Reklama

Reklama

Cesta na Měsíc

  • Francie Le Voyage dans la Lune (více)

VOD (1)

V květnu 1902 Georges Méliès natočil film, Cesta na Měsíc. Do kin šel v černobílé a také barevné verzi, ručně kolorovaný. V té době byl považován za celovečerní film – kolem 14 minut – a stal se celosvětovým úspěchem. První blockbuster v historii filmu byl však okamžitě zkopírován a plagován. V roce 1913 se Georges Méliès rozhodl na protest spálit sadu negativů tohoto snímku. Jedna černobílá kopie však přežila. Barevná verze byla považována za ztracenou. Až do roku 1993… (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (484)

Fr

všechny recenze uživatele

…PO OBNOVENÍ POŘÁDKU JE VÝPRAVA DLE REKTOROVA NÁVRHU HLASOVÁNÍM SCHVÁLENA. SLUHOVÉ PŘINÁŠEJÍ CESTOVATELSKÉ OBLEKY… /// 109 let po jeho natočení se můžu i já, kulturní barbar pokochat odkazem předka Mélièse a doplnit si chybějící mozaiku k Hugovi. Každej, koho aspoň trochu baví pojem kinematografie, by měl na tenhle celovečerák mrknout! P.S: Hodnotit nebudu, páč to svádí k póze (nebo známce punku?). /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Učaroval mi ,,ten“ ,,SMĚJÍCÍ SE MĚSÍC“. 2.) Filmy si doma zásadně dobarvuju. 3.) Thx za titule ,,joSew“ a ,,kahilom“. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Georges Méliès je považován za průkopníka trikové kinematografie a tenhle kousek z roku 1902 platí za první film s důmyslnějším a kompletně odvyprávěným příběhem. To vše beru v potaz. Všechna čest. Ale nemůžu říct, že by mě to bavilo. Minimálně prvních 5 minut je vyloženě nuda. Trikově s ohledem na rok vzniku neskutečná pecka. Obsahově mě to ale fakt nebavilo. ()

Reklama

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Krátkometrážny snímok o vesmírnej výprave skupiny ľudí na Mesiac, ich následných tamojších objavoch a dobrodružstvách. Ale pozor, z roku 1902. Najstaršie filmové sci-fi aké som videl. Pritom vôbec nie nudné alebo primitívne naivné. Naopak, zaujímavo trikovo spracované a pôvabne zábavné. Aj keď v podstate ide o nemý film, bez použitia dialógov, pri ktorom je čítaný doprovodný komentár (ja som zhliadol anglickú verziu "Trip to the Moon"), ostáva to i dnes významným dielom svetovej kinematografie. Obzvlášť subžánru science fiction. **** ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Když porovnám s jen o čtyři roky mladšími výtvory Jana Kříženeckého, tohle je absolutní mistrovský kousek (tím nechci nijak shazovat dílka Kříženeckého!!). Je pro mě téměř nepochopitelné, že před více než sto lety byl Méliès schopen vytvořit něco tak fungujícího a odvážného. Vždyť mně to místy (nejen díky kulisám) připomínalo Zemanovu Cestu do pravěku. Bravo!! ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Všechny konspirační teorie o Američanech na Měsíci se, po jasném důkazu zvaném Cesta na Měsíc, jeví býti naprosto zbytečnými. Prvními lidmi na Měsíci totiž byli Francouzi a bylo to o rok dříve, než bratři Wrightové uskutečnili první skok s letadlem, který kdosi odvážně nazval první let. V té době ještě Měsíc z výšky spiklenecky pomrkával na Zemi a netušil, že za chvíli dostane raketou do oka. Cesta na Měsíc je úžasná záležitost a svět filmu musí být rád, že existoval vizionář Méliès, který svou nekonečnou fantazii dokázal přenést na filmové plátno. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (45)

  • Film byl insipirován dvěma romány své doby, a to tituly „Země na Měsíc“ od Julese Verna a „První lidé na Měsíci“ od H. G. Wellse. (Mr.Ocek)
  • Konec filmu, který zachycuje slavnostní průvod na počest navrátilců a odhalení sochy, byl dlouho považován za ztracený, až v roce 2002 byl kompletní film nalezen v jedné francouzské stodole a slavnostní premiéry se dočkal o rok později na Pordenone Silent Film Festival. (Mr.Ocek)
  • Film stál 10,000 frankov a veľkú časť tvorili náklady na mašinérie a kostýmy pre Selenitov – obyvateľov Mesiaca. (ČSFD)

Reklama

Reklama