Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Károly Eperjes jako otec, který chce svoji rodinu ochránit od problémů doby poněkud bláznivým plánem. Hořkokomický a poetický příběh maďarské rodiny, odehrávající se uprostřed bouřlivých historických zvratů, hřejivé lidské soudržnosti i složitých společenských konfliktů. Hlavním hrdinou je otec Imre, který chce nějak „občerstvit" semitskou krev svého rodu. Řešení zná, ale před jeho realizací se rázem objeví nečekané množství problémů. Aby se Imre mohl oženit s učitelkou Gerdou, příslušnicí německého národa, vymyslí a posléze také uskuteční neuvěřitelně krkolomný plán. Čas zatím nezadržitelně běží a sled dějinných událostí se zrychluje. Kolem Imreho dochází k čím dál absurdnějším situacím, objevují se známí a příbuzní, kteří všichni spoléhají na alespoň jakési dočasné bezpečí v krámě patřícím jeho rodině. Rozvětvený děj, mapující téměř celé století, je mozaikou prožitků, živoucích ambicí a vzpomínek několika generací. Složitost dějových zápletek není zcela realistická, příběh má spíše symbolicky smysl, jakýsi spásný paprsek naděje. Originální název filmu je Glamour – samotné slovo tu neznamená jen jistou obměnu šálivého pozlátka, nýbrž i zdroj blahodárné záře, shovívavě tlumící lidské slabosti a nevlídnost světa...
Film natočil podle vlastního scénáře režisér Frigyes Gödrös, realizace jeho autorského projektu trvala téměř pět let. Na přehlídce Maďarský filmový týden v roce 2000 získal za svůj snímek Hlavní cenu (ex aequo), v témže roce za něj obdržel také Cenu Státní rady pro rozhlas a televizi. Postavu Imreho ztvárnil s neobyčejným citem Károly Eperjes, jehož jsme v minulosti mohli vidět v maďarských filmech Černý kašel, Velká generace, Cena zlata a 6:3. Jeho plachou ženu Gerdu představuje Eszter Ónodiová (Polštář Jadwigy, Škyt). (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

A.D.1959 

všechny recenze uživatele

Čarovné dielko, má dušu , farbu a život . Áno má aj miesta, kde stráca tempo a svoju hravosť , najmä v poslednej časti. Ale, keď máte radi filmy , kde v židovskej pospolitosti vládne ešte rabín pevnou rukou, napriek víru udalostí, čaká na Vás chutný zákusok. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Maďarské reálie 20. století jsou v tomto filmu jen naznačeny, což zmenšuje možnost pochopení pro diváka, který s nimi není tolik seznámen.Velice mlhavě se tam mihne osud maďarských židů za 2. světové války, brutálněji tam je zobrazeno období 1946 - 1956 a živěji rok 1956. Jenže přesto je to všechno v historických datech takové neurčité, rozmazané. Gerda za celý film nezestárne, ačkoliv žije s Imrem již dvacet let, některé postavy se ve filmu mihnou tak, že netušíme, jestli jsme se už s nimi v předcházejících minutách setkali. Všechno je umocněno některými fantaskními obrazy. Asi to byl režisérův záměr zobrazit vnitřní psychiku postav, občas to okořenil mizerným humorem, ale já moc z toho nepochopil. Nemůžu dát víc než dvě hvězdičky. ()

Reklama

Galerie (10)

Reklama

Reklama