Reklama

Reklama

Gieokeui bam

  • Jižní Korea 기억의 밤 (více)
Trailer

VOD (1)

Když se mu milovaný starší bratr po únosu vrátí jako úplně jiný člověk, rozhodne se Jin-Seok v tomto zamotaném thrilleru zjistit, co se doopravdy stalo. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (81)

Ouwen 

všechny recenze uživatele

SPOILERY: Já naprosto chápu, pokud si někdo stěžuje na logiku, konstrukci příběhu, zvraty. Je to o tom přistoupit na pravidla filmu a mě ani tak samotná pointa nevadí a i zvraty bych akceptoval, mám však problém s logikou, která dostala pořádně na prdel v tom flashbacku v bytě. Když vás totiž pronásleduje mladej týpek s nožem v ruce a žadoní, aby jste neřvali a že chce odejít, přitom vám je v patách, přišlo mi to kurevsky komický a až debilní. Totálně to rozbilo, do té doby jinak kvalitně promíchaný thriller, říznutej akcí a hororovým, až Hitchckockovým feelingem. Já jsem totiž doufal, že po odhalení toho o co tam jde, to bude v závěru pojatý jinak a postavy se vůči sobě víc otevřou, ale zůstalo to pouze na povrchu. Chválím úplný konec filmu, kterej je klasicky Korejský, nekompromisní a bez happyendu. Akci tvoří jen pár pěších honiček, občas nějaká bouračka - opět, klasicky Korejské, takže adrenalin, pot a fyzično tryská na diváka, takže v tomhle si Korejci opět splnili standart. Herecké obsazení je kvalitní a nechybí ani solidní vývoj všech postav. Kdyby scénárista nezadupal k závěru logiku, tak bych byl emocionálně vyždímaný, takhle mi to v závěru přišlo nijaké. Musim ještě pochválit jednu lekačku z první čtvrt hodiny, ta mě fakt dostala. Takže jo, je to kvalitní řemeslo, ale na můj vkus v mnoha ohledech nedotažený. Chválim pointu, herecké výkony, ale nelíbil se mi průběh a rekonstrukce událostí. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Zlepenec, v ktorom sa dotyčný snažil použiť každý jeden prvok, ktorým sa kórejská kinematografia za posledné dekády preslávila. Bez vlastného vkladu, bez invencie. Úvod je rutinne natočený mysteriózny thriller s prvkami hororu. Nasleduje šokujúci zvrat, avšak v krajne nepresvedčivom podaní. Krimi dráma následne ústi do predvídateľného finále z kategórie "psychologická tortúra" a vzápätí (nestačilo im) do najstupídnejšieho "meditatívneho" epilógu, aký som kedy mal tú možnosť vidieť... a pokiaľ všetko do onoho epilógu môže slúžiť ako príklad ešte celkom pohodlne pozerateľného gýču (nech je ako je), epilóg je už gýč najhrubšieho zrna. Hej, gýč je popri zlepenci druhé slovo, ktoré tento zabudnutia hodný výlet vystihuje... vlastne neviem, čo sa tu toľko rozpisujem!? ()

Reklama

sniper18 

všechny recenze uživatele

Už dávno ma nejaký film tak nemiatol, že s akým žánrom mám vlastne tú česť, ale juhokórejská produkcia bola v kombinovaní žánrov vždy najlepšia a síce už to nie je presne to, čo bývalo, ale potvrdila to aj tentoraz. Forgotten vtiahne už od začiatku, už od úplne prvej sekvencie v aute trochu cítiť, že nie je všetko úplne v poriadku a po nasťahovaní do domu je to už jasné, film ponúkne viacero výborných motívov z odlišných žánrov a tak som si vôbec nebol istý, čo bude mať vlastne pre dej najpodstatnejší význam a aký žáner bude hlavný. Film miestami pripomína horor, mysteriózny film s tajomnou atmosférou, napínavý thriller alebo zaujímavú kriminálku a najlepšie je, že každý tento žáner funguje a sekvencie z jednotlivých žánrov som si užíval. No prednosť má aj tak nepredvídateľný dej s množstvom otázok a tak som bol veľmi zvedavý, ako sa bude vyvíjať. V druhej polovici už ale film niektoré tajomstvá odhalí, vrátane žánru, takže už možno trochu stratí na atraktivite, ale dejovo mi to aj tak prišlo veľmi zaujímavé a našťastie celkové vysvetlenie nie je až tak jednoduché, aby ho v rýchlosti prezradila nejaká pointa a tak jeho vysvetľovanie je postupné a podľa mňa veľmi dobre zvládnuté, pričom aj celkom originálne, s niečím takýmto som sa asi ešte nestretol. Síce si nie som istý, či som niečo takéto v úvode chcel, ale na konci som bol s vysvetlením spokojný. A aj úplný záver je typicky kórejský, takže tu si nemôžem sťažovať. Film sa môže oprieť aj o postavy, celá štvorčlenná rodina je dobre obsadená a aj veľmi dobre zahraná, prednosť majú očakávane hlavný hrdina a jeho brat, ale aj rodičia majú niečo do seba a napríklad taká sekvencia s matkou v daždi bola výborná. A okrem nich tu má nejaký priestor vlastne len polícia. Režijne je to očakávaný vysoký štandard, kde nemám čo vytknúť. Pred rokmi tvorila takéto filmy juhokórejská produkcia v podstatne väčšom množstve a možno aj kvalite, už to nie je, čo bývalo, ale Forgotten predsa len podstatne uspokojilo moju chuť po podobných filmoch, dobrá práca. 77% ()

Torako.chan 

všechny recenze uživatele

Jakože dlouho jsem neviděla film, kdy od začátku do konce nemám šajna vo co gou a moje konspirační teorie nefungují. Mazec. Ani minutu jsem se nenudila. Sice jsem měla chvíli pocit, že už je to poněkud překombinované a to cca někdy v půlce filmu, tudíž jsem netušila co mě ještě všechno čeká, a myslela jsem si, že tomu dám tak tři hvězdy. To se ale rapidně měnilo v další polovině. Už už jsem chtěla dát i pět, ale přece jenom jistá překombinovanost tam je a místy je do očí bijící, že je něco špatně akorát člověk prostě neví co. Zůstanu teda na 4*, ale teda fujó byla to vcelku jízda ()

Emo-haunter 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byla doopravdy pecka! Téměř pět hvězdiček. Několikrát jsem si během filmu říkal - WTF? Za celou stopáž film neztratil téměř dech, bylo to krutopřísné, tvrdé, reálné, fantasmagorické. Pro mě obří překvapení, a je možné, že při druhém zhlédnutí udělím i pátou. Těch šokujících okamžiků tam fakt bylo požehnaně, podle mě to rozhodně překombinované nebylo. Tento film je téměř masterpiece. ***8,9/10*** ()

Galerie (11)

Zajímavosti (2)

  • Režisér se inspiroval příběhem, který mu vyprávěl jeho blízký přítel. Údajně jeho bratranec odešel na měsíc z domova a vrátil se jako někdo úplně jiný. Hang-joon Jang také čerpal inspiraci z francouzské lidové pohádky „Modrovous“. (Emo-haunter)
  • Natáčelo se od 11. března do 8. června 2017. (Emo-haunter)

Reklama

Reklama