foto

Karel Zich

  • nar. 10.6.1949
    Praha, Československo
  • zem. 13.7.2004 (55 let)
    Porto - Vecchio, Korsika, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

český zpěvák, kytarista a hudební skladatel. Narodil se 10. června 1949 v Praze. Pocházel z hudební rodiny, proto se od mala se věnoval hudbě. Tři roky studoval kompozici na Státní konzervatoři v Praze. Po vystudování estetiky-sociologie na Univerzitě Karlově, se stal doktorem filozofie.

V letech 1964 - 1965 působil ve skupině Fraumus. V letech 1968 - 1973 byl členem skupiny Spirituál Kvintet. O rok později začal kariéru sólisty a po dvou letech vydává své první LP desku Dům č.5. Většinou zpíval vlastní písně. V polovině 70. let zazářil v anketě Zlatý slavík, kde se posunul ze 112. místa na 4.

V roce 1979 založil doprovodnou skupinu Flop, natočil přes 50 singlů a 15 alb. Karel Zich natočil i celou řadu duetů, zejména s Pavlem Bobkem, dále s P. Janů, J. Zelenkovou, J. Vondráčkem a Y. Přenosilovou. Složil i hudbu k několika filmům a je i autorem skladby pro fontánu v Mariánských Lázních.

Karel Zich prodal přes milion desek a za svou kariéru měl za sebou tisíce koncertů u nás, ale i ve většině zemí Evropy. Vystupoval i v USA, Kanadě, Chile, Brazílii, Austrálii a na Islandu. Zemřel na dovolené, když po potápění dostal infarkt. Tragédie se stala poblíž korsického města Porto-Vecchio dne 13. července 2004.

Jiří "BloodMax" Neubauer

Herecká filmografie

Filmy

1993 Spirituál kvintet U svatého Salvátora (TV film)
1979 Láďo, ty jsi princezna! (TV film)
1978 Kouzelný kolotoč (TV film)
1974 Královský gambit (TV film)
1973 Zlá noc

Dokumentární

2017 Jiří Tichota: Zdál se mi sen (TV film) - a.z.
2016 PopStory (TV seriál) - a.z.
2007 Občan Havel
2006 Spirituál Kvintet - 45 let českého folku
Příběhy slavných (TV seriál) - a.z.
Dobře naladěná kytara (S07E07) - a.z.
2002 Úžasný rokenrol v Čechách aneb Jeď, Honzo, jeď! (TV film)
1997 Hradišťan a Spirituál Kvintet (koncert)
Pavel Bobek - 60 let v americkém století (koncert)
Svou káru táhnem dál (koncert)
1996 Mňága - Happy End
Nedvědi na Strahově - Koncert století (koncert)
1995 35 let Spirituál kvintetu (koncert)
Pocta rokenrolovému králi (koncert)
V jeslích dítě spinká (koncert)
1985 Jeden tón je tvůj (koncert)

TV pořady

2010 Slavná hudební čísla (TV pořad) - a.z.
2009 Když člověk přichází do let... (TV pořad)
2006 Hitparáda televizní zábavy (TV pořad)
2005 Spirituál kvintet 2005 (TV pořad)
2003 Silvestrovské taneční hodiny (TV pořad)
2002 Jsou hvězdy, které nehasnou (TV pořad)
2001 Dobroty (TV pořad)
Gulášek (TV pořad)
1999 Banánové rybičky (TV pořad)
NASTUPUJE AMFORA (TV pořad)
Silvestr ’99 aneb Paráda z Kavčích hor (TV pořad)
Zvončeky šťastia pre planétu Zem (TV pořad)
Čtveráci (TV pořad)
1998 DO-RE-MI (TV pořad)
Nikdo není dokonalý (TV pořad)
Prima jízda (TV pořad)
1997 Novoty (TV pořad)
Úsměvy (TV pořad)
1995 Horoskopičiny (TV pořad)
1994 Ruská ruleta (TV pořad)
1993 Takhle jsme to nemysleli (TV pořad)
1992 Šance (TV pořad)
1990 Spirituál kvintet (TV pořad)
1989 Chalupa na horách Kavčích (TV pořad)
Karel Gott v Lucerně (TV pořad)
1985 Galasuperšou (TV pořad)
Hity roku (TV pořad)
1983 Den otevřených dveří aneb Čí jsou hory? Kavčí! (TV pořad)
1982 Diskotéka pro starší a pokročilé (TV pořad)
Možná přijde i kouzelník (TV pořad)
Rendez-vous s Gustavem Bromem (TV pořad)
1976 Dostaveníčko (TV pořad)
Inventura Písniček pod rentgenem (TV pořad)
Písničky z obrazovky (TV pořad)
1971 Vtipnejší vyhráva (TV pořad)
1970 Televarieté (TV pořad)
1966 Bratislavská lýra (TV pořad)

Skladatelská filmografie

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace