Reklama

Reklama

Frontline - Season 38 (2019) (série)


Pro Samu (S38E08)

(epizoda)
Trailer 1

Obsahy(1)

Novinářce Waad Al-Khateab se narodí dcera Sama. Je to šťastná událost, i když k ní dojde v troskách syrského Aleppa, kde Waad a její manžel Hamza provozují jednu z posledních klinik. Vzhledem k tomu, že smrt je všudypřítomná a každá vteřina v těžce zkoušeném městě může být zároveň ta poslední, rozhodne se Waad natočit pro svou dceru osobní deník, který zachycuje život v drastických kulisách války a zároveň slouží jako intimní vzkaz matky dceři. Film Pro Samu, který z deníkových záznamů vznikl, je bezprostřední, vášnivou a neúprosnou obžalobou, úpěnlivou prosbou, aby svět nikdy neodvracel pohled před utrpením, i emotivním příběhem o lásce k dítěti a rodnému městu, které se proměnilo v peklo. (Artcam Films)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (36)

Aljak 

všechny recenze uživatele

Tak toto bol emocionálny masaker, až tak že som to musel pár krát stopnúť, aby som to predýchal. V Sýrii som strávil pár týždňov, stretol som tam jedných z najmilších a najskromnejších ľudí počas mojich početných ciest po svete, a preto som aj tento dokument prežíval o to intenzívnejšie. Prvotnú radosť z revolúcie a začiatku "novej Sýrie" rýchlo vystriedala ofenzíva, ktorá úsmevy zmenila na plač a bolesť. To, že to nebude jednoduché, bolo asi každému jasné, ale že sa ocitne Sýria až v takejto slepej uličke? Z tohto dokumentu ten pátos a smútok priam vyžaroval, čistá bezmocnosť, a napriek tomu stále existuje neutíchajúca nádej na lepšie časy. Jediné, čo mi prekážalo, že to miestami pôsobilo ako také citové vydieranie - najmä tie scény, kde Waad konfrontovala tie detičky, hoci im do reči príliš nebolo. Btw. Pozerám, že sa tu zas zišla aj geopolitická špička, čo tu bez problémov šľahnú hodnotenie Odpad, lebo určite si to Assadovská opozícia celé takto naplánovala... ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Výpovedná sila dokumentu je neodškriepiteľná. Už len preto lebo ideme na miesta a vidíme pocity obyvateľov jedného mesta, ktoré nám boli sprostredkované len cez média. Citlivý prístup Waad Al-Kateab, ktorá sníma svoju rodinu a priateľov a snaží sa podať svedectvo pre svoju dcérku Samu, má množstvo silných momentov. Najsilnejšie sú tie úsmevy ľudí, ktorý bojovali aj napriek výbuchom a smrti, ktorá ich obklopovala. Tie momenty šťastia boli pre mňa katarzné. Je neuveriteľné, že sa toto dialo a deje. Dá sa o tom písať asi veľa. Každopádne odporúčam. Dáva to možnosť pozerať sa na veci inak. Čo je pre niekoho, ako som ja, ktorého dianie vo svete až tak nezaujíma, dôležité. ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Utrpeni civilnich obyvatel. Depresivni dokument. Co ty Arabove porad takhle dlouho valecne blazni? Vdyz i obe svetove valky trvaly jen ctyri roky. Režisérka Waad al-Katíbová natočila dokumentární deník, nazvaný prostě Pro Samu. Během pěti let vznikl snímek, na který není snadné se dívat. Je ale třeba ho vidět. Dílo je plné utrpení a beznaděje. I Zahltí emoce, ale nikdy citově nevydírá. Film vypráví optikou ženy a matky. Výsledek je intimní, upřímný, zdrcující, ale také s prostorem pro naději. Snímek se pokouší ukázat živé lidi z masa a kostí, nemá ambici postihnout společensko-politické pozadí syrské občanské války. A také se neutápí ani v hrůze války, ukazuje její absurditu. Snímek Pro Samu opakovaně ukazuje, jak důležité je pro obyvatele Aleppa zůstat pospolu a doma, navzdory tomu, že se domov mění v ruiny.Mnoho rodin radši z města uteklo. V nejemotivnější scéně se po dlouhých desítkách vteřin podaří oživit miminko právě narozené císařským řezem poté, co se matka dostala následkem výbuchu do kritického stavu. Scén, které nutí nedýchat napětím, je ale ve filmu mnohem víc.V závěru dochází i na pochyby o všem. Režisérka nyní bydlí v Londýně, kde pracuje pro místní televizní stanici. ()

adam9 

všechny recenze uživatele

Pro Samu je dechberoucí, emotivně zdrcující a vizuálně těžce stravitelný film plný intimních záběrů na pozadí zničující občanské války, v níž se veškerá lidskost vytrácí. Částečně ji nabývá alespoň zpětně v postprodukci díky osobní zpovědi matky překypující mateřskou láskou. Místy jde možná svou citovou náloží až moc za hranu, avšak o to víc je film ve svém poselství o důležitosti naděje a vzájemné pomoci významný. Více v ext. recenzi. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

"Bojovali sme za to najdôležitejšie. Aby si spolu s ostatnými deťmi nemusela žiť ako my."  Len sa akosi autorka v tom strese a zhone za celý čas zabudla zmieniť, čo bolo to najdôležitejšie, za čo bojovali a tiež ako žili pred revolúciou. Bez tejto základnej informácie je to len subjektívny, veľmi jednostranný pohľad na vojnový konflikt v Sýrii, navyše dosť manipulatívny, tlačiaci na emócie (vidíme v podstate umierať len deti, za celý čas neuvidíme jediného ozbrojeného povstalca). V každom prípade bolo veľmi cenné vidieť vojnu v Sýrii aj z iného pohľadu, ako sme zvyknutí v našich končinách, priamo z pohľadu povstalcov v obliehanom meste Aleppo a pohľad to je dosť desivý. Hodnota dokumentu je aj v tom, že ukázal nezmyselnosť vojny v plnej nahote. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (2)

  • Po odchode z Aleppa, žila Waad Al-Kateab s rodinou v susednom Turecku a neskôr sa spoločne presunuli do Veľkej Británie. (MikaelSVK)
  • Natáčanie trvalo autorke viac než 5 rokov a za ten čas stihla natočiť až 500 hodín záznamu. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama