Reklama

Reklama

Původní dokumentární cyklus v produkci ČT, zabývající se architekturou českých měst, pod taktovkou scénáristy a režiséra Radovana Lipuse a především pak nesmrtelného architekta-sklepáka Davida Vávry. Právě rukopis Vávrova způsobu moderování z jinak zdánlivě chladného a nezáživného tématu činní zajímavou a v kontextu běžné dokumentární tvorby netradiční podívanou. Součástí projektu Šumných měst je i stejnojmenná nezisková organizace snažící se mapovat ohrožené památky. Cyklus je velmi ceněn mezi odborníky i širokou veřejností. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (135)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Od dávno zapomenuté marginální repliky z filmu Anděl na horách ,,Ta vyhlídka je ale šumná" se tvůrci tohoto šumného dokumentárního cyklu odrazili k nadčasové ukázce mistrovského propojení geniálně stylizačně usazeného Davida Vávry coby žasnoucího architekta s neoddiskutovatelně zábavnou formou všech podávaných informací, které sami o sobě jsou zábavné asi jako normalizační Televizní noviny. David Vávra spolu s Radovanem Lipusem z nich ale udělali tak lehko vstřebatelnou taškařici, že si mnohdy ani neuvědomíte, jak ,,náročný" naučný pořad sledujete. Tak by měl ale fungovat každý televizní i filmový dokument. Známe to z dokumentů BBC, Šumná města jsou však (alespoň pro mě) ještě lepší... ()

MartyMcFly89 

všechny recenze uživatele

D.Vávra si rád hraje, dokázal svoje lehce šílené vystupování už ve Sklepáckých produkcí, třeba i Kopytem sem - kopytem tam, nebo v České sodě. Ale zde dokázal, že zvládne i Stand-alone pořad. Opravdu, je jako dospělé dítě, které nás svojí hravostí nakazí a prostě se na popis různých krásných měst naší republiky rádi díváme. ()

Reklama

Vančura 

všechny recenze uživatele

Maestro David Vávra je bůh, který je podepsaný i pod Českou sodou, a tak má na svědomí nejlepší původní "seriálovou" tvorbu, jaká se kdy na obrazovkách České televize objevila. Pro mě jako pro fandu architektury je každý díl čistá radost, znásobená tehdy, když Vávra zabloudí do míst, která jsem sám kdysi poznal a obdivoval. K Vávrovi chovám hluboký respekt, je to výjimečný člověk se srdcem na pravém místě. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Velice poučný a zábavný seriál. Konvenuje mi hlavně prvorepubliková architektura (především funkcionalismus) a kvituji s povděkem, že mu tvůrci věnují tolik pozornosti. Také oceňuji postoj k socialistickému realismu, který si svoje místo v české architektuře bezesporu zaslouží, ať už bude hodnotící znaménko jakékoli. Výborným nápadem jsou i vávrovsky rozpustilé mezihry, které nikdy neopouštějí meze dobrého vkusu a příjemně ředí příval informací trochou kabaretu. Pokud by se dramaturgie veřejnoprávní televize ubírala tímto populárně-naučným směrem, byl bych jen a jen rád. ()

Autenticita 

všechny recenze uživatele

Nekonvenčně provedené seznamování a prezentování naší architektury, s informacemi, které kolikrát nevědí ani rodáci z navštívených měst... mít estetické oko a vidět, mít znalosti a zábavně je podat - je to trochu jako z Komenského, "škola hrou", tady dokonce spíš zábavou... Neznám nikoho, a to ve všech věkových kategoriích, kdo by se o Šumných městech nevyjadřoval v superlativech, anebo alespoň kladně. Seriál, na který se člověk těšil, čekal na něj, v nepřítomnosti nahrál na video, aby mu další díl neutekl... Je nádherné se dívat na něco, co někdo dělal s láskou. A tady ji máme dvakrát: jednak zabudovaná v představených domech, a taky v natáčení dílů. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (3)

  • Cyklus Šumná města se natáčel 13 let. (M.B)
  • Seriál České televize Šumná města získal hlavní cenu třetího ročníku mezinárodního festivalu filmů o umění Arts&film 2007 v Telči. (Stocki)
  • Po smrti šumného číšníka Františka Šece připadala v úvahu alternativa, kde by se šumnou číšnicí stala herečka Zora Rozsypalová. Novým šumným číšníkem se ale stal Jiří Krupica. (Stocki)

Reklama

Reklama