Reklama

Reklama

Výbuch bude v pět

  • angličtina Explosion at Five (více)

Obsahy(1)

Podle knížky Aleny Vostré vznikla v roce 1984 dětská komedie o žákovi páté třídy Ludvíkovi Čtrnáctém, jehož koníčkem je fyzika a chemie. Jeho experimenty, ač správně spočítané, většinou ale končí pěkným malérem. Nyní se Ludvík s kamarády chystá ne velkolepý pokus – pečlivě plánovaný výbuch by měl ověřit šíření zvuku ve vodě... (Magic Box)

(více)

Recenze (87)

javlapippi 

všechny recenze uživatele

"To je všechno tím, Olinko, že jsi nevoják." Nezletilý nerd sa aj s rodinou presťahuje do malého mestečka, kde sa v škole pokúša zapadnúť do nového kolektívu. Komplikuje mu to jeho záľuba vo fyzikálnych pokusoch, pri ktorých zhusta dochádza k ohrozeniu zdravia, života aj národohospodárskym škodám. Príjemný detský film, slušne obsadený, akurát tie učiteľské brebty prestanú byť po nejakej dobe zábavné. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Jak se jmenuješ ?? Slyšíš ?? Jak se jmenuješ ??" - "Babinský !!" - "Tvrdý nebo měkký !!" ;) Rozhodně tvrdý !! Zvlášť s přihlédnutím k mladistvé kobře Bočanové, která rozhodně od ztracené koloběžky v Chalupářích zkrásněla..;) Aniž bych tedy chtěl pořádat nějaké závody v impertinencích či snižovat kvality této výtečné adaptace stejně Vostré knižní předlohy.. Pinkavův tvůrčí vrchol s prvním tuzemským pokusem o atentát na školníka dokazuje, že i nerďáci můžou být dacani, totiž asociální živlové..;) ()

Reklama

Ej Hlemýžď 

všechny recenze uživatele

Fyzika je krásná už svými definicemi a zákony. Před mostem je třeba zrušit krok, aby nespadl. Lidově řečeno - když výchylka ypsilon dosáhne g lomeno omega na druhou, pak f lomeno velké S překročí hodnotu sigma e, protože deformační likvidion zakmitače o šlajsnu vrznonož, není uvedený akvabác ničím jiným nežli cachtovodní karambolouch pokolena jdoucího ponoru neuvěřitelné pindy. ()

Havala 

všechny recenze uživatele

S odstupem času se mi ten film zdá dost trapný, nějaký klučina si ověřuje to co už někdo jiný stokrát ověřil. Stupidita trapnost a nuda. Mahulenka by si taky mohla vzít podprdu. Nevypadalo to pod tím trikem moc hezky. A na závěr tomu dal scénárista korunu - tělocvikář zbalí Bočanku a fyzikář studenta, na posrání. 37% ()

topi80 

všechny recenze uživatele

Ludvík je, pokud jde o znalosti i zájem o fyziku, poněkud napřed, a tak si nejrůznější fyzikální zákonitosti ověřuje v praxi, což se nesetkává v okolí s moc velkým pochopením, neboť, jak známo, fyzikálním zákonům neporučíš a často se dotávají mimo lidskou kontrolu. I když fyzika obecně nepatří k nejoblíbenějším předmětům na základních školách, nějaký ten dobrovolník, co do toho pokusu půjde s Ludvíkem, se vždycky najde. A kdyby ne, tak si lze vždy zajít pro radu ke starší ségře Mahuleně Bočanové, která se pak také nestačí jednotlivým pokusům divit. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (3)

  • Natáčení probíhalo ve Fryštáku, konkrétně například v nákupním středisku, a Bystřici pod Hostýnem, kde se filmovala železniční stanice. (dydy79)
  • Zámek, který školní třída navštívila při exkurzi, jsou Milotice. (rakovnik)
  • Jedná se o poslední roli Zdeňka Blažka, představitele králíkáře Bedřicha Buchtele, který zemřel ještě před dokončením filmu. Při postsynchronech ho proto nadaboval Mirko Musil, který mu propůjčil svůj hlas už dříve ve filmu Zralé víno (1981) . (funhouse)

Reklama

Reklama