Reklama

Reklama

Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli

(pořad)

Obsahy(1)

V uspěchané moderní době se lidé stále více vracejí k tradičním vyzkoušeným postupům, které umožňují žít i dnes v „bio“ prostředí s respektem vůči přírodě a dopřát si kvalitní domácí potraviny nebo spotřební věci nezatížené umělou chemickou výrobou. Postupy a recepty našich předků budou inspirovat nejen diváky vyznávající moderní ekologický životní styl, well fare, fare trade, ale stále více i „běžného“ občana České republiky. V dokumentárním lifestylovém magazínu bude divácky přístupnou formou ukázáno, jak naši předci dokázali využít všechno, co jim příroda nabízela. Tématem bude například starý způsob chování prasete, jeho šetrné usmrcení a následné využití téměř všech jeho částí nebo tradiční zpracování ovocných pálenek ze slív, hrušek nebo meruněk. Jedním z hlavních témat bude, jak se dá moderní život skloubit s historickou tradicí. Divák se tak třeba dozví, jak si zřídit zahrádku v květináči na balkóně. (Česká televize)

(více)

Recenze (23)

Marze 

všechny recenze uživatele

Díl Sladký život příjemné sladké téma. Dort jadran s lískovými jádry je top. Pobavila mě pralinka s výpekem. Z knedlíků se zdá jedlíku neodolatelný Blboun s liškovou omáčkou. Také Kluzák, který do vás snadno vklouzne, nebo Royce Royce mezi knedlíky Pajfalský, doo kterého se přidává uzené maso s nasekanou cibulkou . Nedostižné jsou bramborový knedlík v kožíšku se závěrečnou tečkou knedlík s borůvkovým žehourem , jahodovým prachem a marcipánem. V díle Bylinami proti virům se dozvíte něco o bylinkách posilujících imunitu a o vykuřování prostor. Můžete si zapálit konec levandule. Dozvíte se také něco o tinkturách, zvláště pro staré lidi, kteří už mají problémy s trávením a nemají chuť k jídlu. V díle o obilí je znázorněn výrobní proces z minulého století a v dalším uvidíte různé parní stroje a zdravotní  inhalace párou. V díle Moučníky se vám může hodit čaj pro ty, komu po nich jdou nahoru šťávy jako říhání. Pokud patříte k těm, kteří mají jenom jednu ctnost a to pivo, bude vás zajímat díl Pivovar, který se ale věnuje i potírání alkoholismu a třeba snaze podávání ostravským horníků  místo alkoholu mléko. ()

sir-dave 

všechny recenze uživatele

Na "Babičky" rád koukám, takové přenesení do starých časů, jak se kdysi žilo, pracovalo, jedlo a jak někteří dodržují tradice dodnes. Občas se později témata začínají prolínat. Terka je neskutečně sympatická a jde vidět, že ji samotné natáčení baví, Petr zdárně sekunduje. Nejlepších TOP 5 epizod za mě. 1. řada: Roubenka - dřevo - Boží hod - sůl - pivo. 2. řada: Plavci a vory - krajina - chleba - svícení - víno. 3. řada: Šunka - hruška - jitrnice, tlačenka - dřevěné stavby - buďme zdrávi. 4. řada: Pekáče a povidláky - Bůček a paštika - Knihtisk - Domovar - Hrnečku vař! 5. řada: Golem peče chleba - Medovina z Moravy - Dárek na Vánoce - Pradědečkovo pivo - Jak se bydlelo. 6 řada: Inkoust a koláč - Kouzla se dřevem - Od Semínka ke stromku - Na četnické stanici - V peřinách  ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Nedělejme z babiček jen ctnostné a upracované ženy. Taky byly mladé, pěkné, souložily poměrně ve zdravé době, takže zkusme na ně nahlížet jako na ženy, které měly své potřeby. A že vařily, byly manuálně zručné, to už je takový příjemný bonus. Měly tedy pravděpodobně bohatý život, kde nuda byl relativní pojem. Mě by ale zaručeně nudilo šlapat zelí, zavařovat trenky, nakládat ponožky a další. Jasně, přeháním, jenže když tak sleduji tenhle pořad, sám sebe nudí. Petr Pěknic byl celkem fajn nestandardní doktor v Kameňácích, coby moderátor je nudný a nevýrazný. Není to jediný průvodce pořadem, Tereza Hátleová je sice neokoukaná, jenže ani ona to svým projevem nevytrhne. Některé příspěvky jsou fajn, u mě ale převládal pocit zbytečnosti. Nedělní podvečery se dají trávit úplně jinak. Schválně jednou vydržte Poštu pro tebe, hned poté tohle. Mně naběhla představa páru seniorů, který si to rozdával na půdě, když jsem tam šel pro hrábě. Ovšem je to poučný pořad, tak se leckdo nechá poučit. Je to uděláno neškodnou formou, která sice mně osobně nic neříká, to ale neznamená, že by se to divácké kategorii 50+ nemohlo líbit. 4/10 ()

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem jen pár dílů, když jsem na to náhodou narazil v TV. A přestože se tam občas divák dozví nějaký zajímavosti (to je rozhodně pravda a nejde to popřít), není to ono, resp. asi nejsem cílová skupina. Už ten název se snaží vyvolat nějaký falešný emoce (asi jako když se v obchodě prodává "Babiččina mouka"), no a pak tady máme moderátory. A to je hlavní kámen úrazu. Oba jsou takoví sladcí, hodní, příjemní, ale všechno to působí hrozně naučeně a nepřirozeně, zejména pak u moderátorky, to úplně tahá za uši (a vůbec bych netipnul, že jí je jenom 31, svým projevem působí tak na 45... sorry jako). A jelikož nás mají provázet celým pořadem, je to průser. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Moc sem se těšil ,ale nechápu proč je tak těžké udržet monotematičnost dílů jestli je to o chlebu tak proč tam cpou nakládání zeleniny, další díl voda a pečou tam kapra ach jo ... Za díl zelí chválím bylo to o zelí :-) Kafe, v poho..., pivo ok,sůl,dřevo,brambory,síly zdroj,Roubenka,Koně,Kozy, II.sezona-chleba,Svícení,Stavby, ()

Galerie (100)

Reklama

Reklama