Reklama

Reklama

Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli

(TV pořad)
Publicistický
Česko, 2018, 39x26 min

Obsahy(1)

V uspěchané moderní době se lidé stále více vracejí k tradičním vyzkoušeným postupům, které umožňují žít i dnes v „bio“ prostředí s respektem vůči přírodě a dopřát si kvalitní domácí potraviny nebo spotřební věci nezatížené umělou chemickou výrobou. Postupy a recepty našich předků budou inspirovat nejen diváky vyznávající moderní ekologický životní styl, well fare, fare trade, ale stále více i „běžného“ občana České republiky. V dokumentárním lifestylovém magazínu bude divácky přístupnou formou ukázáno, jak naši předci dokázali využít všechno, co jim příroda nabízela. Tématem bude například starý způsob chování prasete, jeho šetrné usmrcení a následné využití téměř všech jeho částí nebo tradiční zpracování ovocných pálenek ze slív, hrušek nebo meruněk. Jedním z hlavních témat bude, jak se dá moderní život skloubit s historickou tradicí. Divák se tak třeba dozví, jak si zřídit zahrádku v květináči na balkóně. (Česká televize)

(více)

Recenze (21)

Marze 

všechny recenze uživatele

Díl Sladký život příjemné sladké téma. Dort jadran s lískovými jádry je top. Pobavila mě pralinka s výpekem. Z knedlíků se zdá jedlíku neodolatelný Blboun s liškovou omáčkou. Také Kluzák, který do vás snadno vklouzne, nebo Royce Royce mezi knedlíky Pajfalský, doo kterého se přidává uzené maso s nasekanou cibulkou . Nedostižné jsou bramborový knedlík v kožíšku se závěrečnou tečkou knedlík s borůvkovým žehourem , jahodovým prachem a marcipánem. V díle Bylinami proti virům se dozvíte něco o bylinkách posilujících imunitu a o vykuřování prostor. Můžete si zapálit konec levandule. Dozvíte se také něco o tinkturách, zvláště pro staré lidi, kteří už mají problémy s trávením a nemají chuť k jídlu. V díle o obilí je znázorněn výrobní proces z minulého století a v dalším uvidíte různé parní stroje a zdravotní  inhalace párou. V díle Moučníky se vám může hodit čaj pro ty, komu po nich jdou nahoru šťávy jako říhání. Pokud patříte k těm, kteří mají jenom jednu ctnost a to pivo, bude vás zajímat díl Pivovar, který se ale věnuje i potírání alkoholismu a třeba snaze podávání ostravským horníků  místo alkoholu mléko. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Nedělejme z babiček jen ctnostné a upracované ženy. Taky byly mladé, pěkné, souložily poměrně ve zdravé době, takže zkusme na ně nahlížet jako na ženy, které měly své potřeby. A že vařily, byly manuálně zručné, to už je takový příjemný bonus. Měly tedy pravděpodobně bohatý život, kde nuda byl relativní pojem. Mě by ale zaručeně nudilo šlapat zelí, zavařovat trenky, nakládat ponožky a další. Jasně, přeháním, jenže když tak sleduji tenhle pořad, sám sebe nudí. Petr Pěknic byl celkem fajn nestandardní doktor v Kameňácích, coby moderátor je nudný a nevýrazný. Není to jediný průvodce pořadem, Tereza Hátleová je sice neokoukaná, jenže ani ona to svým projevem nevytrhne. Některé příspěvky jsou fajn, u mě ale převládal pocit zbytečnosti. Nedělní podvečery se dají trávit úplně jinak. Schválně jednou vydržte Poštu pro tebe, hned poté tohle. Mně naběhla představa páru seniorů, který si to rozdával na půdě, když jsem tam šel pro hrábě. Ovšem je to poučný pořad, tak se leckdo nechá poučit. Je to uděláno neškodnou formou, která sice mně osobně nic neříká, to ale neznamená, že by se to divácké kategorii 50+ nemohlo líbit. 4/10 ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Pár dílů jsem viděl a říkám si, proč ne. Oni ti naši starouškové nebili blbí a i když žijeme v ultrarychlém wifi světě, ještě je dost věcí a mouder z minula co se hodí i dnes... Pořád lepčí než Čapka nebo Fíla s pořady jak se správně drží tužka, nebo kudy se do květníku dává hlína... A sedla mi tam i nová tvář Tereza Hátleová, které to občas dost seklo a byla ten správný typ ,,krev a mlíko'' :-) pro pořad takového typu. * * * ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Docela pěkně zpracovaný pořad s neokoukanými moderátory/mi, ve kterém jsem se skutečně dozvěděl řadu zajímavých věcí. Navíc se vždy rád podívám do míst, které jsem nikdy nenavštívil a ani nenavštívil – odborníci na dané téma nám vysvětlí nejen tu omáčku kolem, ale podíváme se i na samotné postupy (navíc třeba v dnešním díle o kozách, to jejich majitel bral i dosti žertovným způsobem) – až se divím, že se z toho mléka a kozích výrobků Tereza Hátleová neposra…když už to všechno zkoušela ochutnat. Na závěr vždy nějaká ta vložka na jiné téma jako bonus, proč tedy ne. Ta půlhodinka nikoho nezabije a já rozhodně nelituji těchto minut, které jsem u toho strávil…Pokud to půjde, budu určitě sledovat i nadále…. ()

sir-dave 

všechny recenze uživatele

Na "Babičky" rád koukám, takové přenesení do starých časů, jak se kdysi žilo, pracovalo, jedlo a jak někteří dodržují tradice dodnes. Občas se později témata začínají prolínat. Terka je neskutečně sympatická a jde vidět, že ji samotné natáčení baví, Petr zdárně sekunduje. Nejlepších 5 epizod za mě. 1. řada: Roubenka - dřevo - Boží hod - sůl - pivo. 2. řada: Plavci a vory - krajina - chleba - svícení - víno. 3. řada: Šunka - hruška - jitrnice, tlačenka - dřevěné stavby - buďme zdrávi. 4. řada: aktuálně běží... ()

Galerie (100)

Reklama

Reklama