Reklama

Reklama

Původní dokumentární cyklus v produkci ČT, zabývající se architekturou českých měst, pod taktovkou scénáristy a režiséra Radovana Lipuse a především pak nesmrtelného architekta-sklepáka Davida Vávry. Právě rukopis Vávrova způsobu moderování z jinak zdánlivě chladného a nezáživného tématu činní zajímavou a v kontextu běžné dokumentární tvorby netradiční podívanou. Součástí projektu Šumných měst je i stejnojmenná nezisková organizace snažící se mapovat ohrožené památky. Cyklus je velmi ceněn mezi odborníky i širokou veřejností. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (135)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Velice poučný a zábavný seriál. Konvenuje mi hlavně prvorepubliková architektura (především funkcionalismus) a kvituji s povděkem, že mu tvůrci věnují tolik pozornosti. Také oceňuji postoj k socialistickému realismu, který si svoje místo v české architektuře bezesporu zaslouží, ať už bude hodnotící znaménko jakékoli. Výborným nápadem jsou i vávrovsky rozpustilé mezihry, které nikdy neopouštějí meze dobrého vkusu a příjemně ředí příval informací trochou kabaretu. Pokud by se dramaturgie veřejnoprávní televize ubírala tímto populárně-naučným směrem, byl bych jen a jen rád. ()

Sista 

všechny recenze uživatele

roztomilé osvěžení dokumentární tvorby o české architektuře, D. Vávru to očividně baví dělat, hraje si se slovy i s celkovou formou jednotlivých dílů (včera -20/10/2008 - jsem viděla díl o Chrudimi, kterou divákou prováděl s vlastní loutkou - mini Vávrou, dokonce v navlas stejném oblečení:)) Šumná (tedy krásná) nejsou jen česká města, ale i tento dokument, proto plný počet... ()

Reklama

corax8 

všechny recenze uživatele

Bez patosu, věcně a hlavně odborně podána zpráva o architektuře začátku mimulého století. Díky tomuto cyklu jsme se začal dívat na architekturu jinak. Strhli mne a já teď chdím po městech a vidim hnus a úpoznávám drahokami. Jediné co by se dalo vytknout je délke, ta by hohla být delší. Na druhou stranu musím ocenit originálnost každého dílu (vozíka, převleky). ()

mcleod 

všechny recenze uživatele

Populárně-naučný dokument o architektuře, kterým David Vávra dokazuje, že (moderní) architektura není jen čistě technickou disciplínou, ale má také svoji poetiku. Svými originálními výstupy vtipný a energický průvodce přibližuje vedle odborné technické a umělecké stránky staveb také jejich smysl, důvod výstavby či často značně pohnutou historii. Je velmi smutné, kolik nádherných staveb moderní architektury leží v Česku tak říkajíc ladem či které byly zničeny divokým tancem Komančů. Na závěr jedno upozornění: nadšení Davida Vávry pro moderní architekturu je značně nakažlivé. ()

ondrula 

všechny recenze uživatele

Krásný dokument o krásných barácích (vesměs vilách prvorepublikových keťasů) se zasvěceným komentářem Davida Vávry, doprovázenými jeho neuvěřitelnými kreacemi a - světe div se - i poezií. Pro mě je to důkaz, že i v Čechách se dá šikovně a s minimálním rozpočtem udělat vynikající dokument. Taky je to důkaz, že Vávra je šílenec a patří do blázince. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (3)

  • Cyklus Šumná města se natáčel 13 let. (M.B)
  • Seriál České televize Šumná města získal hlavní cenu třetího ročníku mezinárodního festivalu filmů o umění Arts&film 2007 v Telči. (Stocki)
  • Po smrti šumného číšníka Františka Šece připadala v úvahu alternativa, kde by se šumnou číšnicí stala herečka Zora Rozsypalová. Novým šumným číšníkem se ale stal Jiří Krupica. (Stocki)

Reklama

Reklama