Reklama

Reklama

Moje učitelka chobotnice

  • Jihoafrická republika My Octopus Teacher
Trailer
Jihoafrická republika, 2020, 85 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Při natáčení pod mořskou hladinou naváže filmař nečekané přátelství s chobotnicí, která mu poodhalí tajemný svět chaluhového lesa u břehů jižní Afriky. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (143)

bobstock 

všechny recenze uživatele

Samo o sobě je to úžasný počin skrze hledání sama sebe najdete a prožijete úžasný příběh kamaráda z jiné živočišné říše, se kterým prožijete celý jeho život a možná i svůj. Emocionální bomba v dokumentaristice. Třeba jednou záznam přežije až lidé nebudou a tato chobotnice se stane za milion let posvátným artefaktem nové nastávající se říše z oceánů. :) 90% ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Inteligentní hlavonožec se dá nejspíš snadněji ochočit než tupý žralok. Pro muže to byl zřejmě velký přínos, pro chobotnici sotva docenitelný. A pro diváky? Samozřejmě fascinující na pohled. I když po projití mozkem tuto fascinaci mohou vystřídat i pochyby. Kdo se rád prochází podmořským lesem může být i jeho odobrým správcem. Ale k jedinci se zde připojil filmovový štáb, posléze tým potapěčů, následně se zřídí potapěčská škola, postaví hotel atd. Chraňte si svou divočinu pro sebe! Je všude kolem vás! ()

Reklama

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Emotivní, stručný a barvitý náhled do života jedné chobotnice a mořského badatele, kteří se vzájemně sblíží a vytvoří si vztah, jaký se ještě nikdy nikomu před ním nepodařilo. Obrovskou škodu vidím v tom, že nám tvůrci nedopřáli na úvod nějakou rychlou obecnou pětiminutovku o chobotnicích, abychom zhruba věděli, co od nich čekat a nějaké základní charakteristiky, ale jinak jde bez debat o bezkonkurenční snímek v rámci podvodního (sub)žánru a já teda tleskám. Dokonalá a precizní práce takhle vybalancovat divácky poutavou podívanou a dokumentární zachycení vztahu člověka a chobotnice, ještě k tomu to položit do koukatelného 80minutového formátu se záběry, u kterých nemám tušení, jak je mohli zachytit, jelikož jsou zkrátka dechberoucí a naprosto šílené. Dozvíme se o fungování ekosystému "na dně", o zvycích hlavního tvora, jeho způsobu lovu, maskování před predátory i postupném navazování kontaktu s člověkem a ze všeho nejvíce mě odrovnala kamufláž, kdy na své přísavky nabalila mrtvé korýše a korály a udělala ze sebe maskovaný kámen. Podobný žánr cíleně nevyhledávám, ale tohle mě dostalo a jsem rád, že jsem měl možnost vidět podmořský klenot jako je tento. Breathtaking. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Dobre. A teraz to začne byť fakt šialené.“ Nikdy by som nebol povedal, že ma niekedy dojme chobotnica. Skvelý film, ktorý možno občas jemne stagnuje (a podľa mňa mal detailnejšie rozviesť hrdinove psychické problémy, bolo by to silnejšie), ale rozhodene vám to následne dostatočne vynahradí sériou fascinujúcich, neuveriteľných momentov, kedy si poviete „človeče, to fakt?“. Je to príbeh o zotavovaní sa jedného človeka, jeden zvedavej chobotnice, o podvodnom svete, ktorý vyzerá viac sci-fi, ako posledné sci-fi Jamesa Camerona a v neposlednom rade o tom, že na tomto svete nie sme na návšteve, ale sme jeho súčasťou. A to je podstatný rozdiel. ()

Stegman 

všechny recenze uživatele

Žasnu, jak sebejistě dokážou někteří lidi (xxmartinxx) prosazovat svůj (dost pokroucený) pohled na svět. - Že potápěčův vztah s chobotnicí ve skutečnosti neexistoval? A jak by to mělo vypadat, aby ten vztah byl nezpochybnitelný? Měla mu ta chobotnice napsat do písku svoje vyznání?! - A že měl radši tu chobotnici nechat být a o nic se nesnažit?! Tak určitěéé... Přece každý, kdo se zajímá o víc, než o vlastní blaho, si jen něco projektuje, někým manipuluje nebo dělá jiné podobné nepředloženosti, že? Achjo. Je mi docela líto těch, co vidí za každým rohem jakousi krizi mužství nebo post-moderní cosi a nedokážou si kvůli tomu ani užít film. Ale třeba jim na to doktor něco předepíše. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (10)

  • Film se začal formovat v roce 2017, ale začal vznikat mnohem dříve díky setkání Craiga a chobotnice při natáčení jiného projektu. Na tomto jiném projektu Craig roky pracoval sám, ale pro filmování Moji učitelky chobotnice jako prvního přizval Rogera Horrockse. Z jejich filmování vznikly některé záběry pro BBC dokument Modrá planeta (od r. 2017). Jako druhou přizval Pippu Ehrlich, která s Craigem strávila v podmořském světě 6 měsíců a pomohla také s filmovým příběhem. (Muffino)
  • Pro Craiga je tento film přelomový, protože ve všech předchozích filmech byl vždy jen za kamerou, ale zde má i hlavní roli. (Muffino)
  • Pro hrubý střih složil jednoduchou hudbu Tom Foster, která obsahovala hlavně zvuky moře a chaluh. Některé tyto hudební sekvence použil i Kevin Smuts v jeho soundtracku pro film. (Muffino)

Související novinky

Ceny BAFTA ovládla Země nomádů

Ceny BAFTA ovládla Země nomádů

11.04.2021

Dnes večer proběhlo v londýnském Royal Albert Hall udílení prestižních filmových cen Britské akademie (BAFTA) za uplynulý rok. V počtu nejvíce nominací (7) vedly shodně snímky Země nomádů a britské… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

NEJ filmy a seriály roku dle ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle ČSFD

31.12.2020

Úbytek filmů v kinech v uplynulém roce šel bohužel ruku v ruce s nižším množstvím kvalitních celovečerních filmů obecně, především těch hollywoodských. Z prvních deseti nejlepších filmů roku dle ČSFD… (více)

Reklama

Reklama