foto

Jan Bonaventura

  • nar. 21.3.1943
    Praha, Protektorát Čechy a Morava
  • zem. 14.6.1999 (56 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Filmový a televizní režisér, milovník vozů Citroen a obdivovatel díla Julese Vernea se narodil v Praze, nedaleko od Smíchovského nádraží. Díky této skutečnosti vznikla jeho láska největší a to láska k lokomotivám a železnici (na zahradě jeho domu je dodnes k vidění mechanické návěstidlo, replika vozíku a kousek kolejí).

Od roku 1958 začal navštěvovat Filmovou průmyslovou školu v Čimelicích. Po jejím dokončení v roce 1962 a po absolvování vojny nastoupil jako asistent do Hlavní redakce zábavných pořadů. Na tomto místě pracoval až do roku 1970 a po krátké pracovní epizodě na druhém programu československé televize nastoupil, už jako scénárista a pomocný režisér, do Hudební redakce.

Za jeho působení vznikly spousty zábavných televizních pořadů a spousty přenosů vážné hudby. Mezi jeho známá díla patří např. ZVONOKOSY, MILIONOVÁ LÁSKA, STVOŘENÍ SVĚTA. Známá je i jeho povídka z cyklu BAKALÁŘI pod názvem POSLEDNÍ VLAK. Nejznámější jsou ale jeho zábavné pořady KUFR, soutěžně-zábavný pořad s Pavlem Zedníčkem, a KUPÉ, kde známé osobnosti vyprávěly své zábavné historky v jedoucím vlaku a kde se Bonaventura viditelně nechal ovlivnit svou láskou k vlakům.

Bonaventura měl rád humor a byl velmi oblíbený mezi svými kolegy. V několika seriálech a televizních filmech svých kolegů si i zahrál malé epizodní roličky. Jeho bodrý kukuč a známý roztřepený knír můžeme vidět například v LOTRANDO A ZUBEJDA, BYLO NÁS PĚT a nebo DOBRODRUŽSTVÍ KRIMINALISTIKY.

V roce 1988 je Janu Bonaventurovi diagnostikována leukémie. Během léčby poznává svou druhou ženu, která mu byla v těžkých chvílích velkou oporou. Bohužel leukémie je zákeřná nemoc a tak po jedenáctiletém boji, v roce 1999 Jan Bonaventura umírá.

Karel "Wishkah" Král

Herecká filmografie

Filmy

1999 Zprávy z domova (studentský film)
1997 Okno (TV film)
1996 Lotrando a Zubejda
1992 Kocourkov (TV film)
1990 Heřmánková víla (TV film)

TV seriály

1995 Když se slunci nedaří (TV seriál)
Maruška (E04)
1994 Bylo nás pět (TV seriál)
Pokoj lidem dobré vůle (E04)
Andělíček policajt (E02)
1992 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Portrét duše (S04E03)
1989 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Stopa (S01E01)

Dokumentární

2002 Příběhy slavných (TV seriál) - a.z.
Tajfun Bóňa (S03E02) - a.z.

TV pořady

1997 Úsměvy (TV pořad)

Režijní filmografie

Filmy

1999 Jáma (TV film)
1998 Poslední vlak (TV film)
1997 A. Dvořák: STABAT MATER (TV film)
Princezna za tři koruny (TV film)
Smolař (TV film)
1996 Kritická noc (TV film)
1993 Květuška a její zahrádka (TV film)
1990 Zvonokosy (TV film)
Záhada tří kapitánů (TV film)
1989 Koncert Jiřího Korna (koncert)
Mata Hari (TV film)
Stvoření světa (TV film)
1988 Lotři od Zubaté tety (TV film)
Milionová láska (TV film)
Zlatá flétna (TV film)
1987 Ferda Mravenec (divadelní záznam)
Terezka (TV film)
1985 Marné cesty holubů (TV film)
1984 Bergman a Bergman, detektivní kancelář (TV film)
1983 Domeček plný koleček (TV film)
Pastýřka a kominíček (TV film)
Takový talent (TV film)
1979 Láďo, ty jsi princezna! (TV film)
1978 Kouzelný kolotoč (TV film)
Sláva, nazdar výletu! (TV film)
1974 Když hvězdy vyplovou (TV film)

Dokumentární

1995 Dobíjení baterií (TV film)
1992 Hana Hegerová '92? (koncert)
1990 Koncert vzájemného porozumění (koncert)
1985 Bécaud 85 (koncert)
1984 Benkó Dixieland - Maďarsko (koncert)
1983 Obrazy z dějin české hudby (TV seriál)
1982 Sonny Rollins! (koncert)
1976 Juliette Gréco (koncert)
Zpívá Gilbert Bécaud (koncert)

TV pořady

1999 Věšák (TV pořad)
1998 Bakaláři 1998 (TV pořad)
1997 Ve vedlejší roli Spejbl a Hurvínek (TV pořad)
1994 Kupé (TV pořad)
Písně zbožné, milostné a darebné (TV pořad)
1992 Kufr (TV pořad)
1990 Za onoho času (TV pořad)
Český betlém (TV pořad)
1984 A. P. Borodin: Polovecké tance z opery Kníže Igor (TV pořad)
Spirituál kvintet (TV pořad)
1982 Ulice (TV pořad)
1981 Melodie pro dlouhé večery s orchestrem V. Hybše (TV pořad)
1979 Olympic - Prázdniny na zemi (TV pořad)
To je ta Praha... aneb Hybš hraje Hašlera (TV pořad)
Z melodie do melodie aneb Televizní samoobsluha (TV pořad)
1978 Báječné ženy na létajících strojích (TV pořad)
Romantický klavír Jiřího Maláska (TV pořad)
1976 Devět jablek pro Helenu (TV pořad)
Hudební studio M (TV pořad)
Písničky z obrazovky (TV pořad)
1971 Kabinet 71 (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace