Reklama

Reklama

Spirituál kvintet 2005

(pořad)

Obsahy(1)

Záznam koncertu známé české hudební skupiny, která v roce 2015 oslavuje 55 let své existence. Pořad o její historii i současnosti připravili J. Tichota a V. Polesný.
Spirituál kvintet byl založen na podzim 1960 čtyřmi členy Vysokoškolského uměleckého souboru z iniciativy Ivo Macha, zvaného Dědek. Šlo o mužské kvarteto. Vedle basu Macha u jeho zrodu stáli tenor Miroslav Keller – Velký Bubo, baryton Miloslav Kastelovič z Dolného Kubína – Kagan čili Malý Bubo a kapelník Jiří Tichota – Tichák. Veřejný debut se konal v roce 1962 na Mezinárodním jazzovém festivalu v Karlových Varech. Z té doby pochází také nejstarší televizní nahrávka písně Banua, kterou v dokumentu mj. uvidíte. Zanedlouho své řady „Spirituálové" rozšířili o Růženu Helebrantovou, která však emigrovala do Švýcarska. Macha a Kellera nahradili Oldřich Ortinský a Dušan Vančura, postupně začali vypomáhat Karel Zich a Jarka Hadrabová. Další zásadní přestavbu způsobil odchod K. Zicha v sezoně 1973/1974. Nastalo období spolupráce s bratry Nedvědy a Zdenkou Toskovou. Není bez zajímavosti, že si v roce 1990 na Václavském náměstí se Spirituálem zazpívali hned dva prezidenti: Václav Havel a George Bush st. Pro dalšího amerického prezidenta, Billa Clintona, se skupinou v Redutě v lednu 1994 zpíval také Karel Zich. Další kapitolku napsal odchod veterána O. Ortinského, který byl těsně před výročním koncertem ke svým čtyřicetinám v r. 2000 vystřídán Jiřím Cerhou, kapelníkem legendárního C&K Vocalu. Skupina v dokumentu z roku 2005 vystupuje v sestavě: Jiří Tichota – šestistrunná kytara, uměl. vedoucí; Jiří Cerha – zpěv, perkuse; Zdenka Tichotová – zpěv, perkuse; Irena Budweiserová – zpěv, perkuse; Jiří Holoubek – zpěv, dvanáctistrunná kytara a Dušan Vančura – zpěv, kontrabas. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

otík 

všechny recenze uživatele

Poněkud zavádějící podtitulek tohoto dokumentu (ne koncertu!!!) jen potvrzuje, že tenhle pořad je (mírně řečeno) neskutečně matoucí. Na jedné straně se jedná o natočený recitál Spirituál kvintetu v roce 2005 k jejich 45 výročí + k tomu spousta povídání tehdejších i bývalých členů skupiny a ještě jednoho hosta. Dvanáct lidí sedí na lavičkách na zahradě a doplňují vzpomínání lídra kapely Jiřího Tichoty. Do jejich povídání pak proskakují ukázky písniček z naprosto různých dob s naprosto různými členy kapely (první vystoupení je z roku 1962 se čtyřmi zakládajícími členy), uvidíme kratší medailon k desátému výročí kapely z roku 1970 s názvem "Medailon k deseti letům" a pak tam dokonce proskočí na 30 minut pořad "Spirituál kvintet - Tvorba a osobnosti hudební skupiny" (http://www.csfd.cz/film/387714-spiritual-kvintet/), který byl natočen v roce 1990 ke 30ti letému výročí kapely a zase tu vzpomínají její členové na jejich 30ti letou společnou minulost. Další část dokumentu jsou úryvky z koncertu v Lucerně v roce 1995, koncertu Spirituál kvintet U svatého Salvátora (1993) a společného koncertu s Hradišťanem z roku 1997. Pořad končí vzpomínkou na tragicky zesnulého Karla Zicha a závěrečnou písní zase v rámci recitálu z roku 2005. Ucelenost tohoto pořadu je mi opravdu záhadou. Ale na druhou stranu je to krásné vzpomínání na jednu úžasnou kapelu, která už 55 let (i když pořad vznikl k jejím 45 narozeninám!) svou hudební produkcí obohacuje spoustu generací. Mezi dvanácti sedícími na zahradě jsou: Spirituál Kvintet ve složení Jiří Tichota, Jiří Cerha, Zdenka Tichotová, Irena Budweiserová, Jiří Holoubek a Dušan Vančura (dnes v roce 2015 však už není v kapele Budweiserová, v roce 2011 ji nahradila Veronika Součková a přibyl Pavel Peroutka), jako bývalí členové Eva Kriz-Lifková, Růžena (Helebrantová) Lieslerová, Jan Nedvěd a Jan Thorovský, jako hosté František Novotný a Jan A. Pacák. ()

Víteček 

všechny recenze uživatele

Pro mě, jako člověka Spirituálem téměř nepolíbeného, celkem zajímavý a poučný dokument o historii kapely a zároveň slušný hudební zážitek. 80% ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama