Reklama

Reklama

Historia Naturae

  • Československo Historia Naturae (Suita) (více)
Animovaný / Krátkometrážní
Československo, 1967, 9 min

VOD (1)

Když přírodopisný kabinet ožije. Jeden z prvních animovaných filmů Jana Švankmajera přivádí na scénu rekvizity, které jsou pro tohoto tvůrce v jeho další tvorbě charakteristické: animované muzejní exponáty, peří, kosti či maso apod. To vše ožívá ve strhujícím tanci, jenž se odehrává v osmi krátkých „encyklopedických“ kapitolách. (Česká televize)

(více)

Recenze (49)

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Občas si připadám, že jsem na to umění prostě krátký... Jeden z prvních Švankmajerových kousků na první pohled působí jako sled bizarních videoklipů, u nichž mě, pravda, brala mnohem více hudba než obraz (a ohledně obrazu mě nejvíce bavila ptačí sekvence). Švankmajer to ale zaonačil kulišácky, zrovna v době, kdy mi to začalo připadat dost nezáživné a dlouhé a přemýšlel jsem o hodně nízkém hodnocení, mi docvaklo to propojení, ten obsah toho všeho. Do nějak zvlášť horentních výšin to film ale i přesto nevyneslo. ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

K tomuto osobitému příspěvku k evolučnímu bádání pár vět Schopenhauerových: "Člověk jest v podstatě hrůzné divoké zváře. Známe je pouze ve stavu zkroceném a ochočeném, který nazýváme civilizací: proto se lekáme tolik příležitostných projevů jeho pravé přirozenosti. Ale kdekoliv a kdykoliv s něho spadnou řetězy a zámky zákonného pořádku a nastane anarchie, tu ukáže, co umí. [...] V každém člověku jest v prvé řadě zahnízděno obrovské sobectví, které překročí s největší lehkostí veškeré překážky práva, jak učí denní život v malém a dějiny ve velkém, na každé své stránce. Což nespočívá již v oné uznané nutnosti bázlivě střežené evropské rovnováhy doznání, že člověk je dravec, který, jakmile postřehne vedle sebe slabšího svého druhu, nezbytně ho přepadne?" ()

Reklama

easaque 

všechny recenze uživatele

+3* Když už mám Švankmajera mezi mými oblíbenými režiséry, tak jsem si dal za úkol okomentovat i jeho dílka. Tahle rozmanitá studie různých živočišných tříd se pod taktovkou Zdeňky Lišky vlní, ožívá a tancuje do rytmu. Docela příjemná podívaná, která patří podle mě k jeho nejlepším ranným experimentálním pracem - takže lepší 3 hvězdy. [ PŘÍBĚH: 0 /// SMYSL: X /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 2 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1+ /// ART: 2 /// STYL: 2 /// CASTING: X (3*MAX) ] ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Nemám rád takéto kratučké rozdelenie do random kapitol. Každá z nich sa nazýva po nejakom hudobnom žánri, čo je v pohode, ale v skutočnosti tam nieje žiadna zmena v hudobnom doprovode. Stále tam hrá experimentálna improvizácia flauty od Zděnka Lišky. Snímka svojimi muzeálnymi relikviami neurazí ale ničím neprekvapí, keď si to porovnám z predošlou jeho tvorbou. ()

charlosina 

všechny recenze uživatele

Švankmajerova devíti minutová dokonalost. Pro mě nejpůsobivější ironie: záběry animovaných zvířat, jejich pozůstatků, tedy koster, skořápek, ulit apod., jsou prokládány detailem (u Švankmajera oblíbeným) na lidská ústa, která si pochutnávají na mase. (Téma "jídlo" jako abstraktní symbol konzumní společnosti rozpracovával mistr i ve své další tvorbě, kde jej dovedl k dokonalosti.) Kombinace animace a hraného filmu. Kombinace hry a nehry, tedy kombinace fikce a reality. Netřeba komentáře, surreálný obraz mluví sám za sebe. A hudební vložka (jako vždy) podtrhuje atmosféru a dodává důraz jednotlivým záběrům. K zhlédnutí a k vlastnímu posouzení zde: http://www.youtube.com/watch?v=2R8dwv_vQJk&feature=PlayList&p=C8380BD463605ECD&playnext=1&index=3 ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama