Reklama

Reklama

Země medu

  • Makedonie Honeyland (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Hatizde Muratova žije s churavou matkou ve vesnici uprostřed odlehlé horské oblasti na Balkáně, nemají silnice, elektřinu ani tekoucí vodu. Hatizde je poslední z dlouhého rodu chovatelů divokých včel a pracně si vydělává na živobytí sběrem malých dávek medu a jejich prodejem v nejbližším městě vzdáleném pouhé čtyři hodiny chůze. Její pokojný život obrátí vzhůru nohama příjezd potulné rodiny se řvoucími stroji, sedmi bujarými dětmi a stádem dobytka. Hatidze se ke slibované změně staví optimisticky, ale netrvá dlouho a propukne střet, který odhaluje zásadní napětí mezi přírodou a člověkem, harmonií a nesouladem, zneužíváním a udržitelností. Celovečerní debut dokumentaristů Ljubomira Stefanova a Tamary Kotevské s názvem Země medu charakterizuje epická šíře, ovšem zjevně vznikl z důvěrného vztahu mezi filmaři a tématem. Jde o překvapivě humorný, byť drsný i něžný portrét křehké rovnováhy mezi lidstvem a přírodou, o pohled na rychle mizející způsob života a nezapomenutelné svědectví o vytrvalosti jedné ženy. (Artcam Films)

(více)

Zajímavosti (5)

  • Jedná se o první makedonský film nominovaný na cenu akademie od roku 1995. (Kuzmik)
  • Jedná se vůbec o první nominovaný film na cenu akademie v obou kategoriích zároveň: Zahraniční film a Celovečerní dokument. (Kuzmik)
  • Štáb strávil 3 roky natáčením materiálů pro tento dokument. (Kuzmik)
  • Natáčalo sa v Severomacedónskej metropole Skopje a v dedinke Bekirlija, ktorá je vzdialená zhruba hodinu cesty autom smerom na juhovýchod. (MikaelSVK)

Související novinky

Kinosály EKOFILMu se otevřou podle plánu

Kinosály EKOFILMu se otevřou podle plánu

05.10.2020

Letošní, už 46. ročník mezinárodního filmového festivalu s environmentální tematikou, EKOFILM nezastaví ani koronavirus. Nejnovějším opatřením se pořadatelé i organizátoři pružně přizpůsobili a lidé… (více)

Nabarvené ptáče v boji o Oscara?

Nabarvené ptáče v boji o Oscara?

17.12.2019

Přestože konečné nominace na Oscara ještě známy nejsou, vydala Americká filmová akademie prozatím alespoň krátké seznamy užších kandidátů pro jednotlivé kategorie, a český film může začít předběžně… (více)

Reklama

Reklama