Reklama

Reklama

Cesta na Měsíc

  • Francie Le Voyage dans la Lune (více)

VOD (1)

V květnu 1902 Georges Méliès natočil film, Cesta na Měsíc. Do kin šel v černobílé a také barevné verzi, ručně kolorovaný. V té době byl považován za celovečerní film – kolem 14 minut – a stal se celosvětovým úspěchem. První blockbuster v historii filmu byl však okamžitě zkopírován a plagován. V roce 1913 se Georges Méliès rozhodl na protest spálit sadu negativů tohoto snímku. Jedna černobílá kopie však přežila. Barevná verze byla považována za ztracenou. Až do roku 1993… (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (484)

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Kdysi dávno jsem Cestu na měsíc viděl v černobílé verzi na youtube. Premiérové uvedení barevné (kolorované) a nově zrestaurované verze snímku na LFŠ 2012 s hudebním doprovodem byla však daleko větší bomba. Poznámka na okraj: teprve u tohoto shlédnutí jsem si všiml, že Méliés obešel fakt, že kamera s transfokátorem ještě v jeho době neexistovala, tím, že nechal herce ztvárňujícího měsíc přibližovat svou tvář na černém pozadí směrem ke kameře. ()

Fr

všechny recenze uživatele

…PO OBNOVENÍ POŘÁDKU JE VÝPRAVA DLE REKTOROVA NÁVRHU HLASOVÁNÍM SCHVÁLENA. SLUHOVÉ PŘINÁŠEJÍ CESTOVATELSKÉ OBLEKY… /// 109 let po jeho natočení se můžu i já, kulturní barbar pokochat odkazem předka Mélièse a doplnit si chybějící mozaiku k Hugovi. Každej, koho aspoň trochu baví pojem kinematografie, by měl na tenhle celovečerák mrknout! P.S: Hodnotit nebudu, páč to svádí k póze (nebo známce punku?). /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Učaroval mi ,,ten“ ,,SMĚJÍCÍ SE MĚSÍC“. 2.) Filmy si doma zásadně dobarvuju. 3.) Thx za titule ,,joSew“ a ,,kahilom“. ()

Reklama

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Poprvé jsem z tohoto filmu viděla jenom útržky v rámci naučného pořadu v brněnské hvězdárně. Jelikož jsem tehdy byla ještě usmrkaný prcek a navíc i filmový neznaboh, domnívala jsem se, že jde o legrační grotesky natočené za tím účelem, aby dětičky v přítmí promítacího sálu hvězdárny neusínaly, nýbrž se sem tam zvesela a od srdce zasmály směšným panáčkům. Jaké bylo moje potěšení, když jsem snímek zhlédla celý, obohacena navíc o okolnosti jeho vzniku. Opravdu parádní záležitost a člověku nemusí být jenom osm let. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Už je tomu nějaký ten pátek, co spatřil světlo světa tento na svou dobu ohromující a překotný snímek. Jako chtivého diváka mě zajímalo, jak vypadá film, který je pořadím první na seznamu "1001 filmů, které musíte vidět než umřete". Musím říct, že ta čtvrthodinka stála za to. Dnes může Cesta na Měsíc působit z mnoha směrů naivně - už jen kvůli nápadu s obří střelou plnou lidí, vystřelenou na Měsíc. Nicméně zde se musí brát zřetel na období před více jak sto lety. Prakticky jde o revoluční film své doby, ve kterém se mi nejvíce líbily kulisy na Měsíci, vzhled jeskyně a "Měsíčňani". ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Skupinka vědců, kteří však zprvu připomínají tlupu Brumbálů, se vydají na bláznivou cestu na Měsíc. Dětská naivita a fantazie se u nejslavnějšího Meliesova díla kříží s tehdejší technickou finesou tvůrců, kteří neznali slovo "nemožné". Kouzelný výlet, po kterém konečně mohu ocenit osobitou variaci Nicka Parka. Melies už před sto lety řádně nakopal zadek Lucasově ILM či Jacksonově WETě. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (45)

  • Snímek je považován za první vědeckofantastický film. (contrastic)
  • Scéna, kdy je Měsíc zasažen do oka, je jedním z prvních použití stop-motion animace. (contrastic)
  • Výjev s raketou, která přistála v oku Měsíce, patří k nejznámějším obrazům v dějinách kinematografie. (Pavlínka9)

Reklama

Reklama