Reklama

Reklama

Velký hack

  • USA The Great Hack
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Podívejte se, jak se společnost Cambridge Analytica zpracovávající data stala kvůli volbám amerického prezidenta v roce 2016 symbolem temné stránky sociálních médií. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (48)

castor 

všechny recenze uživatele

„Naše osobní data jsou všude a jsou užívány proti nám způsoby, kterým nerozumíme.“ To, co začalo jako snaha spojovat lidi, je tou samou technologií, která nás nyní rozděluje. Je vůbec možné mít v době síly sociálních sítí „spravedlivé“ volby? Asi si mnozí pamatujeme, jak britská společnost Cambridge Analytica nepatřičným způsobem získala údaje desítek milionů uživatelů FB. A jak s nimi nakládala... Manipulace jednoho, manipulace dalšího. Nečinně sedíme a ťukáme cosi do telefonu, zatímco proud našich dat fičí kamsi dál. Dle očekávání znepokojivý náhled do neustále propírané problematiky, který mě ale (bohužel) úplně nevtáhl. ()

KlárkaS 

všechny recenze uživatele

Osobní data - nejcennější komodita světa. Šílený. Jinak cením Netflix, že touhle populárně naučnou a poutavou dokumentární tvorbou dostává tyhle důležitý témata mezi masy, protože seč je to škoda, do kin se na dokumenty nechodí (a ani Michael Moore to už nezachrání). Pokud to uvidí aspoň zlomek z těch 150 milionů netflixáckejch předplatitelů, tak by to nějaký rozdíl mohlo udělat. Sociální sítě nás přece měly spojovat, a ne využívat našich osobních údajů, aspirací a názorů, aby nás pak o to víc rozdělovaly. Neříkám, že by si lidi měli hned smazat všechny svý instagramy a facebooky, ale spíš přemýšlet a zpochybňovat to, co se nám snaží tyhle sítě pomocí reklam vnutit. Vždyť náš názor a pohled na svět je pořád to nejcennější, co máme! Takže no more manipulaci, sakra! ()

Reklama

Toka 

všechny recenze uživatele

Velmi důležité téma, bohužel ale špatné zpracování. Velký důraz na moc technologických gigantů, malý důraz na poselství pro koncového uživatele, tedy pardon, produktu. Pro člověka, co je tématikou ochrany osobních dat nepolíben bude dokument jistě přínosem. Pro člověka, co už si nějaký ten pátek dává pozor na to, co sdílí na sociální sítě, to bude spíš lehce nudná podívaná se zbytečně dlouhou stopáží. Brittany Kaiser je zajímavá postava v celé problematice a v každém případě jsem rád, že jsem viděl její pohled. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

O manipulácii verejnej mienky a volebných kampaní prostredníctvom sociálnych sietí sa rozpráva čoraz častejšie, no väčšinou dosť povrchne. Tento dokument nám na základe dvoch obrovských kampaní priblížil túto problematiku oveľa viac do hĺbky, a musím uznať, že to je naozaj šialené. Vo svojej podstate je to smutné, no oveľa väčší problém je to, že sa ľudia jednoducho nezaujímajú o verejné dianie a nechajú sa takto jednoducho ovplyvniť kadejakými fake news a správami vytrhnutými z kontextu. Verejná mienka bude tak či tak manipulovaná aj naďalej, bez ohľadu na zasahovanie nejakej Cambridge Analytica. Čo sa týka dokumentu, tak spracovanie naozaj kvalitné, hoci hlavná "hrdinka" Brittany Kaiser mi občas išla svojou nekonzistentnosťou až na nervy. Ale aspoň že pravda vyšla na svetlo sveta, hoci Trumpa a Brexit to už žiaľ nezvráti... ()

Carthorias 

všechny recenze uživatele

Důležité téma, s tendenčním náhledem. Hajzli jsou republikáni a Farage, tech companies jsou pouze jakýsi neutrální virtuální mrak, a samotní pracovníci Cambridge Analytica jsou hodnocení jako chudinky, kteří nevěděli co dělají. To vše proloženo "uměleckými" záběry na unikající data, smsky vvyjadřující osobní pocity aktérů atd. Středem dokumentu je pak otřesná lidská bytost Britanny Kaiser, s vizáží Pekingské kachny a hlasem rezavé okenice, která popíjí koktejlíčky v exotických destinacích, a stěžuje si jaký má hrozný život a jak je statečná, což jí autoři dokumentu nepokrytě baští. Většinou to nedělám, ale doporučuji tuto recenzi, která shrnuje všechny chyby tohoto dokumentu lépe než bych to kdy zvládl já: https://www.slantmagazine.com/film/review-the-great-hack-is-an-elusive-look-at-the-cambridge-analytica-scandal/ ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama