Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Oheň a led je animovaným filmem z dílny Ralpha Bakshiho (animovaný Pán prstenů) a jak už je u tohoto autora zvykem, zavede nás do krajin fantasy, které však tentokrát mají víc společného s legendárním barbarem Conanem než s roztomilými Hobity. Tento kultovní snímek se svým pojetím vymyká z řady animovaných filmů a stal se jednoznačně nejlepším dílem svého druhu. Za dobu své existence si přitáhl nespočet obdivovatelů a do dnes je velmi uznávaným dílem. (Filmhouse)

(více)

Recenze (86)

MI-380 

všechny recenze uživatele

Pěkná klasická kresba, dobrý svižný Tarzan/Conan příběh bez zbytečných proslovů, velmi dobrá podívaná pro milovníky fantasy, včetně poloopičáckých padouchů, pohádkových příšer, spoře oděné sexy princezny, charismatických čarodějů, udatných hrdinů a velkého boje dobra se zlem. A navíc tajemný Deux ex machina ve stylu Charlese Bronsona. Chybičky se najdou, v dalších komentářích je jich popsáno dost, s některými souhlasím (scénář), i tak ale celkový dojem vysoce nadprůměrný - 70%. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

Kultové animované dielo od autora animovaného Pána prsteňov, ktoré bralo inšpiráciu vo veľmi slabom duchu tohoto filmu a o niečo viac v štýle spomínaného Barbara Conana, čo sa však z časti vyvracia pretože obidva filmy vznikali v rovnakom čase (a dá sa povedať, že práce na Ohni a ľade trvali určite dlhšie ako na Conanovi). Samotný scenár je taký, že vlastne ani nie je - dialógy z 80 minútového filmu poľahky zaberú maximálne 15 minút, zvyšok ostáva kochať sa scenériami či akčnými scénami, občas aj (pokiaľ inklinujete k animovaným postavičkám) prednosťami niektorých hrdinov. Inak nemohol som si pomôcť ale postava Larna mi pripomínala Františka Kuchtu s Bielikovho Jánošíka (1963) :-). Pokiaľ ide o samotnú animáciu, nie je na svoju dobu zlá, film však mohol byť omnoho temnejším a pôsobivejším ak by vyzerala tak, ako tu, či na prednom obale DVD ukazuje Frazettiho obrázok. Takto viac než samotné postavy viacej zaujmú pozadia za nimi, zvlášť potom rôzne krajinné danosti sú veľmi pekne spracované. Celkový výsledok je tak rovnako chladný ako Nekronova ríša. Vo svojej dobe asi prevratné dielo, ktoré však dnes už nemá čím výraznejšie aj napriek svojej ,,kultovosti" zaujať. ()

Reklama

Lima 

všechny recenze uživatele

Snažil jsem se tomuto heroickému animáku podlehnout, ale málo platný, ty nadšenecké pocity, které jsem prožíval při pročítání marvelovských komiksů (Conan, Rahan) dovezených z bývalé Jugoslávie za minulého režimu, se nedostavily. Asi za to může chaotický příběh a nulová identifikace s hrdiny, nicméně postava neustále spoře oděné princezny a jistá živočišnost akce dokazují, že Bakshi, coby velmi osobitý tvůrce, měl něco do sebe :o) ()

tom88 

všechny recenze uživatele

Parádne fantasy, ktoré ma príjemne prekvapilo až ma mrazilo. Dej je pomerne dosť jednoduchý, námet obyčajný, ale všetko ma to moc bavilo a pohľad na peknú animáciu ma tešil. Boje boli prepracované, hlavné postavy boli super a tešilo ma, že sa tak málo vo filme rozpráva. Vedel by som si tento film predstaviť aj v dnešnej dobe s hranými hercami, zhltlo by to okolo 150 melónov, ale isto by to stálo za to. Na tento film som natrafil náhodou a vôbec nebanujem, že som film zhliadol. Som veľký fanúšik fantasy a Oheň a ľad má svoje pevné miesto v popredí. 80% ()

ArdathBay 

všechny recenze uživatele

Na jedné straně špičková animace postav a nádherné prostředí tvořené obrazy Franka Frazetty, silný obrazový sexuální podtext a na straně druhé béčkovitý příběh, který ovšem v literatuře fantasy, který film je, je velmi běžný. Naštěstí Oheň a led pěkně odsýpá a člověk si říká jakpak se ti kluci amerikánský měli, že v době, kdy ČSSR vládl bolševik oni koukali na tak spoře oblečenou princeznu, že méně zakrýt intimní partie bez pubických chloupků snad ani nešlo ! ()

Galerie (36)

Zajímavosti (1)

  • Na kresbě postav a světa se podílel slavný Frank Frazetta. (ČSFD)

Související novinky

Oheň a led podle Rodrigueze

Oheň a led podle Rodrigueze

20.12.2014

Conanovsky laděných fantasy není nikdy dost. Letošní Hercules s Dwaynem Johnsonem nakonec slavil slušný úspěch, takže není vývoj dalších žánrovek v zásadním ohrožení. Komu to hraje do karet? Robertu… (více)

Conan je mrtvý, ať žije Oheň a led

Conan je mrtvý, ať žije Oheň a led

28.04.2012

O tomto projektu už jsme před nějakým časem psali. Chvíli to vypadalo, že upadl v zapomnění, ale Robert Rodriguez se ho nevzdal. A teď tvrdí, že hned po Machete Kills a Sin City 2 konečně natočí… (více)

Robert Rodriguez plánuje hrdinskou fantasy

Robert Rodriguez plánuje hrdinskou fantasy

31.07.2011

Kdysi dávno byl kandidátem na režii nového Conana. Nic z toho nebylo. Pak chtěl natočit novou verzi Rudé Sonji. Z toho taky sešlo. Robert Rodriguez ale pořád touží po pořádné heroic fantasy se… (více)

Reklama

Reklama