Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V 80. letech vznikla řada filmů o dospívající mládeži. Nejdříve pojednávaly o zmatečném hledání životní orientace, o obtížném vstupu do dospělého života - a pozvolna se zájem přesouval k mládeži delikventní. Tento snímek mapuje poměry na odlidštěném sídlišti, kde se mládež z nudy shlukuje do part, které se bezcílně toulají, ponižují kolemjdoucí, napadají bezbranné. Zjišťuje, že na bezprizorné děti mají rodiče příliš málo času, že jejich činy bagatelizují tak dlouho, dokud nedojde k tragédii. Avšak zbytečné siláctví slov i gest, melodramatický důraz na první lásku a pozdní prohlédnutí v jádru slušného chlapce, jenž podlehl lákání atraktivních vzorů, umenšuje varovnost tohoto jinak cenného snímku. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (112)

bubun 

všechny recenze uživatele

Horká kaše disponuje především přehlídkou skvělých zjevů (mj. pokuřující Brousek coby příslušník, běžící si do mlíčňáku pro karton cigaret nebo např. Jandák v roli otce-tyrana), ale taky syrovou depresivní atmosférou, a co mě překvapilo, většina neherců (skupina výrostků, jež terorizuje celé sídliště) nepodala špatné výkony a působila celkem přirozeně. Obecně vzato je to typ filmu, na který se ráda dívám - i když těch posledích 15 minut byla celkem síla i na mě. Ani dialogy nebyly špatné... : " Skvělý odpoledne, courat s dvackou po Jižáku...", nebo "naši tu maj prima singl, " a z gramofonu se ozve Janda: "Kdo tě líbá, když né já.. ". Ačkoliv že by někdy po obyčejné klukovině učitelka viníkovi, žákovi čtvrté třídy řekla, ať se sebere a už se tam nikdy neukazuje, s tím jsem se teda nesetkala. Má na to vůbec právo? Ale jinak opět, nechápu většinové hodnocení, film nesoudí, nevyhrožuje, jen konstatuje, a chvílemi je i humorný. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Propagandistický film, kdy režim paradoxně kritizuje sám sebe. Odcizení obrovského sídliště, kde mládež bloumá bez cíle a bez zájmu a páchá trestnou činnost. Navíc kdo je fanoušek Vitacitu, tak je zároveň podvratný živel a jde to s ním z kopce. Mnohem hloupější než "Proč?". Film na mě působí nedotaženě. ()

Reklama

Master19 

všechny recenze uživatele

Pro mě mají tyto filmy mnohem větší vypovídající hodnotu, než lecjaký soubodý retro film či seriál, který se do osmdesátek vrací s navoněnými superrealistickými kostýmy. Dal bych i víc hvězdiček, ale bohužel se to nedá. Jednotlivé epizodky nedrží při sobě a spousta jich končí ve slepé uličce (Jandák a jeho syn). Každopádně některé pasáže jsou výborné a spoustu času jsem si sledování hodně užíval. Myslím, že v kontextu Kouře nebo Proč? má i tento film smysl vidět. Zaujala Daniela Kolářová, Lucie Benešová i Lucka Bílá. S chlapama je to horší, ale ne úplně tragedie. V seznamu herců se zapomnělo na epizodní roličku Jiřího Líra. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Když jdou strejdové na dechovku a poperou se teda až půllitry lítaj, tak se normálně zahraje Padla facka na sále, všechno je v pořádku."  Nikdy jsem nepatřil mezi skalní metalový hroziče, ale ve druhý polovině osmdesátých let jsem k metalu na chvilku konvertoval, takže by pro mne Horká kaše měla být srdeční záležitostí. Jenže není. Je to totiž hovadina plná nepříjemný mládeže a na tu já nerad vzpomínám. Tyto spolky znuděnejch kreténů bývaly totiž ozdobou každýho pořádnýho sídliště a nebyli to metalisti, pankáči ani depešáci. Byli to prostě jenom kreténi. Jinak ty hvězdy jsou výhradně za Vitacit s Luckou i bez ní a za připomínku několika legendárních vypalovaček typu Paralet či Haťapaťa. ()

dawe787 

všechny recenze uživatele

Možná je to až moc hvězdiček, ale ta čtvrtá je prostě za odvahu a snahu v ještě dohnivajícím komunistickém režimu natočit takový film. Perfektní jsou záběry kapely Vitacit, kde nechybí ani zpěv Lucie Bílé a hlavně reálná ukázka takových nevychovaných grázlů ze sídliště. V podstatě je přehnané tyto grázly srovnávat s vyznávači metalové hudby, protože ti se víc zajímali o to, jak se opít a co rozbít. Hlavní postavou je slušný kluk z normální rodiny, který se s touto partou chuligánů začne bavit a lítat po venku. Bohužel do toho zapadne i jeho přítelkyně a to se jim vymstí. Zajimavý počin, kterých bylo tehdy natočeno opravdu pramálo. Výbornej je i Jandák v roli otce, který musí do školy, protože jeho synek řekl v hodině, jak otec tvrdí, že pas je na prd, když nemůže vycestovat do zahraničí a navštívit mámu. (co emigrovala) ()

Zajímavosti (10)

  • Představitel Františka Miroslav Lettermann, měl ve skutečnosti vadu řeči. Okolo 30. minuty řekne jeho postava jedinou větu, a to "Kašlem na to, jdem", kterou museli tvůrci ve studiu předabovat. (Terva)

Reklama

Reklama