Reklama

Reklama

Edge of the World

  • USA Rajah (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

V roku 1839 ovládajú Briti polovicu Zeme, no mimo ich dosahu leží v Juhočínskom mori ostrov Borneo, trikrát väčší ako Británia. Vládne mu brunejský sultán a ostrov je centrom rozsiahlej ríše, ktorá sa rozprestiera na tisíckach kilometrov a je bohatá na zlato, uhlie a korenie. Ríša sa však začína otriasať v základoch, keď sa malajská šľachta a kmeň Dayakov vzbúri proti brunejskej moci, ktorá ich už nedokáže ochrániť pred útokmi lanunských pritátov. V tom čase prichádza na ostrov anglický dobrodruh James Brooke (Jonathan Rhys Meyers), ktorý podá sultánovi pomocnú ruku, a jeho život sa prevráti o 180 stupňov. (Arsenal83)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (9)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Slabšie než som očakával. Jonathan si nám zase síce zatrtkal, tentoraz s exotikou, ale inak mi chýbala väčšia dobrodružnosť. A myslím, že taký bežný československý divák sa môže tak nejak strácať v tých domorodých hrátkach, kto je väčší bojovník a kto bojuje proti komu. Máme tu brunejského sultána, Angličana, pirátov, nejakú miestnu lepšie oblečenú aristokraciu a bojovníkov s indiánskom prevedení, teda takmer bez oblečenia. V konečnom dôsledku ma teda najviac bavila práve tá romantická línia a nejak mám podozrenie, že Jonathan si tie roly vyberá podľa toho, či si tam ľahne na nejakú peknú devu. Už dávno som ho nevidel vo filme, v ktorom by na nejakej neležal. ()

Chicharron 

všechny recenze uživatele

Film klasicky po hollywodsku obrací realitu a historii naruby a z Brooka, anglánského šmejda, který vraždil domorodce a raboval, udělal jakéhosi romantického dobrodruha, objímače stromů a Ježíše Krista sestoupivšího na zem, který se snažil "zcivilizovat" místní divochy. Nešlo by to bez bible a křížů (což z filmu vyčteme jen mezi řádky), a proto jsou dodnes Sarawak a Sabah jedinými sultanáty Malajsie s křesťanskou majoritou. Dvě hvězdičky za hudební doprovod...nemůžu si pomoci, ale spousta scén mi připomínala putování po řece v Apocalypse Now, včetně závěrečného pomalování hlavního hrdiny bahnem a setnutí hlavy protivníka naprosto stejně, jako Martin Sheen vykuchal Marlona Brando. Prostě vykrádačka jako prase... ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Něco mezi knihami z edice KOD a Malickem. Nicméně chybí tomu ten správný dobrodružný duch knížek a i přes místy až úpornou snahu se ani nedařilo přiblížit k Malickově obrazové poetice. Tvůrci si občas snažili vypomáhat brutalitou, ale ta tady byla kontrparoduktivní a na mě působila strašně účelově. To už mi byla milejší šablonovitá romantická linka se šmrncovní Asiatkou. A to je vzhledem k tématu a autenticky působícímu prostředí škoda. 35% ()

hortenz1e 

všechny recenze uživatele

Vůbec nechápu to nízké hodnocení a ty sžíravé komentáře tady. Mně ten příběh naprosto učaroval. Už od prvních minut. James Brooke (J.R.Meyers) připlouvá na ostrov bez plánů, napůl zlomený svými neúspěchy v dosavadním životě, bez ambicí. Je učarován zdejší přírodou a šokovaný z krvavých zvyků domorodců. Dál nechci prozrazovat. Film má reálný základ v historii. Ve filmu není řečeno nic z minulosti Jamese Brooka, ale přijde mi to zajímavé: Narodil se anglickým rodičům v Indii, kde vyrůstal do svých 12 let. Studoval krátce v Anglii, ale ze studií utekl a bojoval pak v Britské armádě v Indii. Byl vážně raněn, 5 let se zotavoval v Anglii. Do armády se pokoušel vrátit, neúspěšně. Zkoušel obchodovat, neúspěšně. Loď, na které připlouvá k Borneu, si koupil z dědictví. V té době mu bylo 35 let. A ještě pro lepší představu, Labuan je ostrůvek (přístav) u severního pobřeží Bornea a Sawarak leží také na severu ostrova a je součástí dnešní Malajsie. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Celkem pěkně natočené, hezká jungle a dobrý Meyers. To je tak všechno, je to extrémně pomalé, nic moc zajímavého se tam neděje, příběh mě absolutně nevtáhl, akce tu taky téměř absentuje ( alespoň jedna uřízlá hlava v závěru je), napětí i atmosféra taky nedostatečné. Pro mne vlastně docela zbytečný film, který jsem nepotřeboval vidět. Dobrodrůžo z Jungle s domorodými obyvateli bylo podáno už jinde a lépe. Tohle je film, který si děda pustí večer na Nově, protože nic jiného zrovna nedávají. 4/10. ()

Galerie (277)

Reklama

Reklama