Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1892 ztroskotá na pobřeží Austrálie loď. Neštěstí přežije pouze jeden námořník a mladá žena, Philadelphia Gordonová, která na lodi cestovala společně s rodiči. Její výchovy se tak ujímá přísný strýček Charles a teta Hester. Na cestu do nového domova se Philadelphia vydává společně se strýčkem Charlesem na kolesovém parníku po řece Murray. Zde se také poprvé setkává s charismatickým kapitánem plavidla - Brentonem Edwardsem. V roce 1984 získal seriál v Austrálii ocenění ve dvou kategoriích na Logie Awards. Předlohou k seriálu byl stejnojmenný román australské spisovatelky Nancy Cato. (mibara)

(více)

Recenze (37)

HonzaMag 

všechny recenze uživatele

Další z australských seriálů, který se mi vybaví z "dávných osmdesátek" tentokrát v čele s Sigrid Thornton. Tahle Australanka mne jednu dobu přímo pronásledovala - mihla se v řadě filmů a dalších seriálů - až jsem si říkal, že to snad ani není možné. Už tehdy jsem ji moc nemusel, přišla mi hrozně protivná, ale seriál nebyl špatný ... Vybavá se mi závody ve střihání ovcí a hláška "Žluťáci! Berou nám práci!" kdy místní dělníci stávkovali a zaměstnavatel je nahradil poslušnými asijskými spoluobčany.... ()

topi80 

všechny recenze uživatele

Když jsem byl malý, stavěl jsem si loď Philadelphia ze všech stavebnic, co jsem doma našel. A když jsem na dovolené mohl vstoupit na palubu "parníku" na přehradě, byl jsem v sedmém nebi. Po téměř třech desítkách let zhlédnuto na Youtube. A verdikt? Ve všech ohledech pozitivní. Nadčasový seriál, který by byl v dnešní době ozdobou televizního prime timu. Děj sice nijak překotně dopředu neutíká, ale pozornost udrží a zvědavost, jak to bude dál, je silnější než u kdejakého díla s efektně vystavěnými spoilery. Všechny postavy jsem si hned oblíbil a žil nimi romantický život, který je však plný drsných nástrah nemilosrdné řeky. Trochu mně vadil smutek, kterým byly všechny díly protkány. Tvůrci nenechali hlavním hrdinům ani chvíli bez starostí, finanční problémy nikdy neustávaly a člověk měl pocit, že ta loď, kterou jsem jako malý tak obdivoval, nevydělala ani zlámanou grešli. Přesto nedokážu seriál nazvat jinými slovy, než jako krásný. Svou pozici, kterou si kdysi získal v mém dětském srdci, si se ctí obhájil a ještě mnohé přidal. ()

Reklama

Kimon 

všechny recenze uživatele

Přikláním se k názoru některých uživatelů, že by stálo za to, tento krátký seriál na TV zopakovat. Moc bych doporučoval ČT1 nebo ČT2. Obsahovou hodnotou a zpracováním by ČT velmi slušelo. Zde na ČSFD se uvádí 4x100 minut, já měl potěšení tento seriál po mnoha letech vidět ve verzi 8x50 minut a to dokonce díky jednomu z vás i v kvalitním CZ dabingu. Tomu dobrodinci moc děkuji po velmi mnoha letech za oživení vzpomínek na velmi kvalitní filmové filmové dílko s mnou oblíbenou a příjemnou Sigrid Thornton. Volné pokračování dle knižní předlohy, vzniklo po několika letech (2x100min), ovšem bohužel již bez Sigrid Thorton a navíc s jiným jménem pod titulem režie. Najdete na ČSFD pod názvem All the Rivers Run 2 (TV film). ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Zajímavý, jak pracuje kolektivní paměť - mohl bych tu psát stejný střípky jako další uživatelé :-). Napadají mě dvě věci - jestli by vlastně bylo dobrý vidět to znovu? A jestli dnešní děti budou mít stejnou možnost společně zavzpomínat, když už televize zdaleka není jasným tahounem v předávání audiovizuální stopy, nemluvě o tom, že tu je mnohem víc stanic než tehdá ČST?! ()

choze 

všechny recenze uživatele

Jako malej jsem to žral, jako ostatně vše, kde se to plavilo na lodích (DVA ROKY PRÁZDNIN, JACK HOLBORNE...). Sympatická ústřední dvojice, parník, řeka a dost napínavých momentů. A po letech to u mě sbírá body navíc za to, že hrdinka je umělkyně a celé je to příjemně feministické. Jen trochu škoda, že se děj definitivně přenese na parník až v pátém díle, kde se dočkáme závodu parníků a cesty na vyschlý Darling. U finálního závodu s časem jsem si i teď málem okousal nehty napětím. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (3)

  • Sfilmovaný príbeh sa končí približne uprostred knihy, podľa ktorej bol natočený. (Raccoon.city)
  • V originálnom románe malo stroskotané dievča trinásť rokov, avšak pre televízne potreby jej vek upravili na 24-ročnú ženu. (Raccoon.city)
  • Kolesový parník Philadelphia kapitána Brentona Edwardse si zahral parník Pevensey, vyrobený společností Permewan Wright & Co. Ltd. v roce 1911 v australském městě Moama. (Ampi)

Reklama

Reklama