Reklama

Reklama

Maléna

Trailer
Itálie / USA, 2000, 88 min (Director's Cut: 109 min)

VOD (1)

Obsahy(1)

Byla příliš krásná. A on byl příliš malý na to, aby ji mohl ochránit. Psal se rok 1940 a sicilské městečko Castelcuto nadšeně vítalo vstup Itálie do války. Dvanáctiletému Renatovi se však ten den zapsal do paměti ze zcela jiného důvodu. Ten den totiž poznal ji. Malenu. Mladou vdovu, po níž muži šíleli a na níž jejich manželky nenechaly nit suchou. Krasavici, která byla pro místní výrostky nevysychajícím zdrojem erotických představ a předmětem drsných sexuálních žertů. Pro Renata se měla stát bohyní, kterou toužil hýčkat a ochraňovat, první a nejsilnější láskou, jež jej poznamenala na celý další život… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (323)

maxi6 

všechny recenze uživatele

Lyrický a upřímný příběh mladého dospívajícího chlapce Renata , kterému učarovala dospělá žena Magdalena. Dokonale propracovaný scénář, do detailu vystižené charaktery postav děje, nádherná dobová atmosféra jihoitalského městečka za 2. sv. války a to vše precizně rámující hudba Ennia Morriconeho, tak toto italské dobroučké cukrovíčko mám dopravdy moc rád......... ()

GigaPudding 

všechny recenze uživatele

Nevím proč to nemá v žánru i komedii, protože tou to většinu filmu je. Koukat se jak kluk v začínající pubertě objeví kouzlo nejkrásnější ženské v městečku, kde žije, je totiž velmi vtipné a zvlášť, když dojde na nějaké ty filmové představy, protože krom jiného tak Renato taky chodí dost do kina :). Vůbec celé se to točí hodně kolem klukovských představ a poznávání nového života v pubertě včetně spousty pátrání nad do té doby nevysvětlenými věcmi a okukování ženských, teda konkrétně spíš jenom Maleny :). Ono je to celé takové klučičí a přitom tou nejvíc hlavní postavou filmu je stejně tak Malena jako Renato, protože je to především její příběh, kterého je Renato vypravěčem z pohledu kluka, co se do ní zamiloval. A stejně tak je ten námět klučičí jako holčičí, protože je o všech klučičích představách a snech, ale zároveň je o ženě, která je dostatečně sebevědomá a ví jak se chovat v jakékoli situaci a vůbec i v takových různých nepřímých nebo nedořečených náznacích předvádí takové ty "učebnicové" ženské rysy v chování nebo jak to popsat :). Tohle spojení je úplně nejsnadněji kouknutelné v těch scénách, kdy Malena jde po městečku a jen její přítomnost zastavuje celý provoz v ulicích :). A o to tvrdší nakonec je závěr filmu, protože každý čeká, že když je to příběh z Itálie za války, tak jednou musí válka skončit a ten přelom bývá často ta nejhorší etapa války, a tady to přijde docela hustě. Každopádně nemohli pro tu roli vybrat nikoho lepšího než Monicu Bellucci protože je úžasná :) a předvádí všechno to čím měla Malena být a jde jí to navíc úplně přirozeně. ()

Reklama

sportovec 

všechny recenze uživatele

MALENA ve mně vyvolává vzpomínky na AMARCORD. Je to tedy další "vzpomínání na vzpomínání ve vzpomínání". Myslet si, že tu jde o nostalgii za zašlou dobou prvních lásek a zrodu erotického vnímání světa by bylo zpozdilé. Naopak - dětský pohled na mussoliniovskou Itálii činí tehdejší společnost sicilského maloměsta pro vnímavé české oči až úděsně blízkou. Lidská malost je však nejen hrozná, ale i limitovaná; její přílivy a odlivy umožňují vcelku slušné žití i velmi obtížně "skousatelným" lidem. Malenina krása je závojem, do nějž je to často opakované a právě proto tolik potřebné hodnocení krás, ale zejména bolestí tohoto světa tak palčivě nutné a nenahraditelné. Nesporná krása Moniky Bellucciové činí toto poznání zváště silným a přitažlivým. Právě proto, že ho není nikdy dost. ()

Vitex 

všechny recenze uživatele

Když si odmyslím všechny rádoby vtipné(ale docela trapné - chvílama) pasáže, tak je to moc dobrý film, kterému by se dalo dát ****... ale bohužel tam jsou. Jinak se mi líbilo, jak se dá vyjádřit hrůza války ne hromadou mrtvol, ale třeba tím, že se vrátí manžel(mrzák) z války a zjistí, že se z jeho milované stala kurva, která šla s každým, kdo ji dal kus chleba... Je tam mnoho povedených okamžiků a Monika Bellucci je fakt nádherná (a její výkon je narozdíl od většiny ostatních moc dobrý), ale je tam i mnoho scén, které se tam výrazně nehodí... Třba nechápu "hlášky" Renatova otce (které měli být asi vtipné), jako třeba : "Bylo by ti líp, kdybys byl slepý !", když si Renato honí ve svém pokoji... ()

meave 

všechny recenze uživatele

Citlivý a poetický pohľad na dospievanie a lásku v tieni vojny. Avšak najdoležitejšou kulisou je malomesto. Neľútostné, neodpúšťajúce, hodnotiace a odsudzujúce v rovnakom okamihu. Monica Belluci ako krásna, obdivovaná a nenávidená zároveň, je hlavnou hrdinkou snov sicílskeho chlapca a tiež svojho vlastného pohnutého života. Krutosť človeka sa ničomu nevyrovná. Tá túžba ponížiť každého minimálne na svoju úroveň a vrátiť všetko utrpenie späť, hoci nevinnému, sa nikdy nekončí. Prispôsobíte sa, alebo umriete.... ()

Galerie (65)

Zajímavosti (4)

  • Plakát z filmu, na kterém si Monica Bellucci zapíná boty, se stal nejprodávanějším filmovým artiklem toho roku a visel v pokoji milionů teenagerů. (Roman.Ticka)
  • Představitelka titulní role Monica Bellucci komentovala, že měla se svou postavou určité styčné body díky vlastním zkušenostem z dospívání: "Vyrůstala jsem na malém městečku, takže vím, jaké to je žít někde, kde se všichni navzájem znají, kde když jdete po ulici, tak se za vámi muži ohlížejí a ženy na vás žárlí. Samozřejmě jsem ale jiná než Maléna - už proto, že jsem nezávislá moderní žena. tudíž jí rozumím, ale její příběh není můj. Tehdy měly ženy ve společnosti místo jen jako matky nebo jako manželky. V podstatě se projevovaly jen prostřednictvím mužů. Ženy tedy Malénu nenávidí, protože tolik přitahuje mužskou pozornost. Nepovažuji film jen za portrét sicilské vesničky ve čtyřicátých letech nebo za portrét krásné ženy, ale především za portrét závisti, žárlivosti a nenávisti." (NIRO)

Reklama

Reklama