Reklama

Reklama

Lech Walesa

  • Francie Lech Walesa, un portrait (více)
Francie / Polsko, 2016, 71 min (Televizní verze: 55 min)

Režie:

Andrzej Fidyk

Hrají:

Lech Wałęsa

Obsahy(1)

Příběh elektrikáře z loděnice v polském Gdaňsku a jednoho z největších mužů dvacátého století... 13. srpna 1980 založil prostý polský elektrikář první nezávislé národní odborové sdružení Solidarita, sjednocující antitotalitní hnutí. Spojil miliony občanů a později dosáhl nenásilného svržení komunismu, což vlastně rozpoutalo proces zhroucení SSSR. Stal se živoucí legendou, demokratem, který nenávidí nesnášenlivost, vizionářem a hrdinou, občas náchylným k megalomanii. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

progression 

všechny recenze uživatele

Působivý životní dokument o Lechu Walesovi, z pera/kamery francouzských filmařů. Životní příběh elektrikáře z Gdaňsku, který se oprávněně stal jednou z legendárních osobností konce dvacátého století. Trochu neoprávněně je u většiny snímků vyzdvihován pouze on, ale jeho manželka, která po celé období "stála po jeho boku a za ním" musela být neméně silná osobnost, na což by se nemělo zapomínat. Kdo ví, zda by toho Lech dokázal tolik nebýt "jejího zázemí" . ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Z robotníka so šiestimi deťmi celebrita. Až celosvetová. To ani sám asi nečakal ani v snoch. Inak ale sympaťák a zábery priamo aj z jeho domu, z jeho rodiny, dokonca z postele, dávajú dokumentu niečo navyše a taký nádych ľudskosti. Výpovede jeho manželky, ktorá mala toho dosť a otvorene hovorí o hroziacom rozpade manželstva, zase pridáva autentickosť a úprimnosť. Ale celkovo mi to prišlo dosť nudné. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Príber elektrikára z lodeníc v Gdańsku a natočili ho francúzski tvorcovia. Tým zaručili určitú nestrannosť dokumentu a pohľad z vonkajšej strany je to určite zaujímavý. Najviac priestoru tu má samotný Wałęsa, najmä v historických záberoch, ale aj s aktuálnymi komentármi. –––– Bílá je bílá a černá je černá. Jednoduchá výchova, a poctivá. Ale když jsem se později vydal na plavbu životem, tak se ukázalo, že skutečnost není tak jednoznačná, jak mě to učili. –––– Mèl jsem takovou strategii, že je potřeba klást odpor, protože komunisti se moci sami nepustí. Takže jsem pomáhal přikládat do ohně, ale hlídal plameny, aby nevypukl požár.–––– Sovětskému medvědovi vylámali zuby Poláci. A když už nebyl schopen kousat, dobyli svobodu Němci, Češi, další státy. Ale podařilo se jim to jen díky tomu, že medvěd neměl zuby. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama