Reklama

Reklama

Tři grácie Juraje Jakubiska

(studentský film)

Obsahy(1)

V roce 2018, kdy Juraj Jakubisko slavil osmdesáté narozeniny, se jeho studenti z Filmové akademie Miroslava Ondříčka v Písku v čele s režisérem a skladatelem Patrikem Ulrichem rozhodli vzdát mu hold třicetiminutovým dokumentem. Ten se věnuje třem stěžejním umělcovým činnostem: filmu, výtvarnému umění a pedagogickému působení. O Jakubiskově filmové tvorbě toho bylo napsáno i natočeno již vcelku dost, nejzajímavější část snímku tak tvoří unikátní náhled do Jakubiskova světa výtvarného. Protagonista nám například ukáže stránky svého kresleného deníku. V dokumentu promluví Jakubiskovi spolupracovníci včetně jeho manželky Deany a kameramana F. A. Brabce. (Česká televize)

(více)

Recenze (10)

topi 

všechny recenze uživatele

První grácie Juraje Jakubiska ukazuje jako filmaře, který si svoje vize a scénáře zapisoval do notesu podobně jako František Vláčil, dokonce i hudební složku si vytvořil a nakreslil pomocí své fantazie. Mazec. Druhá grácie Juraje představuje jako výtvarníka a malíře a to jsem doslova čučel jaké obrazy, nákresy a skice Jakubisko tvořil a stále tvoří. Bez problému srovnatelné třeba s Dalím nebo Caravaggiem. Takhle část mě přišla nejzajímavější. Poslední třetí grácie mistra předvádí jako pedagoga a je smutné poslouchat, jak jsou nynější posluchači úplní nýmandi. Vědomí tohoto faktu je opravdu nesmutnější a když jsou studenti zabíráni ve třídě jak znuděně koukají, bylo mi na blití. Holt i slovenská kinematografie je dávno v řiti a těžko se najde podobná osobnost jakou je Juraj Jakubisko. Alespoň že jsou takoví žáci, jakým je Patrik Ulrich (mimochodem k tomuto dokumentu složil i výbornou hudbu), jenž tenhle snímek natočil a přiblížil tak výrazné Jakubiskovo umění. ()

Benigni 

všechny recenze uživatele

Jakubisko nepatří mezi mé nej tvůrce, ale jeho výpověď o životě a tvorbě mě zaujala. Je to mystik. Dokument se mi líbil zvláště po výtvarné a hudební stránce. Oceňuji, že se nejednalo o klasický životopis, ale o zachycení mistra při obyčejných dnech v soukromí i práci. Je to jeden z mála českých tvůrců, který je v zahraničí považován - pěkně vybrané filmové ukázky. Viděla jsem film na Festivalu v Pelhřimově, i přesto, že tam bylo málo diváků jsem ráda, že je takové filmy vůbec možné někde vidět. Tvůrce má však lepší dokumenty, např. Obrazy, pohádky a sny. Tohle je spíše vzácný materiál, ale abych dala plný počet, musel by být formálně umělečtější a výtvarnější a potřeboval by jinou kameru - tohle byla spíše reportážní forma + pár rozhovorů v ateliéru. Nechápu, proč tvůrce skládá hudbu jenom pro své projekty, mohl by se svou hudbou živit. ()

Barila 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý dokument. Líbí se mi originální rozdělení do tří částí, tří schopností Juraje Jakubiska v podobě tří grácií. Skvěle vybrané ukázky. Překrásná hudba. Jakubisko zde upozorňuje také na přístup některých dnešních studentů k filmové tvorbě, z čehož mě dost mrazí v zádech. A doufám, že se přeci jen mezi nimi jednou najdou tak výjimečně kreativní osobnosti jako je Juraj Jakubisko. Zaujal mě nápad, kdy Jakubisko vyslovuje své přání k narozeninám a přitom mluví se svým odrazem v zrcadle. "Film je ako farba." "Úspěchem každého filmu není filmová kamera, ale myšlenka a hlavně nápad." To jsou dvě hesla, která podle mě naprosto vystihují celý dokument. ()

Hanka_M 

všechny recenze uživatele

Tvůrce má ve svém portfoliu mnohem lepší dokumenty - paradoxně o jiných - mnohem méně zajímavých osobnostech. Asi to s Jakubiskem nebylo jednoduché - možná, že se měl dokument věnovat pouze výtvarné tvorbě - protože ta filmová byla již zpracována. Nejzajímavější je dle mého Grácie o malování - jeho pedagogická aktivita nebyla dokumentaristicky dotažená do konce - ani kameramansky.. 70% protentokrát. Ubližuje tomu asi také fakt, že Jakubisko je dnes brán velmi kontroverzně a jeho pozdní období komplikuje přítomnost zlodějky a alkoholičky Deany, neúspěšné filmy jako Poct Coitum a do jisté míry i kýč Bathory, a také jistá nekompatibilita se zdejším filmařsko-společenským světem. ()

5tipes 

všechny recenze uživatele

Dokument zpracovaný s grácií. Především dobrá hudba a originální tryptychový formát. Oceňuji scenárástickou kompozici, že v každé části hovoří jiný protagonista - s tématem spojený. Pan Jakubisko je také dobrý vypravěč a divák se nenudí. ()

Cacorka_eliz 

všechny recenze uživatele

Z nepochopitelného důvodu zcela neznámý dokument, který musí milovníky tohoto tvůrce minimálně zaujmout, ba dokonce nadchnout. Trochu zase jiný pohled na Jakubiska vítám. Hezká doku esej obohacená o barvité ukázky, hezkou komponovanou hudbu i osobnosti, které zajímavě vyprávějí. ()

Reklama

Reklama