Reklama

Reklama

Day of the Fight

všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní / Sportovní
USA, 1951, 16 min

Obsahy(1)

Kubrickův krátkometrážní dokument, ve kterém nahlížíme do běžného zápasového dne boxera a do jeho vlastního soukromí. (Siriuss)

Recenze (26)

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Den boje je prvním filmovým krůčkem Stanleyho Kubricka. Dokumentární formát nechce být v jeho rukách běžnou sportovní reportáží a zkouší se ponořit pod ustálený povrch a přidat osobní rovinu. Využívá se princip trhu, kdy se před zpravodajskou rutinou dává přednost načrtnutému příběhu cesty za cílem, úspěchem. Kamera nachází správná místa k podpoře osobnosti a exkluzivity. Hlavní postavou krátkometrážního dílka je Walter Cartier, ctižádostivý boxer na vzestupu své profesní kariéry. Z dalších rolí je nutné zmínit nejspřízněnější Waltrovu duši, jeho dvojče a manažera Vincenta Cartiera, Walterova soupeře z ringu Bobbyho Jamese, majitele boxerovy oblíbené restaurace Danyho Stamplera a doprovodný hlas vypravěče Douglase Edwardse. Den boje je Kubrickovým prvním filmovým osmělením, pokouší se povznést dokumentární žánr. Velmi sympatický počátek nadějného mládí! ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Takový malý publicisticko-dokumentární majstrštyk Stanleyho Kubricka. Jedná se o krátký medailonek irského boxera střední váhy Waltera Cartiera. Že ho nikdo nezná? Nevadí. Kubrick natočil jeho prožití dne, od ranního probuzení až po boxerský zápas, takovým způsobem a tak precizně, že to, co se za necelých čtvrthodinky z toho dozvíme, nám ke štěstí bohatě postačí. Jako krátký film je ve svém podání skutečně na hranici mezi dokumentem a dějovým filmem. Jako ukázka, Kubrickových filmových začátků, dokáže vyvolat dobrý dojem. ()

Reklama

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Mám sice dojem, že se mnozí z vás snaží nacházet něco, co tam ani nemusí být...ovšem ano....je to docela zajímavý dokument, z dnešního pohledu však s mírně nevýpovědní hodnotou, jenž má jen jedno vyloženě slabší místo; průběh samotného zápasu. Ale tenhle dokument mě mimojiné i potěšil tím, že ačkoliv to byl můj první snímek sledovaný v originálním anglickém znění bez titulků, rozuměl jsem tomu téměř bez potíží, takže mám radost :-). ()

Fanucci 

všechny recenze uživatele

Skvěle vygradovaný dokument až do zápasu. Řeč vypravěče je moc dobře napsaná. Atmosféru napětí Kubrick v divákovi vyvolá, ale závěr je přiliš rychlý, zbrklý. Zřejmě schválně. Kubrick poukazuje na box jako na násilnickou činnost, kterou si někteří vydělávají na živobytí. Nevidí v něm žádné kouzlo. V očích Kubricka jde o násilnickou rutinu, kterou respektuje, ale nechápe lidskou fascinaci jí (fan = fanatik). Přesto ale bleskový záběr s pár větami vypravěče zklame:-) Určitě zajímavý dokument s pár moc pěknými záběry (např. záběr na ring z místa pod židlí jednoho z boxerů). 80% ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Kubrick v prvních jeho třech dokumentech použil vypravěčskou techniku. Je to příběh o boxerech, jak trénují, jejich výživa, jak chodí do kostela až do tý doby než začne zápas. Zde můžete vidět, klasický box. Kdybych to měl shrnout v jedný větě: Mrkneme se sokromí boxera. Je to velmi krátký snímek, tak i můj komentář bude krátký. Klasické černobílé dílko. ()

Zajímavosti (1)

  • Film stál Stanleyho Kubricka přesně 3900 dolarů, filmové studio RKO-Pathé za něj zaplatilo 4000 dolarů. (raffspIn)

Související novinky

Kubrickův „ztracený film“ konečně v HD

Kubrickův „ztracený film“ konečně v HD

08.08.2012

Psal se rok 1953 a čtyřiadvacetiletý začínající filmař jménem Stanley Kubrick natočil za 50 000 dolarů vojenské drama Fear and Desire. Bylo o čtyřech vojácích, jejichž letadlo havaruje za… (více)

Reklama

Reklama