Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Lyrické vyprávění o citově se probouzejícím dvanáctiletém děvčátku, které se jako jediný člověk dokáže spřátelit s nezkrotným černým koněm... Příběh je zasazen do krásné jihočeské přírody a byl realizován ve spolupráci se Státním plemenářským ústavem v Písku. Vedle několika domácích cen získal několik mezinárodních uznání, zejména na festivalech věnovaných filmům pro děti a mládež (Benátky, Cannes, Mar del Plata). (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (48)

laik_60 

všechny recenze uživatele

kluci ! kam jdete ... na dálnici koukat na naklaďáky Ach jo tak táto Kachyňova prvotina vyvolala vo mne nostalgicke spomienky na roky v ktorých sa točil tento film, a ked sme v dedine postávali (alebo blbli) pri hlavnej ceste a rátali sme počet nákladných aut prechádzajúcich okolo nás. V sobotu to bývalo tak 6 -7 aj to isli s drevom z lesa na vlakovú stanicu. Film nádherne vystihuje obdobie v ktorom sa dej odohráva so špecifickým zameraním na dušu a city mladéej Lenky. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Presto, ze mam ke konim spise negativni vztah, me tento film velmi zaujal. At uz laskou male holky (vyborna Jorga Kotrbova) ke zvireti, tak hlavne pribehem a zpracovanim. Kachyna mel neskutecny cit a smysl pro detail a po technicke strance nebyl v nicem horsi nez Vlacil. Nadherne plasticky obraz, dobra hudba. Nemam co vytknout a Trapeni povazuji za jeden z nasich nejlepsich rodinnych filmu... ()

Reklama

prezdivaka 

všechny recenze uživatele

Musím vzdát hold Karlovi Kachyňovi i Josefu Illíkovi. Vím jak Kachyňa jako studovaný kameraman dbal na obraz. Tento film není příliš známý, ale jeho obrazová stránka je mimořádná. Herci jsou naprosto civilní a přesvědčiví. Jorga Kotrbová, kterou miluju ve filmu Utrpení mladého Boháčka, ukazuje, že měla mimořádný talent už od dětství, ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

Herecký debut mladičké Jorgy Kotrové. Jde nejen o úžasně poetický snímek (s řadou dokonalých záběrů kamery), ale i lidsky silný příběh o sblížení odvážného děvčete s klučičími rysy s týraným koněm. Lenka si díky svému temperamentu lépe rozumí s kluky než holkami, za což sklízí posměch. Ale nezdá se, že by to nějak těžko nesla. Co ji ale trápí je, když vidí, jak lidé na statku zachází s vraníkem jménem Primus. Ten je hodně divoký, ale zdá se, že není zlý. Jen na vlastní kůži až příliš pocítil bič. Lenka má sice ze začátku k Primusovi respekt, ale postupně se k němu dokáže přiblížit jako nikdo jiný. A tak je nakonec trápení konec. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Na pozadí budovatelského filmu natáčí Karel Kachyňa lyrický příběh o pubertě, o konci dětství, o době hledání, nejistoty, transformaci citu. Klukatá hrdinka Lenka, které už nestačí hrát si ,,na pokoje", naváže silné citové pouto s vraníkem Primem (ve vztahu k němuž si kompenzuje budoucí mateřský pud). Čistý příběh je jedním z mnoha pro Kachyňu tak typických poetických snímků točených z perspektivy dětských očí a je až s podivem, jak ryze dívčí je tenhle film dvou výrazných mužských tvůrců, totiž pana Kachyni a pana Procházky (a to i při vědomí faktu, že jde v podstatě o ohlas francouzského filmu Crin-Blanc, tedy Bílá hříva, který je nakonec přímo citován i v Trápení, když sekvence z něj sleduje Lenka s rodiči na domácím černobílém televizoru). Jasná je jedna věc, totiž že únik do dětství umožnil tvůrcům obejít schematismus dobových budovatelských filmů z kolektivizované české vesnice... ()

Galerie (12)

Zajímavosti (15)

  • Film obdržel státní cenu. Sám prezident Antonín Novotný (vládl v letech 1957-1968) se postaral, aby film získal tuto cenu. (Yardak)
  • Velká část filmového štábu tehdy bydlela po rodinách ve vesnici Dolní Nerestce. (Silencia90)
  • V 58. minutě je vidět, že si děti hrají s německou helmou WH M35 (používanou za druhé světové války). (Winster)

Reklama

Reklama