Reklama

Reklama

Legenda jménem Dracula

(TV film)
  • Francie Nous sommes une légende : Dracula l'éternel (více)

Obsahy(1)

Upíři byli, jsou a budou: alespoň v literatuře, divadle a filmu. Kdo se ale stal předobrazem toho nejslavnějšího? Když v roce 1897 poprvé vyšel román Brama Stokera nazvaný Dracula, znal pojem „upír“ nebo také „vampýr“ málokdo. Mezi lidmi sice kolovaly historky o neživých bytostech, které sají krev živým a z ní čerpají energii a nesmrtelnost, ale s Draculou přišel na svět celosvětový kult, který s přestávkami trvá dodnes. Jenže literární a filmová díla typu Svítání už samozřejmě postrádají tajemnost a strašidelný půvab gotického románu. Dracula se dočkal mnoha divadelních, televizních a filmových zpracování. Z těch českých určitě stojí za zmínku stejnojmenný muzikál Karla Svobody. Světoví filmaři se k Draculovi nebo alespoň k příběhům jím inspirovaným vracejí poměrně často. K nejznámějším patří pochopitelně Murnaův němý film Nosferatu z roku 1922, vychází z něj ovšem i Polanského komedie Ples upírů, v roce 1992 natočil svou verzi i slavný americký režisér Francis Ford Coppola. V dnešním dokumentu se vydáme do dávné historie a spolu s tvůrci můžeme pátrat, kdo vlastně posloužil Bramu Stokerovi jako předobraz legendárního knížete. Kromě četných citátů z románu se můžeme těšit také na ukázky ze zmíněných filmových děl. (Česká televize)

(více)

Recenze (11)

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Famózní dokument o románu Brama Stokera. Je tu spousta informací, jak román vznikal, kým se inspiroval, jak popisoval upíra, jaké mu dal vlastnosti a proč. Celý dokument je provázen ukázkami ze spousty filmů. Ať jsou to již ty slavné s Christopherem Leeem či Drakulou od F. F. Coppoly, tak i z méně známých či béčkových upírských hororů. Dojde i na pitvání upírské komedie PLES UPÍRŮ či trilogii STMÍVÁNÍ, která absolutně devalvovala upíra na něco jiného, kým doposud byl. Zmíněno je i to, jak společnost dříve na upíry nahlížela a jak se v průběhu desetiletí na ně měnil názor. To vše je zanalyzováno literárními vědci a historiky. Velice propracovaný a kvalitní dokument. [4. hodnocení, 1. komentář, -%] ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Oceňuji, že ČT nechala v názvu dokumentu slovo Dracula tak, jak se po léta psalo i u nás, a nezkoušela to s tou novodobou zpotvořeninou (Drákula), jak je v poslední době zvykem. Jinak 50 minut na dokument o nejslavnějším upírovi se ukázalo být zoufale málo, takže výsledek může plně uspokojit jen člověka klasickými horrory příliš nepolíbeného. Nutno ocenit zmínku o Ženevském jezeře, i když poněkud okleštěnou. (Např. o tom, že šlo v podstatě o nejslavnější sázku v dějinách literatury, se zde zarytě mlčí.) Na druhou stranu, ani nepípnout o Draculově ženské předchůdkyni, Carmille, je téměř neodpustitelné. Začínající vampyrologové si s takovým dokumentem možná vystačí, já bych však ocenil přece jen trochu hlubší vhled do problematiky, a to na minimálně dvojnásobné ploše. ()

Reklama

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Dobrý, ale nic ohromujícího. Dokument rozebírá Stokerova knižního Draculu a jeho vliv na upírský fenomén až do dnešních dní, od Maxe Schrecka přes Belu Lugosiho, Christophera Leeho a Oldmana až po fantastickou kritiku Twilight ságy. Dokument je super, ale s minimem nových informací, to ovšem není jeho chybou. Je dobře natočený a upíří fenomén rozebírá velmi dobře, profesionálně. 85%. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Denní světlo, česnek, svěcená voda, krucifix, hloh, lípa, snítka plané růže, tekoucí voda.., vždyť ten nebohý upír má víc fobií než Monk! Dokument o hororovém fenoménu, jenž už od epistolárního románu Brama Stokera zrcadlí dobu, v které ho ať už v literární či filmové podobě zrovna přivedou na svět. Od stvůry ryze predátorského chování, přes svůdce zahaleného v oparu erotična, až po romantického nebožáka, který hledá ztracenou lásku. Twilight to na závěr oprávněně schytal a vyvstala otázka, co bude dál? Blacula? Ten už tady byl, ale co tahle Blacula genderqueer, který ztrestá bílého holandského xenofoba Van Helsinga? Nechme se překvapit.. Každopádně bych doporučil současným nepříliš invenčním scénáristům fantasy hororů nějaký brainstorming u Ženevského jezera. Co kdyby zase zapůsobilo kouzlo místa.. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Romána Brama Stokera jsem četl. A pamatuji si, že tehdy v pubertě mě leckdy šel mráz po zádech. Tak dobře je napsaný. I po letech a v moderní době má tuhle moc. Naproti tomu většinu filmů zmíněných v dokumentu jsem nikdá neviděl. Stmívání pak považuji za strašný paskvil podobný Padesát odstínů šedi, kdy se z naprostého braku staly legendární díla díky milionům puberťaček. Bylo natočeno mnoho seriálů a filmů o upírech. Upíři teď sice už nejsou moc v módě, ale nejspíš do ní zase přijdou. Pro mě ale Dracula navždy bude představitelem toho nejslavnějšího a nejtypičtějšího představitele upírů. Ovšem detailní vysvětlení od neodborníků proč je právě Dracula a potažmo všichni upíři tak vzrušující téma, rozhodně nepovažuji za bernou minci. Vždyť tam mluví jen spisovatelé a jeden filozof. A přitom nám vysvětlují, že kousnutí do krku je jako polibek a krev jako protržení panenské blány. Některé věci, a podle mě jsou tohle nesmysly, jsem fakt vědět nepotřeboval. Dokument je tak zajímavý hlavně z důvodu toho, jak se upírské téma vyvíjelo od dob toho nejslavnějšího až do upírské frašky Stmívání. Škoda, že vynechali svého času slavný film Blade. ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama