Reklama

Reklama

Chūgoku No Chōjin

  • Japonsko 中国の鳥人 (více)

Obsahy(1)

V Himalájích je ukryta lámaserie Shangril-La, kde se sny stávají skutečností. Není to ovšem jediné místo, kam se civilizace ještě nedostala. Kdesi v Číně je malá vesnička, kde se mezi vrcholky zelených hor lidé stále učí létat. Režisér Takashi Miike se tímto filmem odklonil od svého tradičního krvavého stylu a natočil poetický snímek o tom, že podobná nedotčená místa na naší Zemi by se měla chránit. Jistá společnost má zájem v této oblasti o těžbu drahých kamenů. Je na hlavních hrdinech rozhodnout, zda prozradí okolnímu světu, kde se vesnice ukrývá, nebo zda si místo, kam se dá dostat pouze s želvím spřežením, nechají pro sebe. (Vishnar)

(více)

Recenze (12)

novoten 

všechny recenze uživatele

Samotného mě překvapuje, jak moc jsem se nudil. Celá poetika vesnice, nefritů, řeky, zpěvu a křídel na mě vůbec nefungovala a závěrečný zvrat jedné z klíčových postav mi přišel až násilný. Režisér Miike je ale lišák, závěrečným monologem a posledním záběrem, který jsem si přál vidět, sbírá za pět minut dvanáct body, takže hodnocení se blíží spíš dvěma a půl. ()

Kordus 

všechny recenze uživatele

Jméno Takashi Miike některým z Vás asi nebude cizí. Režisér, který točí úchylné krvavé filmy s výraznou comicsovou estetikou, z nichž slabší povahy bolí hlava, je u nás známý hlavně díky filmům Audition a Ichi zabiják (které konečně vyšly i u nás, spolu s One Missed Call). Pokud už slintáte nad další várkou nechutností a proklatě brutálních vtípků, máte smůlu. Tenhle film je jiný. Klidný, lyrický, s jemným humorem a minimem krve. Dva japonci – obchodník a člen yakuzy – jsou vysláni do vesnice uprostřed čínských hor, protože se poblíž našla velká žíla drahé rudy. Ale jak si povedou na místě, které je tak mimo jakékoliv civilizační dění, že „ani neví, že Mao Tse-Tung někdy existoval“? Na místě, kde se malé děti učí létat? V Ptačích lidech je silně znát vliv Miikeho učitele Shoheie Imamury, presněji inspirace v Imamurově filmu Balada o Narajamě. Je stejně poklidný, kombinuje v sobě dramatické scény i humor a vlastně i končí v podobném duchu. Škoda, že Miike už nic podobného nenatočil (alespoň o tom nevím). ()

Reklama

Paldini 

všechny recenze uživatele

Pomalý až poetický film o daleké cestě želvím spřežením na místo v horách, které dokáže měnit lidi. První polovina filmu, kterou jsem si pro sebe nazval na cestě, je velmi dobrá, dobrodružná s několika skvělými vtipnými momenty. Druhá polovina, na místě, kde se učí lidé létat, je až unylá a sklouzává dost hodně ke klišovitosti. Mé hodnocení je tedy silně ovlivněno výbornou první půlkou :-) ()

Tomco 

všechny recenze uživatele

tak take zmiesane pocity, ako po tomto filme, som uz davno nemal. na jednej strane zmes roznych zaujimavych zanrov, na strane druhej akysi nesurody bordel, ktory mi proste vadil. obcas som sa celkom slusne zabaval, inokedy mi vsetko vadilo. aj ked si myslim, ze mi pointa neusla, akosi stracam zaujem nad hlbsim dumanim o tom, co som prave videl, zazil.. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Mladý úředník a jakuzák ve středních letech vyrážejí na čínský venkov, aby si ověřili informaci o zdejších nalezištích diamantů. Místo toho ale narazí na vesnici, jejíž obyvatelé dosud žijí tradičním způsobem života. Miikeho působivé drama vypráví o prolínání civilizace s tradicí a především o vztahu člověka a jeho kořenů. ()

Galerie (52)

Reklama

Reklama