Reklama

Reklama

Konec stalinismu v Čechách

  • angličtina The Death of Stalinism in Bohemia
Animovaný / Krátkometrážní
Velká Británie / Československo, 1990, 10 min

Režie:

Jan Švankmajer

Scénář:

Jan Švankmajer

Kamera:

Svatopluk Malý

Busta J. V. Stalina rodí císařským řezem dějiny komunistické ideologie a moci v Československu. Tak přibližně vypadá originální zkratka minulosti i současnosti v prvním polistopadovém filmu Jana Švankmajera. Nepopsatelná smršť jeho metafor a asociací plynule přechází mezi animací a dokumentem a míří na všechny smysly i do sféry podvědomí. Výsostně surrealistické dílo nám zároveň dává pocítit, jak bizarní byla a může být sama takzvaná realita. (NFA)

(více)

Recenze (70)

Raphaell 

všechny recenze uživatele

Švankmajer neřeže jen mrtvé tělo Stalina, tne přímo do živého. Nebylo mi veselo z pohledu na nás samé, na náš „národ“. Kdo chce, uvidí v tomhle geniálním kraťasu mnoho, kdo nechce, nebo nezná historické souvislosti, uvidí jen ujetou slátaninu, hliněné panáčky na výrobní lince, zmačkané a znovu narovnané plakáty starých pánů, klíče a české vlajky všude. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Po dlouhých letech jsem se znovu podíval na Švankmajerovu surrealistickou alegorii a ....nejen, že se jedná o stále velmi silný filmový zážitek, ba co víc, tam kde se člověk kdysi zasmál, dnes spíše mlčí. Mrazivé vystižení temné doby směřující k naději.... Naději? No, těžko hodnotit. Otevřený konec je i dnes výzvou pro diváka. Samozřejmě i v hnusné době se našlo trochu slunečního světla (jinak by ji nešlo přežít). Vtipná je dozajista koláž ze záběrů spartakiády a ilustrací k Sadově Justýně. Nevtipná je skutečnost, že komunisté u nás vládnou stále...a myslí si, že když se přejmenují a změní kabáty, že to o nich nikdo neví... ()

Reklama

boni 

všechny recenze uživatele

Surrealistická jednohubka, která v roce devadesát sice mohla mít opravdu něco do sebe, ale s průběhem let ztratila své možné kouzlo i vypovídající hodnotu. Z dnešního pohledu to je již jen opravdu nicneříkající blbůstka, což je samozřejmě velká škoda, neboť doba komunistického marasmu minimalistickým satirickým pohledem je oblast, kde je díky absenci jakékoli kvalitnější tvorby takový potenciál, že se do něčeho snad budu muset pustit sám, protože to už jinak není možné. Samozřejmě teď záměrně „trochu“ přeháním. Co se dělat, budeme si muset i nadále vystačit „jen“ s hořkosladkými celovečeráky aka Pelíšky. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Švankmajerove porevolučné umelecké zobrazenie ťažoby krutej totality, ktorá dusila náš národ dlhé roky je bravúrnym dielom. Pôsobivý film s jeho jedinečnými animáciami. Je možné, kebyže som Angličan, Američan, Nór, Austrálčan, skrátka človek, ktorý nezažil desivú absurditu komunistického režimu, že by moje hodnotenie asi nebolo sto percentné. Ale dávam plný počet tomuto krátkemu snímku aj ako protiváhu nepochopiteľne vysokých hodnotení socialistických sračiek, ktorých sa na csfd dostalo od pár uživateľov. Keď môže niekto oceniť napríklad Majora Zemana piatimi hviezdami, tak ja dávam s kľudným svedomím rovnaký počet "Koncu stalinizmu v Čechách". ***** ()

gjjm 

všechny recenze uživatele

Vymknuta z kloubů doba šílí... Na ploše deseti minut je tu pološíleným švankmajerovským způsobem podáno vše podstatné o šílené komunistické epoše. Samozvanost dělnických vůdců, debilní písničky, překabátění, popravy. Válečky na maso i střelba i spartakiády, oči tajné policie, které se proloupávají z mrtvých soch... i ten podivný způsob, jakým komunismus skončil. Chcete se podívat? http://www.youtube.com/watch?v=V1BEJIoh_D8 ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama