Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jitka je obézní dospívající dívka, která se obtížně vyrovnává se svou tloušťkou a nemotorností i s posměšky spolužáků. Největší muka prožívá zejména v hodinách tělocviku vedených sympatickým tělocvikářem, dívkami přezdívaným Bohoušek. Jedinou výjimkou je vybíjená, kde její střely jsou nechytatelné. Nikdo netuší, že trénuje doma ve sklepě, kde se trefuje míčem do zdi, na níž je Bohouškovo jméno. Změnou k lepšímu se stane zápas ve vybíjené, který dívky vyhrají právě díky Jitčiným dělovkám. Hned při prvním zápasu ji kluk z publika označí přezdívkou Metráček, což ji tak dopálí, že do hry vloží veškerý vztek a výrazně přispěje k vítězství v turnaji. A právě tentýž kluk, který se jí po zápase omluví, ji přivede do atletického oddílu, kde se Jitka začne věnovat vrhu koulí a prožije tam svou první lásku. (TV Nova)

(více)

Recenze (169)

ivishka 

všechny recenze uživatele

Typicky český komunistický film s hodně špatně sníženým hodnocením. Docela mě mrzí, že někdo tak odsoudí film jen proto, že byl natočen za komunismu. Hlavní postava je všemi brána jako hrozně tlustá holka bez vkusu. Ale natolik tlustá mi rozhodně nepřišla. Znám mnohem tlustší slečny a jejich sebevědomí je vysoké jako Empire State Building. Mám ráda podobné snímky. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Jitka (Markéta Světlíková) si během dospívání prožívá ta pravá muka. Díky přebývajícím kilům není právě ideálem krásy, což pro ni - převážně v hodinách tělocviku není úplně jednoduché. Ale přece jen na jeden sport vlohy má - díky síle v ruce se stává jedním z pilířů školního volejbalového družstva. A když díky ní družstvo vyhraje celý meziškolní turnaj, její radost nezná mezí. Navíc se zde seznámí s Honzou (Vítězslav Jandák), který ji naverbuje do atletického družstva na hod koulí... Kdysi dávno jsem knížku od Stanislava Rudolfa četl (nebyla to náhodou taky povinná četba?), a nutno podotknout, že jsem se bavil lépe než při sledování filmu. Na tom se přece jen podepsal zub času (i když, jako pohled do historie to vůbec není špatné - styl oblékání a účesy dívek ve mně docela vzbuzují hrůzu :) ). Z hereckého pohledu je určitě zajímavá role šviháka Vítězslava Jandáka a krátké návštěvy tetičky Heleny Růžičkové... ()

Reklama

jatamansi 

všechny recenze uživatele

Metráček byla klasická dívčí literatura, ale od těch jen vzlykavých zamilovaných se odlišovala sportem a to se mi fakt líbilo. Tlustý nebo tedy eufemisticky řečeno silnější holky to měly vždycky těžké a tady se ukázalo, že i ta „Letuška, leda v náklaďáku“ má šanci. A ještě se mi líbil vtip, že když je pouštěly po letech z vězení, tak si řekly, že si to dopoví doma. Kdo viděl, pochopí, Růžičková s Myslíkovou byly těžkotonážní dvojka. A pan ministr poslanec a hrobař kultury obecně Jandák, jaký to byl fešák a teď z něj kape mastnota, asi si ten tehdejší sport moc nevzal k srdci. Jinak mě to při opakování nedávno rozesmálo, doba, účesy, šaty, které na Jitku maminka s tetou špendlí. Ale jako holka jsem brala film i knížku. Ještě ji mám někde schovanou. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Feministky se radují, diváci už tolik ne. Těžká normalizace udělala z filmů (kromě pohádek) docela slušnou hrůzu, jak se dá vidět na tomhle příkladu. Je to takový budovatelský film, kde i tlustá holka může něco znamenat. Ono to tak ve výsledku funguje, ale myslím si, že ta utopie tady byla až moc velká. 35% ()

bishi1 

všechny recenze uživatele

bože, proč i v obyčejném oddychovém filmu pro děcka a v dnešní době asi hlavně pro pamětníky musí někdo hnidopišsky hledat nějakou "hlubokou psychologii", připadně do toho zase a opět tahat politiku skrz Jandáka a komunisty ! Přestávám komentáře k dětským filmům z dob minulých číst, neb mi je z těch keců, rádoby "erudovaných" mudrlantů na blití ... ()

Galerie (5)

Zajímavosti (14)

  • Televizor v rodině Jitky (Markéta Světlíková) je Tesla 4118U Oliver z let 1966–1968 od výrobce Tesla Orava. Magnetofon, který má Jitka, je Tesla B5 (ANP 230) z let 1969–1970 z podniku Tesla Přelouč. (sator)

Reklama

Reklama