Reklama

Reklama

Obsahy(1)

František ČernýKarel Holas na výletě za barvitou historií kapely, která se zas a znovu nadechuje, zkouší, hledá a objevuje. Dokument vzniknul v průběhu roku 2018, kdy se čas existence Čechomoru zakulatil na 30 let. V domovském nahrávacím studiu kapely na barrandovském kopci nad Prahou tvůrci dokumentu nenašli žádné slávou zmožené „zasloužilé umělce“ dlící na vavřínech úspěchů let minulých, ale potkali zde vitální a zapálené kluky, Františka Černého a Karla Holase, kteří zrovna zase něco chystají… Namísto obligátní výběrové desky hitů (a že by se jich našlo!) si totiž ke třicátinám Čechomor nadělil práci. Na novém albu, v novém složení a tentokrát navíc i s velkým dechovým orchestrem. Kromě nahrávání cédéčka s přiléhavým názvem „Nadechnutí“ měli v tom roce odehrát desítky „běžných“ vystoupení a k tomu hned několik dalších speciálních „jubilejně“ laděných turné, miniturné a mimořádných koncertů. Do nějakého ohlížení se a vzpomínání na to, co bylo, se jim dvakrát nechtělo… Nakonec ale pozvání filmařů na výlet za svou vlastní historií přijali. Objeli společně místa, která byla pro dějiny kapely významná, a navštívili muzikanty a přátele, kteří s nimi jednotlivá údobí prožívali. Z těchto návratů a setkání ovoněných tóny zapomenutých lidových písniček, jimž Čechomor vdechnul nový život, vzniknul pestrobarevný příběh úspěšné a uznávané kapely, která před třiceti lety začínala jako parta pouličních muzikantů. Jelikož ale Čechomor opravdu nespí na bobkových listech, ale neúnavně a čile pracuje a tvoří, mohla kamera nahlédnout i do tvůrčí kuchyně – např. během nahrávání desky či při přípravě výjimečného koncertu v Českém Krumlově. Dva hlavní protagonisty, Františka Černého a Karla Holase, z nichž první si prý nepamatuje vůbec nic a druhý si naopak pamatuje úplně všechno, doplní ve filmu řada přátel a bývalých i současných spolupracovníků – Petr Zelenka, Lenka Dusilová, David Koller, Vladimír Mišík, Václav Hudeček, Ewa Farna, Tony Levin a další. (Česká televize)

(více)

Recenze (7)

otík 

všechny recenze uživatele

Rozhodně živý a vůbec ne nudný dokument. A o to asi v tomto projektu šlo. Povídání Holase s Černým je provázáno dobovými záběry, fotografie a rozhovory. Rozhodně se dozvíme mraky informací a zažijeme i trochu té jejich muziky (i když bych si jí představoval o trochu víc). Ke konci dokument ukazuje novodobou tvorbu, která mi už nic neříká, ale i tak rozhodně nutno hodnotit jako velmi podařená práce. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Obrazově i zvukově milý dokument. Je cenné, že kapela drží stále pohromadě. Pobavilo mě "vás rozdělit je jako rozdělit Mňágu od Žďorpa". ()

Reklama

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Ohlédnutí za historií kapely, ve kterém mi chybí více ukázek uměleckého zrání a vývoje ... a nakonec i srdečnosti ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Skalní fanoušci si asi hvězdičku přihodí. Povídání Františka Černého a Karla Holase doplněné množstvím archivního materiálu je fajn, a to asi autorům tohoto bilančního dokumentu stačilo. Pro mne na jedno podívání a následné zapomenutí. ()

Galerie (14)

Reklama

Reklama