foto

Tom Courtenay

  • nar. 25.2.1937 (80 let)
    Hull, Humberside, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Známý britský divadelní, televizní a filmový herec Thomas Daniel Courtenay přišel na svět 25. února 1937 v anglickém Hullu. Pocházel spíše ze skromnějších poměrů anglické pracující třídy. Na severovýchodě Anglie vychodil Kingston High School a poté odešel na londýnskou University College. Jelikož z něj již od mládí vyzařovala neutuchající láska k divadlu, absolvoval v té době též hodiny herectví v londýnské Královské akademii dramatického umění.

Dějištěm prvního Courtenayova ostrého jevištního vystoupení bylo slavné divadlo Old Vic, kde v roce 1960 ztvárnil postavu Konstantina v Čechovově hře Racek. Odtud se přesunul do West Endu, kde začal vystupovat ve hře Billy lhář. Tuto roli si později zahrál i ve stejnojmenném Schlesingerově filmu (BILLY LHÁŘ, 1963). V té době však již měl za sebou svoji první slavnou filmovou roli - a to ve snímku Tonyho Richardsona OSAMĚLOST PŘESPOLNÍHO BĚŽCE (1962). V průběhu dalších několika let následoval pro Courtenaye zástup rolí. Z filmů stojí za zmínku zejména KRÁL KRYSA a DOKTOR ŽIVAGO (oba 1965). Za vedlejší roli v Doktoru Živagovi si Courtenay vysloužil svoji první oscarovou nominaci.

Již ve druhé polovině šedesátých let se však Courtenay navrátil ke své hlavní lásce - divadlu. Diváky uchvacoval v mnoha rolích, vystupoval jak ve hrách klasiků (Macbeth, Hamlet), tak v moderních dramatech (The Norman Conquests). Ve druhé polovině let sedmdesátých ho jeho herecký um dostal až na Broadway, kde v roce 1977 vystoupil ve hře Otherwise Engaged.

V osmdesátých letech přišla druhá Courtenayeho oscarová nominace - tentokrát za roli Normana v Yatesově filmu GARDEROBIÉR (1983). Ve filmu si zahrál se svým přítelem Albertem Finneym, který si za svůj výkon taktéž vysloužil oscarovou nominaci.

Na přelomu osmdesátých a devadesátých let kývl Tom Courtenay na nabídku hlavní role ve filmu režiséra Kachyni POSLEDNÍ MOTÝL (1990). Od té doby se kromě divadla objevuje zejména v televizních filmech, adaptacích britských klasiků a jen výjimečně se objeví ve větším filmu (ZLATÝ KOMPAS, 2007).

Tom Courtenay je podruhé ženatý, po devítiletém manželství s herečkou Cheryl Kennedy se znovu oženil v roce 1988 s Isabel Crossley. Roku 2001 byl královnou Alžbětou II. pasován na rytíře a může tedy používat titul Sir.

Jiří "Javert" Stárek

Herecká filmografie

Filmy

2018 The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society
2016 Dad's Army
2015 The Legend of Barney Thomson
45 let
2013 Noční vlak do Lisabonu
2012 Gambit
Kvartet
2007 Záplava
Zlatý kompas
2003 Ready When You Are Mr. McGill (TV film)
2002 Nicholas Nickleby
2001 Smrt Jacka Doddse
1999 Whatever Happened to Harold Smith?
1998 Takové anglické manželství (TV film)
1996 Boy from Mercury, The
1995 Mladý Indiana Jones: Tajemství pavího oka (TV film)
Starožitníkův krám (TV film)
1991 Dej mu to
Redemption (TV film)
1990 Poslední motýl
1987 Leonard Part 6
Šťastný Nový rok
1985 Absent Friends (TV film)
Me and the Girls (TV film)
1983 Garderobiér
1973 I Heard the Owl Call My Name (TV film)
1971 She Stoops to Conquer (TV film)
To Catch a Spy
1970 Jeden den Ivana Děnisoviče
1968 A Dandy in Aspic
Otley
1967 Noc generálů
...Otan ta psaria vgikan sti steria!
1965 Doktor Živago
Král Krysa
Operace Crossbow
1964 Za krále, za vlast
1963 Billy lhář
1962 Osamělost přespolního běžce
Private Potter

TV seriály

2015 Unforgotten (TV seriál)
Epizoda 6 (S01E06)
Epizoda 5 (S01E05)
Epizoda 4 (S01E04)
další epizody (6)
2008 Malá Dorritka (TV seriál)
Epizoda 14 (E14)
Epizoda 13 (E13)
Epizoda 12 (E12)
další epizody (14)
1992 Mladý Indiana Jones (TV seriál)
1986 Screenplay (TV seriál)
1985 Theatre Night (TV seriál)

Dokumentární

2015 First Film, The
2009 Casper och den förbjudna filmen (TV film)
2002 John Thaw Story, The (TV film)
1993 Hollywood U.K. (TV seriál)
Northern Eye (TV seriál)

TV pořady

2002 John Thaw: An Appreciation (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace