Reklama

Reklama

Neznámý

Trailer

Obsahy(1)

Ústřední postavou příběhu, který je zasazen do prostředí současného rumunského maloměsta, je čtyřicetiletý policejní inspektor Florian Ispare (Bogdan Farcas). Vášnivý vztah k mladé atraktivní učitelce Stele ho stáhne do víru dluhů a bezvýchodnosti, vedoucích k jeho neodvratnému pádu na lidské dno. (CinemArt)

Videa (1)

Trailer

Recenze (21)

honajz2 

všechny recenze uživatele

...aneb Aurora pro širší publikum. Což ale není přesné označení, jelikož Viorel z Aurory není jen magor jako Florian a hlavně Aurora má víc vrstev, kterými se musí divák prokousat. Florian je vnitřně v háji a tak se rozhodne pro radikální čin, přičemž jeho motivace se dozvíme až ke konci. To zde taky funguje, jelikož to vyvolává určité tajemno a to se mísí v mixu klasického filmů z rumunské nové vlny (tedy s pomalým vývojem a důrazem na detaily a určité objekty) a diváčtější adaptace toho samého. Apetri sice nemá vše doladěné, ale to, co chce podat a předat, mu spíš funguje než ne a jak už je pro rumunské filmy typické, i zde máme nejednoznačné postavy se složitějšími charaktery. Platí to o všech, dokonce i o Florianovi, nakolik je jasné, že to fakt je psychopatický ksindl. Jestli mi ale něco vadilo, tak to bylo přehnané používání scén z dronu (přičemž smysl měl snad jen první a poslední a ukázat čas šlo i jinak) a příliš mnohoznačné vyznění, na základě kterého těžko říct, jestli to bylo o rasismu policie, zkorumpovanosti policie, nemožnosti důkladně rekonstruovat místo činu nebo o krizi středního věku, abych zase navázal na Autoru. I tohle je jeden z důvodů, proč je to nedotažené, jelikož tohle je až moc velký rozptyl a vybírat si jen jedno bez podkladů se mi nechce - některá vyznění by se mi líbily víc, nějaká míň, ale v téhle podobě je to jedno. Pořád se ale jedná o nadprůměr, který předpovídá Apetrimu slibnou budoucnost a zdařileji zpracovaná témata. Ale v tomhle radši zůstanu u Aurory - sice to jsou tři hodiny "úplně o ničem", ale jsou silnější a detilněji propracované, když se do nich člověk dostane. Slabé 4* ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

[FEBIOFEST] Zase dlouze, zase ale zajímavě. Rumuni trochu mají určité škatulky i skrze Judeho, ale zde máme trochu jiný případ. Je to rozehraná symfonie policisty, který má geniální plán. Ale na co vlastně? Na pomstu. Oukej. Film hodně dlouho vede směrem, u kterého si nejsme jisti, o co jde. To je právě dost zmatené, jelikož přehlídneme důležitosti na začátku, které jsme měli za nedůležité. O to více jsme ovšem překvapeni, že tu byl celou dobu nějaký plán na pozadí. Za mě dílo, které posouvá žánr někam dál, až na to, že občas máme dlouhé záběry ažaž, zbytečné scény nikam neposouvající děj (celá anabáze s autem) a divné mini blbosti, kdy chlápek je ochoten zapálit svět kvůli přítelkyni a zastavuje kvůli kočičce. Obecně je film hodně zajímavý tou pointou a vyprávění. I když nás hodně vede zbytečně na zcestí a obsahuje divné pasáže. Hlavně je tak komplexní, že pochopit ho na první dobrou a spojit si vše je skoro nemyslitelné. Tam tvůrci si mohli dát asi, co chtějí, jen aby to vypadalo cool a i tak nedávalo smysl. Nicméně stále je zde ten celek. Na závěr Febiofestu hustá tečka. ()

Reklama

Othello 

všechny recenze uživatele

Variace na film noir v módu Rumunské nové vlny, takže je to neskutečně pomalé (nikoli ale melancholické), vizuálně ošklivé a až do svého finále nenaplňující, přičemž se to ale stále snaží uchovávat i parafrázovat žánrová pravidla. Problém může být pro leckoho ten, že až do konce filmu vlastně neznáme účel jakékoli ze scén, přičemž ty si ani nelze užít jednotlivě, protože jsou velmi procedurální a nehezky natočené, takže se jim ani nedá vizuálně poddat. Když to na konci secvakne, každá scéna najednou dostane smysl a prostě o tom baví přemýšlet a uvědomovat si role jednotlivých situací v příběhu (hra na klavír, benzinka), nicméně není třeba ten scénář zase kdovíjak oslavovat, protože on není kdovíjak chytrý, jenom je napsaný reverzně. Ale pro trpělivý klid lesních samot je to vlastně docela sympatické ozvláštnění krimi žánru, které mě nějakou záhadou bavilo sledovat. ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

Takm tohle byla fakt paráda.Vymakaný děj.Není to o tom ,že bych něčemu nebo někomu fandila.Ale na tohle nemají ani moji oblíbení seveřani.A druhé řadě obrázky z dnešního Rumunska.Co se změnilo?A vtip na konci .Že podle identiki(y?)tu zatkli jeptišku,ministra financí a Eifelovu věž......A Cikáni fakt existují.... ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Svérázný detektiv, jakých jsme už několik viděli. Tentokrát je z Rumunska. Má neortodoxní metody v pátrání po nevysvětlených požárech dvou hotelů. Jeho počínání jsem dlouhou dobu nechápal, až přišla poslední, překvapivá vysvětlující část. Škoda té vaty v první půli. Záběry na Bukurešť z letadla či dronu můžou být hezké, ale když už je to po několikáté, ztrácí to na zajímavosti. ()

Galerie (18)

Reklama

Reklama