Reklama

Reklama

Bohouš

(TV film)
Krátkometrážní / Komedie
Československo, 1968, 25 min

Obsahy(1)

Správce horského hotýlku Alois Randa (Jiří Sovák) má starostí nad hlavu: očekává početný zájezd turistů, nestíhá vařit a jeho jediná zaměstnankyně, pokojská Miluška (Zdena Hadrbolcová), si balí kufry. S Bohoušem už tady nezůstane ani minutu. Bohouš je Randův obrovský bernardýn, který odmítá respektovat Miluščino soukromí. Pokojská je tedy pryč, zato přichází první host (Vladimír Menšík) a má hlad jako bernardýn. Hrdý majitel bernardýna s ním tedy uzavře bizarní sázku - jestliže host dokáže sníst na posezení víc chodů než Bohouš, bude mít zajištěn bezplatný týdenní pobyt. Pokud se mu to nepodaří, týden bude u Randy zastávat místo pokojské. (Oskar)

(více)

Recenze (245)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Mikrokomedie rozsahem, maxisranda vyzněním i náplní, tak lze charakterizovat toto zdařilé čtveračivé nevázané dílko se silvestrovským podtextem. Soustředění na netypický dvojtrojúhelník - klasický a bernardýní - rozjíždí nápaditý příběh, v jehož scénáři i režii téměř nelze postihnout nejen výraznější zaváhání, ale v mnohém naopak náznaky vyšší vypovídací hodnoty. I té všednodenní (pracovní síly na horské chalupě). Řádění předních českých herců je za těchto okolností očekávatelným potěšením. A nedožerské dostihy nepochybně nenapadnutelnou satirou. I nevšedním zážitkem, který postrádá "jen" jediné: uvedení na DVD nosiče. ()

Petus 

všechny recenze uživatele

Co bychom na Vánoce dělali bez nenažraného a rozmlsaného Bouhouše? To by snad ani nebyly svátky. Tenhle mastrštyk o třech hercích a jednom bernardýnovi je stejně tak geniální jako legendární. Jediná škoda, že dneska už u nás nikdo není schopný nic podobného natočit. Jenže hledejte dnes druhého Menšíka a Sováka. ()

Reklama

Razzor_82 

všechny recenze uživatele

"Já mám hlad jako bernardýn." Letitá klasika a porce poctivé zábavy s jednoduchým dějem. Sázka o jídlo v hereckém představení našich velikánů Sováka s Menšíkem. S Bohoušem u stolu by nechtěl závodit asi nikdo. A víte kdo v tomhle filmu "...výhradně fandí fotbalovému klubu Glasgow?"  9/10 ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Snad nejznámější souboj v pojídání jídla mezi člověkem a psem. Prohlášení o hladu jaký má bernardýn není jen tak, obzvlášť v restauračním podniku, kde je hostinský majitelem takového psa. Tady však nejde ani tak o hlad, jako o chytrost. Pokud se ví, že takový bernardýn toho sežere opravdu hodně, ale takový chleba zásadně odmítá, proč nevyužít návrhu sázky samotného hostinského, když je výhrou bezplatný týdenní pobyt a ještě se přitom pořádně najíst. Televizní povídka se stala vyhledávaným evergreenem, bez kterého si již nikdo televizní program kolem silvestra neumí ani představit. A právě vlivem pravidelné reprízy už příběh a pointu zná každý nazpaměť. A jak to tak vypadá, své popularity se vlivem toho ještě stále jen tak nezbaví. ()

Gig 

všechny recenze uživatele

Neovlivněný divák Silvestrem, který by tento snímek dnes viděl poprvé, by řekl, co na tom všichni vidíte? Jenže ono to patří k Silvestru a nostalgii, stejně jako třeba Pyšná princezna k Vánocům. Navíc je to geniální pro geniálního Menšíka a skvělého Sováka. Bohouš? To je třešinka na dortu, kterou jistě taky zblajzne. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (17)

  • Pes Bohouš zemřel v roce 1973. (M.B)
  • Pes Bohouš zemřel v deseti letech. (M.B)
  • Na konci filmu nechce Bohouš zjesť kúsok chleba - kedže mimo natáčania ho vždy zjedol, museli filmári ten kúsok natrieť benzínom. (kosticka7)

Reklama

Reklama