Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Veselá pohádka o královském komořím, který by rád na dovolenou. To mu ale král povolí teprve tehdy, až se provdá všech šest královských dcer... Královský komoří (M. Neděla) by rád se svou ženou odjel na dovolenou, ale král (S. Beneš) mu ji povolí teprve tehdy, až provdá všech svých šest dcer. Nebyl by to takový problém, kdyby ovšem všechny nebyly příliš ošklivé. Tři už se i přesto dostaly podvodně pod čepec. Další dvě si jen neradi „vybojují" smutní rytíři. Když má dojít k boji o poslední princeznu, objeví se drak, který ji chce sežrat. Honza (M. Štěpánek) by rád dostal půl království, které král přemožiteli draka slíbil, ale nedovede zabít ani blechu. A tak tedy draka prostě přemluví. Dostane princeznu za ženu a s ní i celé království. (Česká televize)

(více)

Recenze (19)

hanikrivi 

všechny recenze uživatele

Pohádka "vykradla" nápady skvělou rozhlasovou hru Princezna na vdávání z roku 1965 (Marvan, Jerneková, Navrátil). Ošklivá princezna, kterou se rodiče urputně snaží provdat, přeskakování příkopu, hádanka jak dělá pes... Změna je však podstatná: princezna byla milá a ošklivá - nikoli tlustá a hloupá. Drak a "hloupý" Honza jsou přidaní. Ovšem oproti rozhlasu postrádá televize překvapivou pointu a právě kritiku bezduché líbivosti. Naopak nabízí scénář, že všechny ženy, které jsou tlusté, jsou ošklivé a hloupé. Muži jsou tu možná chytřejší zato nehorázní zbabělci. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Je pozoruhodné, kolik princů si všimne, jak jste krásná princezna, pokud je váš otec bohatý král. Tak nějak se na téma nevěst vyjádřila Stařenka Oggová. Tady se pracuje s princeznami, které jsou tak šeredné, že to ani královský majestát otce nezakryje a princové a knížata se pak snaží sňatku vyhnout a nikoli stát se královskými zeti. Honzovi je vyhlášená škaredost budoucí choti ukradená, je tak vystresován na téma, že by se měl oženit, svou vnoučat chtivou matkou, že bere všechno. ()

Reklama

otík 

všechny recenze uživatele

Krátká a jednoduchá černobílá pohádka o šesti příšerně tlustých princeznách, o králi a královně, kteří horko těžko hledají ženichy i díky různým fíglům a o hloupém Honzovi, který draka z království vyhnal a šíleně tlustou a škaredou princeznu s celým královstvím získal. Kulisovka, která pobaví naprosto průměrně. ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Komoří Neděla je zážiteček, Beneš jako král taky fajn, jinak prostě režisérka Janečková - zase úplně strašné. Nicméně zajímavý doklad dobového přístupu k tv pohádkám jako shovívavým parodiím jak na žánr, tak na špičky feudální společnosti. Název je podvod, princezen je sice šest, ale ukáže se jen jedna a to až v závěru. ()

kocik1 

všechny recenze uživatele

Rytíři zřejmě ještě netuší, že o prachy jde až v první řadě a kázat vodu a pít víno je vlastně normální. Takže vzít si princeznu, která je ošklivá, vlastně není nic proti ničemu, hlavně, když bude mít věno, ona to pak nějaká milenka všechno srovná./ Pohádka je, jak to kulantně napsat, pro děti spíše nevhodná, neboť jejím poselstvím je obhajoba kultu krásy, což se vlatně strefilo o 47 let dopředu. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama