Reklama

Reklama

Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli

(pořad)

Obsahy(1)

V uspěchané moderní době se lidé stále více vracejí k tradičním vyzkoušeným postupům, které umožňují žít i dnes v „bio“ prostředí s respektem vůči přírodě a dopřát si kvalitní domácí potraviny nebo spotřební věci nezatížené umělou chemickou výrobou. Postupy a recepty našich předků budou inspirovat nejen diváky vyznávající moderní ekologický životní styl, well fare, fare trade, ale stále více i „běžného“ občana České republiky. V dokumentárním lifestylovém magazínu bude divácky přístupnou formou ukázáno, jak naši předci dokázali využít všechno, co jim příroda nabízela. Tématem bude například starý způsob chování prasete, jeho šetrné usmrcení a následné využití téměř všech jeho částí nebo tradiční zpracování ovocných pálenek ze slív, hrušek nebo meruněk. Jedním z hlavních témat bude, jak se dá moderní život skloubit s historickou tradicí. Divák se tak třeba dozví, jak si zřídit zahrádku v květináči na balkóně. (Česká televize)

(více)

Recenze (23)

KASUGI 

všechny recenze uživatele

Příjemný pořad, akorát ty recepty někdy... nedávno tam dělali nějaké maso, na něj dali opečené jabko s vaječným žloutkem uprostřed, polili to osmaženým kečupem a posypali mandlema, tak jsem vybuchl smíchy. Manželka: "Čemu se směješ." A já, že mi to připomíná Bláznivou střelu, kde Drebinův parťák na hřišti pije pivo a přikusuje k tomu ledňák, hrozny a dort. ()

sir-dave 

všechny recenze uživatele

Na "Babičky" rád koukám, takové přenesení do starých časů, jak se kdysi žilo, pracovalo, jedlo a jak někteří dodržují tradice dodnes. Občas se později témata začínají prolínat. Terka je neskutečně sympatická a jde vidět, že ji samotné natáčení baví, Petr zdárně sekunduje. Nejlepších TOP 5 epizod za mě. 1. řada: Roubenka - dřevo - Boží hod - sůl - pivo. 2. řada: Plavci a vory - krajina - chleba - svícení - víno. 3. řada: Šunka - hruška - jitrnice, tlačenka - dřevěné stavby - buďme zdrávi. 4. řada: Pekáče a povidláky - Bůček a paštika - Knihtisk - Domovar - Hrnečku vař! 5. řada: Golem peče chleba - Medovina z Moravy - Dárek na Vánoce - Pradědečkovo pivo - Jak se bydlelo. 6 řada: Inkoust a koláč - Kouzla se dřevem - Od Semínka ke stromku - Na četnické stanici - V peřinách  ()

Reklama

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Docela pěkně zpracovaný pořad s neokoukanými moderátory/mi, ve kterém jsem se skutečně dozvěděl řadu zajímavých věcí. Navíc se vždy rád podívám do míst, které jsem nikdy nenavštívil a ani nenavštívil – odborníci na dané téma nám vysvětlí nejen tu omáčku kolem, ale podíváme se i na samotné postupy (navíc třeba v dnešním díle o kozách, to jejich majitel bral i dosti žertovným způsobem) – až se divím, že se z toho mléka a kozích výrobků Tereza Hátleová neposra…když už to všechno zkoušela ochutnat. Na závěr vždy nějaká ta vložka na jiné téma jako bonus, proč tedy ne. Ta půlhodinka nikoho nezabije a já rozhodně nelituji těchto minut, které jsem u toho strávil…Pokud to půjde, budu určitě sledovat i nadále…. ()

Mlle 

všechny recenze uživatele

Pořad jsem měla ráda, ale úroveň má bohužel jednoznačně klesající tendenci. V poslední době se hodně točí už jen kolem jídla, které se jednak dost opakuje, a navíc nejde o nikterak exkluzivní recepty, které by se už předtím neopakovaly pro změnu někde jinde. Dále dávat do pořadu s názvem „Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli“ řezání pouťových soch motorovou pilou mi připadá už jako opravdu velký úlet… Nebo pokud zařadit téma mléčného kvašení, proč nepředvést přirozený vznik jogurtu bez přidávaných mléčných bakterií, které mnohým lidem způsobují alergie (mylně potom vydávané za přecitlivělost na laktózu) – to by bylo zcela v duchu názvu a moc lidí to dnes neumí – zapomnělo se to, přitom je to tak jednoduché… Kefírová houba s našimi „babičkami“ nemá společného vůbec nic. Chápu, že náplň daného tématu není nevyčerpatelná, ale při skutečném nedostatku obsahu poplatného názvu by snad bylo lepší pořad důstojně ukončit. I když mám dojem, že mnoho tradičních činností pořad dosud neobjevil. Důraz přitom kladu na slovo „činnosti“, protože pečeně na sto způsobů a nakládané zelí není úplně ono, ani když je to v keramické míse na kostkovaném ubruse s rustikálním příborníkem v pozadí… ()

sator 

všechny recenze uživatele

Moc sem se těšil ,ale nechápu proč je tak těžké udržet monotematičnost dílů jestli je to o chlebu tak proč tam cpou nakládání zeleniny, další díl voda a pečou tam kapra ach jo ... Za díl zelí chválím bylo to o zelí :-) Kafe, v poho..., pivo ok,sůl,dřevo,brambory,síly zdroj,Roubenka,Koně,Kozy, II.sezona-chleba,Svícení,Stavby, ()

Galerie (100)

Reklama

Reklama