Reklama

Reklama

Tajný život skal

(seriál)
Česko, 2015, 4 h 20 min (Minutáž: 26 min)

Režie:

Alan Lederer

Kamera:

Ladislav Rataj

Hudba:

Václav Fiala

Hrají:

Václav Cílek (průvodce)
(další profese)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Pískovce vznikaly před sedmdesáti miliony lety. Co se s nimi za tu dobu dělo? Geolog a spisovatel Václav Cílek se nám pokusí tyto skutečnosti poodhalit. Zavede nás na pět míst; z neobvyklých úkazů vyčte konkrétní stopy, abychom si vytvořili základní představu o pískovcových „pohádkových" místech. Poznáme unikátní skálu, tvořenou železitým pískovcem u Střezivojic, skalní hřiby v Broumovských stěnách, majestátní polabské pískovce na Königsteinu, posvátné krajiny stolových hor kolem známého poutního místa ve Vambeřicích a skončíme u pískovcového zázraku uprostřed Evropy: u betlému, který vytesal do skály nedaleko Kuksu přímo Matyáš Braun. Čeká nás příroda, skály i kameny v proudu času, ale i nadčasové úvahy Václava Cílka o krajině mezi skálami, stromy a člověkem. (Česká televize)

(více)

Recenze (15)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Pan Václav Cílek mě okamžitě uhranul svojí bezprostředností a poetičností svého projevu. Nádherné vyprávění o skálách v naší zemi, která je jimi nejen posetá, ale také význačná. Krásné na této desetidílné sérii je i to, že pan Cílek nejen vypráví, ale i objevuje. Sledovat ho byla nevýslovná radost. Takového pána bych si dovedl u piva poslouchat klidně celé hodiny. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Pana Cílka bych vydržel poslouchat do nekonečna. Pokora ke krajině, k přírodě, k Zemi. Krásné, jak propojuje přírodu a historii, vodní toky a osídlení... Slovy samotného pana Cílka - člověk, který dokáže z kamení číst historii řeky... ()

blitzer 

všechny recenze uživatele

Další ze skvělých dokumentárních pořadů Václava Cílka, který je zde díky geologickému základu seriálu jako ryba ve vodě. Oproti některým jiným cílkovinám se mi právě líbilo, že zde je Cílek opravdu v roli odborníka - geologa, a nikoliv filozofujícího "rozumbrady" (což se mi začalo už trochu zajídat zejména u cyklu Bohové a mýty staré Evropy.) Jelikož jsem za poslední rok několik skalních měst prošel a něco málo si k tématu přečetl, byl mi Tajný život skal takový bližší. Všechny díly jsem zhlédl téměř najednou a Cílkovo zasvěcené povídání mě úplně pohltilo. Moc se mi líbilo, že seriál byl natáčen na mnoha polo-zapomenutých lokalitách, o nichž jsem nikdy neslyšel. Je vidět, že má pan Cílek naši republiku opravdu důkladně prochozenou. Taky musím ocenit doslova ilustrativní vysvětlování různých geologických jevů pomocí pouhé tužky a papíru. V dnešním přetechnizovaném světě to bylo vskutku osvěžující. Škoda, že dílů bylo jen deset, klidně bych uvítal druhou řadu :) ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Zajímavý cyklus o geologické stavbě Čech (bohužel na Moravu zavítá Cílek sporadicky a Slezsko, které nezmíní ani v úvodní znělce, vynechá úplně, jako kdyby jinde skály nebyly), který je bohatý na informace i krásné skalní útvary. Místy už trochu tvůrci vařili z vody, ale celkový dojem je pozitivní. Vrcholem cyklu je pro mě okamžik, kdy si Cílek ve Vltavě bere jeden kámen za druhým a přesně určuje odkud a kdy tento kámen připlul. ()

PhillM. 

