Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Monumentální filmová freska, která na příkladě jedné bohaté průmyslnické rodiny provede diváka historií válečného Dánska.
Příběh začíná 9. dubna 1940, kdy Karl Skov a jeho žena slaví výročí svatby a tato oslava je přerušena přepadením Dánska hitlerovským Německem. Karl (Jesper Christensen), hlava rodiny, začíná od té chvíle cítit rostoucí potíže, které jejich továrně, kterou vlastnoručně vybudoval od základů, přináší okupace, protože odmítá vyrábět pro Říši. Zároveň nechce opustit obchodní svazky s Británií a později odmítá propouštět, i když mu v důsledku jeho rozhodnutí ubývají zakázky. Zkrátka rozhodl se chovat, jako by v Evropě nebyla válka. Jenže nakonec dělá ústupek za ústupkem a postupně se řadí i on mezi další dánské kapitalisty, kteří na válce a spolupráci s nacisty vydělávají.
Na rozdíl od něj, jenž se mezi smetánku vyšvihl svatbou, by jeho žena propouštěla bez mrknutí oka. Zato ve svých protinacistických postojích je nekompromisní. Proto se zlobí, když její syn Michael (Gustav Dyekjær Giese) vstupuje do SS a chce za Hitlera bojovat v řadách Frikorps Danmark na východní frontě. Proto zakazuje dceři scházet se s německým námořním důstojníkem. Nicméně ani nejstarší syn jí jako dámě z privilegovaných vrstev nedělá radost. Jisté levicové názory připouští i ona jako do určité míry módní, ale coby kabinetní záležitost by nikdy neměly překračovat jisté hranice. Jenže Akselovy (Mads Reuther) názory, které pochytil od syna jejich hospodyně, komunisty a španělského interbrigadisty, jsou daleko radikálnější a navíc se podle nich hodlá i chovat! Poslední dva synové Karla a Evy (Bodil Jørgensen) jsou jen apoliticky bezstarostní muzikanti. Ale že jim jejich nadšení pro dekadentní džez život ve válečném Dánsku neusnadní, je nabíledni. První díl ságy končí v zimě nastupujícího roku 1943. (chamonix)

(více)

Videa (2)

Trailer 2
Trailer 2
D: dánština T: angličtina
02:13
Trailer 1
Trailer 1
D: dánština
02:09

Reklama

Reklama