Reklama

Reklama

Válka ve Vietnamu

(seriál)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Po letech prohrané války, která stála životy, peníze a jméno, se obě válčící strany zamýšlejí, co se vlastně stalo a proč k válce ve Vietnamu muselo dojít... Historický seriál Válka ve Vietnamu zachycuje velkolepý příběh jedné z nejdůležitějších, nejrozporuplnějších a nejkontroverznějších událostí v dějinách Ameriky, a to takovým způsobem, jakým ho ještě nikdo nevyprávěl. Napínavý seriál plný podrobností vás vtáhne do bouřlivého období druhé poloviny 20. století. Přesvědčivě rozebírá lidské aspekty války, a přitom se opírá o svědectví takřka 80 lidí z obou znepřátelených stran tohoto složitého konfliktu. Ke slovu se dostanou nejen Američané, kteří ve válce bojovali, a ti, kteří proti ní protestovali, ale i vojáci a civilisté ze severní a jižní části Vietnamu. Nechybí vzácné archivní záběry restaurované do prvotřídní podoby pocházející ze zdrojů z celého světa, fotografie pořízené nejoceňovanějšími reportéry, historické televizní zpravodajství, výmluvná domácí videa, a dokonce ani tajné nahrávky z jednání amerických prezidentů Kennedyho, Johnsona a Nixona. (TV Prima)

(více)

Recenze (77)

LasT_Olt 

všechny recenze uživatele

Ta moje slabina pro suprově zpracované dokumenty mě jednou přivede do hrobu..ale přes 16 hodin ztrávených sledováním nelituji. Po shlédnutí první epizody jsem si uvědomil, že o Vietnamu nevím prakticky nic. Po shlédnutí prvních tří epizod mě začalo hrozně udivovat jak “neamerický“ je tenhle dokument. Probírá se zde událost amerických dějin, zpracována američany, ale hrozně často tady slyšíte o jejich prohrách a průserech. Tvůrcům šlo o objektivnost, které se nám dostalo a za to je ohromně cením. A co se mi líbilo nejvíc? Rozhodně příběhy, které zde vyprávějí pozvaní veteráni. Jako sorry, ale i kdyby vás tohle téma vůbec nezajímalo tak bych vám dokument doporučil už jenom proto. Nejradši mám příběhy pana Vincenta Okomota a Johna Musgreva s kterých mi do teď běží mráz po zádech... ()

Gothar 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument, ktorý je miestami až príliš podrobný a stopáž presahuje bežné dokumenty. Je to vďaka tomu, že vojnu vo Vietname popisuje z každej strany. Sú tu príbehy z prezidentských kancelárií ale aj z prvej bojovej línie v džungli. Priestor na vyjadrenie dostali vojaci, politici aj civili z USA, južného ale aj severného Vietnamu a takisto vojaci Vietkongu. Vďaka tomu mám dojem, že sa to už lepšie zdokumentovať nedalo. Navyše nič neprikrášľuje. Citáty, ktoré mi ostali v pamäti: (1) Byli jsme nejspíš poslední generace, která skutečně věřila, že by jí její vláda nikdy nelhala. (2) “Nejspíš se nevrátím." A moje matka řekla, "Ne, ty se vrátíš. Každý den mluvím k Bohu a ty jsi výjimečný. Ty se vrátíš." A já jí řekl, "Mami, každá matka si o svém synovi myslí, že je výjimečný. Já tady strkám do pytlù kousky klukù, co byli výjimeční. ()