všechny recenze uživatele

Sice ještě nejsem ani v půlce seriálu, ale už od prvního dílu jsem polapen Cílkovou civilností, pokorou (před krajinou, kamenem i divákem!) a především autentickým zápalem, se kterým pořadem provází, spojuje naši historii s konkrétními lokacemi a jejich horninami, jak zdůrazňuje propojení krajiny, horniny a člověka, který je tu v roli objevitele, výzkumníka, tu v roli dobyvatele, tu němého obdivovatele. Tam, kde jiný potřebují digitální kejkle, elektronické tužky a efekty za statisíce, stačí panu Cílkovi blok a pastelky. Smekám. ()

rigby 

všechny recenze uživatele

Velmi kvalitní dokumentární seriál. Václav Cílek znovu exhibuje a pro diváka je to přínosem. Možná mi vadila jen jistá nekoncepčnost tohoto projektu. Přeskakování z místa na místo nebylo dobrým nápadem a nepomohla tomu ani mapka Google, která způsobila spíše zmatek, než aby trochu usměrnila diváka. Naopak oceňuji představení těch méně známých míst, kde opět platí mnou mockrát ověřené rčení, že na neznámých místech bývá mnohem krásněji než na těch notoricky známých a plných lidí. Takže opět zásah do černého a těším se na další projekt. ()

Sofinek 

všechny recenze uživatele

Projev pana Cílka je příjemně kultivovaný a náplň jednotlivých dílů tohoto dokumentárního seriálu je nesmírně zajímavá. Líbilo se mi to, že se jednotlivé díly neomezovaly vždy jen na jedinou oblast České republiky, nýbrž že se věnovaly různým, mnohdy i od sebe dost vzdáleným lokalitám. Ono "přeskakování" na mě nepůsobilo nijak rušivě, spíš naopak, přidávalo to jednotlivým dílům na atraktivitě. Dále pak oceňuji, že pan Cílek svůj výklad doplňoval vlastnoručně kreslenými obrázky a schématy - v době, kdy by to všechno šlo bez problémů zpracovat v digitální podobě, to působí tak nějak lidsky a sympaticky. Můj nejoblíbenější díl je ten o značkách ve skalách. ()

lenoch 

všechny recenze uživatele

Jeden z vynikajících českých dokumentů. Češi možná ve 3. tisíciletí už netočí tak dobré filmy, ale vynahrazují to velmi zajímavými dokumenty a tohle je jeden z nich. Samozřejmě především díky hlavnímu protagonistovi, ale i v jiných ohledech je znát snaha vyhnout se šabloně a rutině, např. v hudebním doprovodu. ()

Jirkacek 

všechny recenze uživatele

Pořady od Václava Cílka obdivuji již několik let a tak byla jen otázka času, než dojde řada i na Tajný život skal. Na rozdíl od jiných pořadů mne však až tolik nechytl, nicméně z projevu geologického génia jsem byl nadšen. Mým tajným snem je se s ním někdy vydat na pochůzky po české zemi a poslouchat jeho poznatky o věcech, které bych normálně bez povšimnutí minul. Ale vraťme se na zem, respektive do světa skal a kamenů. V tomto desetidílném seriálu nás Václav Cílek provedl po české republice, ale odskočili jsme si s ním i do krásné Vídně, které byl věnován skoro celý díl, o něž se dělila s Prahou. Souhlasím s jeho názorem, že si obě města jsou tak blízká, stejně jako jsme kdysi měli blízko i my k Rakušanům. Zaskočili jsme i do Saska na pevnost na Labi, ale hlavně jsme poznávali tu naši nádhernou českou krajinu, která běžnému člověku slepému k té kráse může připadat tak obyčejná. Nejvíce se mi líbily pískovcová skalní města a Broumovské stěny. Zajímavé bylo i putování po Karlových Varech. Až na zem mi spadla pusa, když pan Cílek vlezl do polosuché či polomokré Vltavy, začal vytahovat jeden kámen za druhým a vyprávěl odkud do Prahy a kdy připlaval. Na druhou stranu se mi často stávalo, že jsem výkladům o kamenech nerozuměl, ale to je problém můj a ne vypravěče. Taky mne dostalo to kreslení obyčejnými pastelkami na papír, kde ním slavný geolog ukazoval, jak ty hory či sopky vlastně vznikly a jak to tehdy v přírodě fungovalo. Nesmím zapomenout ani na několik zajímavých památek, které jsme spolu poznali, za to moc díky. Suma sumárum, Tajný život skal ode mne získal tři skalní hvězdy ***. ()

Reklama

Reklama