Reklama

Reklama

Frigo jako Sherlock Holmes

  • USA Sherlock Jr. (více)

Obsahy(1)

Frigo (hraje ho sám buster Keaton) hraje filmového promiítače v kině, který z nenadání usne v projekční kabině a jeho vlastní sny se prolínají do filmu, který je právě promítán v sále. "Frigo jako Sherlock Holmes", první Keatonova samotná réžie, je jedním z nejneobyčenějších a obrazově nejinvenčnějších snímků tehdejší doby. (Kryšpín)

(více)

Recenze (84)

Muel 

všechny recenze uživatele

| Metro Pictures Corporation | Sherlock Jr. má jedno pozitívum, ktoré nejde uprieť. Počas sledovania filmu sa opakovane stane, že si budete hovoriť "ako to urobili?". Ten film je starý 99 rokov. Buster Keaton je kráľom slapsticku, využíva dobové "CGI" na obrazovú komédiu a dokáže baviť aj bez nejakej konkrétnej zápletky. Je to zábavné, je to hravé a hlavne, je to jeden zo stavebných kameňov kinematografie, čiže každý by si to mal aspoň raz v živote pozrieť. Kde sa hrabe nový Thor. Viac TU. | Hodnotenie: 8/10 | ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Skutečně jedna z těch nejlepších Keatonových věcí. Buster zde je jako promítač v kině a zároveň detektiv - amatér. Stane se mu, že v kině usne a ve snu se stane tím nejlepším detektivem na světě. A v ten moment nastávají neskutečné situace, které milovníky němých grotesek potěší. Zejména závěrečná čtvrthodinka korunovaná "proskokem prodavačkou kravat" je famózní. Jsou zde navíc i dobré honičky, které jindy působí dosti omšele. ()

Reklama

rekkky 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodné jakým způsobem Buster Keaton dokázal zrežírovat a zahrát tento němý skvost. Zadostiučinění, které proběhne prostřednictvím imaginárního příběhu a vyšetřování, vystihuje motiv filmové branže, kdy diváci (v tomto případě hlavní protagonista) mají možnost realizovat své sny. Perfektní němá komedie jednak díky kaskaderským kouskům a jednak skvělému využití námětu Sherlocka Holmese. Není divu, že mnozí současní tvůrci uctívají Keatona jako jednu z osob, která nejvíce ovlivnila filmové dějiny. ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Ale jo, povedená groteska s výbornými trikovými sekvencemi, originálním nápadem, pár povedenými vtipy a nezapomenutelnou scénou s kulečníkem nebo třeba spuštěním po závoře do auta. Keaton, ale není na plátně takový sympaťák jako konkurence a dějově to moc slavné taky není. I tak se jedná o příjemnou podívanou. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Komediální Občan Kane. Technicky nesmírně propracovaný film, který emočně funguje v obou rovinách - v realitě, i ve snu. Nádherně poetická scéna, ve které Keaton prochází na plátně se svým kamenným obličejem přes filmové střihy různými scenériemi, je snad to nejkrásnější, co jsem v němém filmu viděl. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (4)

  • Při natáčení se stala Busterovi Keatonovi nejhorší nehoda v jeho kariéře. Ve scéně, kdy skáče z vagonu na vagon vlaku a nakonec se chytne vodovodu, ho proud vody strhne na kolejnice a on si rozdrtí krční obratel. Několik dní nenatáčel, ale že si rozdrtil obratel, na to přišel až o několik let později. Kdyby dopadl o pár milimetrů jinak, zlomil by si vaz. (Rosana)

Reklama

Reklama