Reklama

M1k9 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Parádní dokument, který objasňuje každý aspekt války až do detailu. Pro mě osobně to bylo strašně poučné, protože naší generaci tato událost už minula. A přesto bezesporu ovlivnila chod ameriky / lidstva na dalších mnoho let. Více než jsem si doposud myslel! Dokument je precizní. Servíruje všechny události a reálné data, ukazuje na pofidérné lidské charaktery, na hrdiny, na krutost války i na pár okamžiků lidskosti a v ničem se přehnaně neutápí. Každému se po dosledování budou honit v hlavě (měly by) otazníky proč, proč se to stalo a nešlo tomu zabránit? Možná, že šlo, ale historie má tu vlastnost, že se opakuje. Není to poprvé a není to naposledy. Ale někdy se ukazuje, že i tak (na první pohled) zbytečné násilné negativní  události v dějinách lidstva nakonec přinesou něco pozitivního do budoucnosti. Emoce z toho všeho jsou silné a změny jsou větší a trvalejší. I to je jeden z mnoha pohledů ke kterému dokument inspiroval. Nakonec jediné negativum je časová náročnost. Myslím, že to šlo o malý kousek zkrátit.   9/10 ()

Sdoom 

všechny recenze uživatele

Fantastický dokument, po kterém mám sklony se považovat za erudovaného znalce problematiky celé jihovýchodní Asie od 50. do 90. let minulého století. :-) Moc se mi líbilo, jak je vše vyprávěno v historickém kontextu. Zpovědi přímých účasntíků byly neskutečně autentické, ani na chvíli jsem nepochyboval o ničem z toho, co vyprávěli nebo že by předstírali pohnutí při vzpomínkách na pobyt ve Vietnamu. Navíc k tomu všemu se seriál snaží o maximální objektivitu, ani náznakem nelíčí nikoho jako ty zlé nebo ty hodné. Jediná drobná výtka je k občasné zdlouhavosti některých dílů zejména v druhé polovině série, kdy se stopáž většiny blíží 2 hodinám. Nicméně závěrečné 2 díly jsou naprosto dokonalé a nějaké uvažování o nižším než maximálním hodnocení velmi rychle ustalo. Must see dokument pro kohokoli, kdo má alespoň malinkatý zájem o historii. (HD, orig.) ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem hodně dokumentárních sérií, ale o žádné se nedalo říct, že pokud byste jí celou dokoukali a pokud možno si z ní všechno zapamatovali, stanete se expertem na dané téma. O této to říct mohu, protože nic tak obsáhle mapujícího a zasvěcujícího jsem snad ještě v dokumentárním žánru neviděl, ani v té miliardě dokumentárních sérií o 2. světové se k tomuto nenajde srovnání. Ve vlastní nadutosti jsem to po první epizodě zabalil a vrátil se k sérii až po několika měsících jako k večerníčku, u kterého jsem chtěl co nejdříve usnout na chatě. Usnul jsem v šest ráno po pěti epizodách po sobě, kdy některé z nich měly i dvě hodiny. Není to dokumentární série pro "milovníky" dokumentů, staticky sledujících Primu ZOOM. Je to pro skutečné fajnšmekry, které dané téma natolik zajímá, nebo je natolik baví dokumentární žánr, že se na tu sedmnáctihodinovou přednášku ochotně vydají a klidně se prokousají i tím zdánlivě méně podstatným a zábavným, aby viděli to, co si mysleli, že byla vietnamská válka. Já sám měl před zhlédnutím určitou představu a tu jsem na konci musel korigovat a pokud vás relevantní a profesionální dokument nakopne do prdele a vy po jeho zhlédnutí přehodnotíte některé své názory, není lepšího důkazu o důležitosti celého dokumentárního žánru. Abych nad tím jen nehonil, mohu vytknout snad jen nepřehledné znázornění map a označování v nich pozic nebo postupů zúčastněných stran. Když už si dal někdo takovou snad i životní práci se sestavováním takto podrobné analýzy celé války, na tomhle si měl dát záležet také. 100 % ()

Galerie (36)

Zajímavosti (4)

  • Výroba stála 30 miliónov amerických dolárov a trvala niečo cez 10 rokov. (Real Tom Hardy)
  • V tomto díle je vidět fotografie vojáka na nemocničním lůžku se zavedeným drénem. Nejedná se o drén v pravém slova smyslu, ale o močovou cévku (permanentní močový katetr), který ale slouží stejně jako katetry k tomu určené. (Winster)
  • Dokumentaristi pri rešerši prezerali cez 24,000 fotografií a 1,500 hodín archívnych záberov. (Real Tom Hardy)

Reklama

Reklama