Petr SchulhoffScénář:
František Vlček st.Kamera:
Jiří VojtaHudba:
Jiří ŠustObsahy(1)
Správce horského hotýlku Alois Randa (Jiří Sovák) má starostí nad hlavu: očekává početný zájezd turistů, nestíhá vařit a jeho jediná zaměstnankyně, pokojská Miluška (Zdena Hadrbolcová), si balí kufry. S Bohoušem už tady nezůstane ani minutu. Bohouš je Randův obrovský bernardýn, který odmítá respektovat Miluščino soukromí. Pokojská je tedy pryč, zato přichází první host (Vladimír Menšík) a má hlad jako bernardýn. Hrdý majitel bernardýna s ním tedy uzavře bizarní sázku - jestliže host dokáže sníst na posezení víc chodů než Bohouš, bude mít zajištěn bezplatný týdenní pobyt. Pokud se mu to nepodaří, týden bude u Randy zastávat místo pokojské. (Oskar)
(více)Recenze (242)
Tak tohleto je fakt roztomile nádherné i když tak kraťoučké. Takového psa mít, já vám nevím, tak se snad raději dobrovolně oběsím ! Ne, teď vážně, kdepak nikdy se do ničeho podobného, tedy do žádné takové sázky bez rozumu radši nepouštět a to už vůbec s něčím podobným, i když třeba nakonec vyhrajete! Hergot, co je todleto? – No, co je to, to je Bohoušek. – Děte se vycpat, prosim vás, tohleto přece není Bohoušek, to je kredenc ! Opravdu jedinečná a dnes už kultovní záležitost v podání dvou hereckých mistrů (častých hereckých partnerů). Záležitost, která by se dala doporučit takhle těsně před štědrovečerní večeří, nebo na Silvestrovský večer. Za 5* jednoznačně. ()
Hudební hity vznikají tak, že se písnička pustí do éteru jednou, podruhé, no a když ji člověk slyší popětadvacáté, tak ji člověk zná nazpaměť, podvědomě si ji pobrukuje a říká si, jakou má báječnou melodii i text. Bohouše sice nedávali x-krát denně, ale jednou za rok se stal nepostradatelnou součástí silvestrovského veselí. Navíc v době, kdy konkurence v televizní zábavě byla hodně slabá. Popularita téhle žertovné sázky se opírala především o mužské herecké obsazení dvou dobově nejpopulárnějších komiků - Sováka a Menšíka. Kdysi to sice byl slušný kousek a konec konců i dnes by tvořil nadprůměr, nicméně je pořád jen na úrovni nejlepších dílů Bakalářů. Víc jak tři hvězdičky si nezaslouží. Celkový dojem: 65 %. ()
Jako "stálý host silvestrovských večerů" pro mě Bohouš skončil cca v roce 1990. Tehdy jsem se na něj koukal jen proto, že nic lepšího v televizi nebývalo. Dnes se na něj nekoukám proto, že v televizi už občas něco lepšího bývá, a také proto, že u mě vyvolává nezřízenou chuť na tlačenku s octem a cibulí. Ani nevím proč. ()
"Bohouši, štěkni, jakože už nemůžeš." Já taky nejsem líný se najíst, ale do jídelního souboje s bernardýnem bych se nepouštěl, protože bych ho nerad zesměšnil. Nicméně pan Humhej se odvážně pustil do dršťkové, roštěnky, jater, španělského ptáčka, svíčkové, tlačenky a mně z toho nebylo úplně dobře. A i když je tohle nezpochybnitelná klasika televizní zábavy, tak pro mne to vždycky bylo spíše legendární než skutečně zábavné. ()
Geniální miniatura, kde mimo hereckých velikánů Jiřího Sováka a Vladimíra Menšíka exceluje ještě bernardýn Bohouš a jeho nekonečný apetit. Jeho obžerský souboj s Vladimírem Menšíkem je nezapomenutelný... A ten Menšíkův výraz přesycenosti, to se nedá zahrát, to se musí fyziognomicky ,,mít"... ()
- Inspirací ke žravému bernardýnovi byl scenáristovi Františkovi Vlčkovi st. bernardýn herce Saši Rašilova st., kterému jednou hodil k vylízání plechovku od olejovek a on ji spolkl a za pár dnů z něj vyšla vyleštěná a placatá. (sator)
- Veškeré náklady včetně honorářů vyšly na necelých 10 000 Kč. (alonsanfan)
- Bernardýn se dále ukázal ve filmu Poklad byzantského kupce nebo v seriálech Kamarádi a Hříšní lidé města pražského. (carott)