Reklama

Reklama

Bohouš

(TV film)
Krátkometrážní / Komedie
Československo, 1968, 25 min

Obsahy(1)

Správce horského hotýlku Alois Randa (Jiří Sovák) má starostí nad hlavu: očekává početný zájezd turistů, nestíhá vařit a jeho jediná zaměstnankyně, pokojská Miluška (Zdena Hadrbolcová), si balí kufry. S Bohoušem už tady nezůstane ani minutu. Bohouš je Randův obrovský bernardýn, který odmítá respektovat Miluščino soukromí. Pokojská je tedy pryč, zato přichází první host (Vladimír Menšík) a má hlad jako bernardýn. Hrdý majitel bernardýna s ním tedy uzavře bizarní sázku - jestliže host dokáže sníst na posezení víc chodů než Bohouš, bude mít zajištěn bezplatný týdenní pobyt. Pokud se mu to nepodaří, týden bude u Randy zastávat místo pokojské. (Oskar)

(více)

Recenze (245)

Marthos 

všechny recenze uživatele

Tři skvělí herci a jeden zmlsaný bernardýn, arzenál, který ani po dvaapadesáti letech nepřestává bavit. Režisér Petr Schulhoff dovedl původní anekdotu, která poprvé zazněla ve slavných rozhlasových Sedmilhářích, kde ji odvyprávěl scénárista František Vlček, k absolutní dokonalosti a tím pádem také k divácké nesmrtelnosti. ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Půvabný souboj Vladimíra Menšíka s bernardýnem není vzdor svému ústřednímu postavení v tomto krátkém filmu jediným ohniskem jeho nevšední komiky. Skvěle napsané dialogy, jazyková hra, vtipný rámec a pointa – vlastně jen dodatečně kořenící humor celé té anekdoty – napomáhají celistvému vyznění tohoto nepřekvapivě silvestrovského snímku, a ten se tak cyklicky navrací na mlžné i ostřící televizní obrazovky, ztráceje postupně vše, co jej tvoří – poezii, tvar, obsah… To, že se z něj stal během několika dekád inventář programu, jakýsi téměř nečitelný průklep přes kopírák, není jeho vinou. Když jsem jej nyní viděl – po letech – mimo čas jemu zasvěcený, bylo mi, jako bych ho viděl poprvé: dva skvělí herci, úžasná, vnímavá a sebeironická herečka a nádherný pes se potkají v nepravděpodobném čase, na nepravděpodobném místě a povstane vtip. ()

Reklama

rekkky 

všechny recenze uživatele

Bohouš je zřejmě ojedinělá chuťovka v rámci televizní tvorby, která byla produkována v Československu kolem roku 1968. Usiluje o čistou a nenáročnou zábavu, což se daří s obrovským přehledem. Již úvodní scény naznačují, že může jít o něco se zajímavou zápletkou a samotné soupeření jedlíků jen dokládá, jak kvalitně je příběh vystavěn. Bohouš má své kouzlo a naprosto bezkonkurenčně vyplňuje svých 25 minut. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Krátký televizní film odehrávající se v jídelně horského hotelu pouze se třemi herci (Sovák, Menšík, Hadrbolcová) a jedním nenažraným bernardýnem. V čem se možná zdá být film jednoduchý, v tom je vlastně excelentní. Krátká stopáž, jednoduchý příběh o jedné sázce s geniálním scénářem a přežraným Menšíkem je excelentní srandovní podívaná pro silvestrovský večer. [5873. hodnocení, 203. komentář, 88%] ()

Mac._ 

všechny recenze uživatele

Komedie, která se mnou rostla od malička. Takováhle dílka jsou pro mě výjimečná tím, že jsem z nich nadšený doposud, a to už se blížím věku, kdy jsou bačkory s přezkou a umělé zuby „klapačky“ na dohled. Sice pořád relativně daleko, ale kdo ví :) . Děti na téhle komedii zaujme bláznivá žranice a Menšíkovy hlášky, dospělý si vychutná vybroušené dialogy, především duel Sovák – Hadrbolcová s lechtivým podtextem mně dostane spolehlivě. Prostě chuťovčička, no! ()

Galerie (4)

Zajímavosti (17)

  • Pes Bohouš zemřel v roce 1973. (M.B)
  • Veškeré náklady včetně honorářů vyšly na necelých 10 000 Kč. (alonsanfan)

Reklama

Reklama