Reklama

Reklama

Válka ve Vietnamu

(seriál)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Po letech prohrané války, která stála životy, peníze a jméno, se obě válčící strany zamýšlejí, co se vlastně stalo a proč k válce ve Vietnamu muselo dojít... Historický seriál Válka ve Vietnamu zachycuje velkolepý příběh jedné z nejdůležitějších, nejrozporuplnějších a nejkontroverznějších událostí v dějinách Ameriky, a to takovým způsobem, jakým ho ještě nikdo nevyprávěl. Napínavý seriál plný podrobností vás vtáhne do bouřlivého období druhé poloviny 20. století. Přesvědčivě rozebírá lidské aspekty války, a přitom se opírá o svědectví takřka 80 lidí z obou znepřátelených stran tohoto složitého konfliktu. Ke slovu se dostanou nejen Američané, kteří ve válce bojovali, a ti, kteří proti ní protestovali, ale i vojáci a civilisté ze severní a jižní části Vietnamu. Nechybí vzácné archivní záběry restaurované do prvotřídní podoby pocházející ze zdrojů z celého světa, fotografie pořízené nejoceňovanějšími reportéry, historické televizní zpravodajství, výmluvná domácí videa, a dokonce ani tajné nahrávky z jednání amerických prezidentů Kennedyho, Johnsona a Nixona. (TV Prima)

(více)

Recenze (76)

mystrdat 

všechny recenze uživatele

Velmi detailní, upřímný a holistický dokument událostí konfliktu ve Vietnamu, v našich končinách známým často jen asociací s napalmem. Burnsovo podání vás provede geopolitikou tehdejší doby a ukáže bohatou perspektivu všech aktérů, která díky odstupu času ukazuje, že člověk je prostě bezchlupá egoistická opice, která se ráda tluče a pak jí to mrzí. ()

Gothar 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument, ktorý je miestami až príliš podrobný a stopáž presahuje bežné dokumenty. Je to vďaka tomu, že vojnu vo Vietname popisuje z každej strany. Sú tu príbehy z prezidentských kancelárií ale aj z prvej bojovej línie v džungli. Priestor na vyjadrenie dostali vojaci, politici aj civili z USA, južného ale aj severného Vietnamu a takisto vojaci Vietkongu. Vďaka tomu mám dojem, že sa to už lepšie zdokumentovať nedalo. Navyše nič neprikrášľuje. Citáty, ktoré mi ostali v pamäti: (1) Byli jsme nejspíš poslední generace, která skutečně věřila, že by jí její vláda nikdy nelhala. (2) “Nejspíš se nevrátím." A moje matka řekla, "Ne, ty se vrátíš. Každý den mluvím k Bohu a ty jsi výjimečný. Ty se vrátíš." A já jí řekl, "Mami, každá matka si o svém synovi myslí, že je výjimečný. Já tady strkám do pytlù kousky klukù, co byli výjimeční. ()

Reklama

el.zapikano 

všechny recenze uživatele

Povinna jazda pre vsetkych milovnikov historie. Americania to cele domrvili, to bez debat. Ale vdaka demokracii, slobode slova a novinarom boli schopni o vsetkych zlyhaniach a klamstvach hovorit a natocit o tom vskutku pozoruhodny dokument. A teraz by som si rad pozrel nieco o vojne v Afganistane od ruskych filmarov... ()

KM Phoenix 

všechny recenze uživatele

Hodně důkladná série o válce ve Vietnamu. Přestože je hodně dobře udělaná a má široký záběr, tak mám pár výhrad. Ať už jde o hodně prostoru pro komunisty, kteří snad už ani neumí mluvit bez používání některých propagandistických frází tak po opomínání úlohy ARVN a LLDB či CIDG (ti prakticky nebyli zmíněni vůbec). To také bylo znát v posledním dílu, kdy byly ukázány veselé záběry jak se bývalí protivníci potkávají a stávají se přáteli. Ohledně osudů jihovietnamských vojáků jsme se dozvěděli velmi málo a jen okrajově. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně komplexní, místy až děsivě podrobný portrét války ve Vietnamu. Měl jsem tu čest vidět již několik jiných dokumentů či dokumentárních sérií zabývající se tímto konfliktem, nicméně The Vietnam War všechny tyto počiny "zadupe do země" svou autenticitou, syrově nastíněnou brutalitou obou stran a chladným, avšak naučně-vzdělávacím stylem vyprávění. Jsem moc rád, že dokumentů pojednávající na toto téma přibývá jak "hub po dešti". Je velmi důležité, aby tyto temné kapitoly lidstva psané krví nebyly nikdy zapomenuty. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (4)

  • V tomto díle je vidět fotografie vojáka na nemocničním lůžku se zavedeným drénem. Nejedná se o drén v pravém slova smyslu, ale o močovou cévku (permanentní močový katetr), který ale slouží stejně jako katetry k tomu určené. (Winster)
  • Dokumentaristi pri rešerši prezerali cez 24,000 fotografií a 1,500 hodín archívnych záberov. (Real Tom Hardy)
  • Výroba stála 30 miliónov amerických dolárov a trvala niečo cez 10 rokov. (Real Tom Hardy)

Reklama

Reklama