nejznámějšími filmovými technikami, například s dvojexpozicemi, prolínačkami a střihovými postupy, které se budou široce používat v budoucnu. Film začíná vědeckým kongresem, na němž se profesor Barbenfouillis (hraje ho sám Méliès) snaží přesvědčit své kolegy, aby se zůčastnili výpravy, která má prozkoumat Měsíc. Jakmile je plán přijat, zorganizují Francouzskou expedici, v jejímž rámci je skupina vědců vyslána v raketě k Měsíci. Raketa podobajicí se obrovské patroně přistane přímo v oku Měsíce, který je představován antropomorfickou bytostí. Záhy po přistání se vědci střetnou s nepřátelskými obyvateli, Selénity, kteří je odvedou ke svému králi. Po zjištění, že protivníci snadno mizí v oblacích kouře po prostému doteku deštníku, se Francouzům podaří utéct a vrátit se na Zemi. Přistanou v oceánu a zkoumají jeho propasti, až nakonec jsou zachráněni a v Paříži vyznamenáni jako hrdinové. [9/10] (Scénář, Produkce: Georges Méliès /// Kamera: Michaut, Lucien Tainguy) [1001 FILMŮ, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE] ()

Galerie (13)

Zajímavosti (45)

  • Snímek je považován za první vědeckofantastický film. (contrastic)
  • Barevná verze původní zrestaurované kopie doplněné o zvuky, ruchy i hudbu se poprvé objevila v kinech 6. 9. 2012. Barevná verze byla nalezena v roce 2002 ve francouzské stodole. Po osmi letech mravenčí ruční práce a čekání na pokročení technologie se v roce 2010 dočkala kompletní restaurace. Tu mají na starost společnosti Lobster Films, Groupama Gan Foundation for Cinema a Technicolor Foundation for Cinema Heritage. V kinech byl snímek promítán společně s dokumentem Neobyčejná cesta zachycují tvorbu snímku i jehoo následnu rekonstrukci. (gogos)
  • Snímek Cesta na Měsíc je tvořen asi dvaceti záběry, převážně statickými. Film se nehoní za realističností a místy dokonce jako by ignoroval základní prvky perspektivy. (Pavlínka9)

Reklama

Reklama