Reklama

Reklama

Severní vody

(seriál)
  • Velká Británie The North Water (více)
Trailer

VOD (1)

Epizody(5)

Seriál Severní vody se odehrává ve Velké Británii a v arktické pustině koncem 50. let 19. století. Vypráví příběh bývalého vojenského chirurga Patricka Sumnera (Jack O'Connell), který se přihlásí jako lodní lékař na velrybářskou výpravu do Arktidy. Na palubě potkává harpunáře Henryho Draxe (Colin Farrell), brutálního zabijáka, jehož nemorální a zrůdné chování má původ v krutém světě, kde vyrůstal. Summer se pokouší uniknout vlastní ponuré minulosti. Na strastiplné cestě s psychopatickým vrahem se ocitá v drsném mužském světě. Snaží se najít vykoupení a bojuje o přežití v arktické pustině. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (92)

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Křehká slupka civilizace praská pod náporem chladu a hladu... Bývalý vojenský chirurg nucený připojit se k velrybářské výpravě zvolí konflikt s lidskou zrůdou, jejíž největší umění je přežít. Colin Farrell exceluje v roli harpunáře Henryho Draxe a povznáší sledování Severních vod na zvrhlou zábavu ukazující člověka v celé jeho nahotě. O'Connellův Sumner se to snaží balancovat filozofováním pod vlivem laudana a z bible naučeným miluj bližního svého, ale pouze prohrává předem prohraný boj o svou morální integritu. Krásná příroda, syrový přístup k zobrazení násilí. Něco mezi Zmrtvýchvstáním a Srdcem temnoty. Nejsem vybíravej. Já sežeru všechno. Mozky, střeva, koule. ()

leila22 

všechny recenze uživatele

Za novembrové sychravé počasie a pár stupňov nad nulou bude odrazu vďačný nejeden divák potom, čo okúsi pevné objatie nehostinného arktického prostredia. Severné vody (2021) ulovia na kombináciu tých najtemnejší hlbín drsného mužského sveta, v ktorom sa pot a moč zvlčených ľudí miesi s tulením tukom a litrami veľrybej krvi, iba skutočne odvážnych divákov. Viac v mojej recenzii. ()

Reklama

oLí 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je přesně typ seriálu/mini série, kterej rozhodně můžu a potřebuju. Hned od začátku dobově vtahující, špinavý, atmosferický jak blázen. Výpravu kocábky a její ne zrovna úplně pohodové posádky do totálně nehostinného prostředí Severních vod jsem v sychravých podzimních nocích při zapálených svíčkách prožíval plnými doušky. Jak jsem psal, tvůrcům se podařila vytvořit syrová, hutná atmosféra, žádné zbytečné tlačení na pilu či efekt, věřím, že takhle nějak to fakt mohlo vypadat. K tomu víc než ucházející technické - vizuální zpracování. Explicitní lov velryb a tuleňů se dostane pod kůži a samotnou kapitolou na závěr je postava Henryho Draxe v podání popíči hrajícího Colina Farrella. Tenhle fešák střihnul tak hnusnou, odpornou ďábelskou a při tom, jak se zde píše, zároveň charismatickou postavu takovým způsobem, že na něj dlouho nezapomenu. V jeho přítomnosti a navíc na jedné lodi, to bych radši od rána do večera míchal pinďourem chilli omáčku z morugy. Prvni tři epizody exceletní, zbylé dvě "jen" nadprůměrné. 8/10 ()

samkko 

všechny recenze uživatele

7,5/10 a jako minisérie fakt dobrý. The North Water je seriál pro ty, kteří mají rádi špinavé, temné a tajemné prostředí, popřípadě pro ty, kterým se líbil film Revenant. Já si to v rámci mezí docela užil. Snímek vám nabídne perfektní herecké výkony (obzvlášť teda Farrell hraje bezchybně), super atmosféru a zajímavý příběh. Epizody nejsou tak dlouhé, takže se to dá sjet docela rychle (mě to ale trval cca 5 měsíců :). ()

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Úvod za mě hodně utahaný, tmavý a mdlý, střed poutavý i nepříjemný zároveň, finále pak zase jede na trojku a bez překvapení. Seriál ilustruje dominující mužský svět, ve kterém mají ženy pozice prostitutek nebo služek. Postupně poznáváme jednotlivé postavy, zejména pak doktora Sumnera, který prošel náročnou službou v armádě a věří, že ho změna zbaví tíživých vzpomínek. Představuje ji pozice lodního lékaře na velrybářské výpravě do Arktidy. Bojuje s vlastními démony, postupně i s jednotlivými živly na palubě rybářské lodi Volunteer. Vyčnívá mezi nimi harpunář Henry Drax ztvárněný skvělým Colinem Farrellem. Hora masa, mastné rozcuchané vlasy, dychtivost, násilnická povaha. Celé to začne pohlavním zneužitím chlapce, pokračuje rozdělením posádky a graduje postupným osobnostním rozpadem několika námořníků. Hranice mezi dobrem a zlem je sakra tenká, každý si nese nějaké trauma, každý něco tají. Chladné oblačné nebe, pomalé tempo, výborní herci, ale i vytrácející se kompaktnost dějové linie. Místy to chtělo víc péče. Finále jsem čekal jiné, intenzivnější. ()

Galerie (97)

Zajímavosti (6)

  • Herci a štáb žili 6 týždňov za polárnym kruhom na dvoch malých lodiach. (einar)
  • Na mieste natáčania nebol takmer žiadny signál. Aby si štáb skrátil dlhé chvíle, postavili na lodi vlastný bar. Ten však nenavštevoval Jack O'Connell a Colin Farrell, pretože sú obaja abstinenti. (einar)
  • Aby sa Colin Farrell pripravil na úlohu Henryho Draxa, jedol denne až 8 jedál a pravidelne cvičil. Tento režim nekonzultoval so žiadnym lekárom, ani trénerom a vytvoril ho na základe historických fotografií boxerov a námorníkov z viktoriánskej doby. (einar)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Reklama

Reklama